Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как безопасно да ядем сладолед: 5 съвета от УНГ лекар

Сладолед в топлото време е удоволствие, което всеки от нас познава. Малко вероятно е не само дете, но и възрастен да го откаже

сладолед
Сладоледът е любимо удоволствие на малки и големи

В същото време по-старото поколение често се страхува, че детето може да преяде със сладолед и да се разболее. Не е тайна, че много баби, преди да дадат сладоледа на внуците си, предварително го размразяват на стайна температура. Правилен ли е този подход и как трябва да се яде сладолед, за да не навредите на здравето си?

Оториноларингологът Владимир Зайцев, доктор по медицина, дава повече информация какво си струва да знаете, когато ядете сладолед, за да не стане това лятно удоволствие причина за изненадващо заболяване.

Внимание към гърлото

Както отбелязва УНГ лекарят, напълно възможно е да ядете сладолед и дори ще бъде безопасно, ако вземете предвид редица фактори. Така например, първото нещо, на което трябва да имате предвид, е състоянието на гърлото: няма значение дали е възрастен или дете.

Владимир Зайцев

„Обърнете внимание дали имате възпалено гърло, има ли усещане за дискомфорт и болка при преглъщане. В този случай, ако са налице някакви обезпокоителни моменти, определено трябва да се откажете от консумацията му за известно време“, казва Владимир Зайцев.

В крайна сметка, сладоледът в комбинация с потенциално възпалено гърло може да причини сериозни усложнения. Да се ​​лекува болка в гърлото, която се появява на фона на тежка хипотермия на гърлото, не е приятно.

Време на открито

На много хора им се иска да изядат набързо един ледено студен сладолед при екстремни жеги навън. И наистина, такова време ни се струва най-подходящо и дори задължително за охлаждане по всякакъв начин. Температурата навън е само индикатор, който трябва да се има предвид, когато искате да ядете такъв десерт, казва оториноларингологът.

„Тук си струва да се разбере, че колкото по-горещо е навън, толкова по-лошо е яденето на сладолед. Работата е там, че ако контрастът е висок, лигавиците се затоплят и са в състояние на оток поради топлината. И ако се изяде един много студен сладолед, се получава реакция, заради която гърлото започва да боли”, – казва Владимир Зайцев.

Разбира се, подчертава УНГ лекарят, това изобщо не означава, че яденето на сладолед при минус тридесет е по-добро, отколкото при плюс тридесет градуса. „Тук имаме предвид, че тялото е затоплено и ако сладоледът е ледено студен и много замръзнал, тогава рискът от заболяване е голям. Съответно, когато купувате сладолед, трябва да прецените и температурата навън “, подчертава специалистът.

Порция

Важен нюанс при консумацията на сладолед, казва оториноларингологът, е размерът на порцията. Тук трябва да се съсредоточите върху стандартния вариант – една класическа фунийка или сладолед на клечка. Изборът на варианти като голяма опаковка или дори килограм сладолед не си струва. Сто грама са напълно достатъчни. „Ако порцията сладолед е само една, тогава със сигурност няма да има вреда за гърлото“, казва Владимир Зайцев. Не си струва да ядете сладолед всеки ден – 2-3 пъти в седмицата е предостатъчно. Освен това, редовната консумация на сладолед се отразява и на фигурата.

Замразен или размразен?

„За да не навредите на гърлото трябва да ядете сладолед, който е леко разтопен. И това е важен момент. Ако е замръзнал и ако отхапете голяма хапка, тогава гърлото няма да остане здраво. Може би за две или три хапки нищо няма да се случи, но ако са повече това ще попречи на гърлото да издържи на такова натоварване”, казва Владимир Зайцев.

Освен това, както отбелязва оториноларингологът, няма разлика по отношение на вида сладолед – дали е чист или има частици шоколад и бисквити в него. В тази ситуация няма фундаментално значение за лигавицата. Нараняване на гърлото заради неправилно ядене на сладолед може да бъде в случай на плодов лед, скержини и при обикновен, но много замръзнал и набързо погълнат сладолед.

Предотвратяване на рисковете

Както отбелязва Владимир Зайцев, можете допълнително да се предпазите, когато хапвате от студения десерт.

„Абсолютно безопасно е да ядете сладолед, докато пиете умерено горещ чай или кафе, вкусовите усещания от деликатеса няма да бъдат загубени, но ще е по-добре за гърлото”, уточнява специалистът.

Трябва да се има предвид, че комбинацията от температурната разлика (когато сладоледа се комбинира с топла напитка) действа като вид втвърдяване на гърлото.

Важно е да спазвате правилата за консумация и тогава няма да ви се наложи да съжалявате, че сте се разболели по време на отпуската, например. В крайна сметка списъкът с болести, които могат да бъдат причинени от сладоледа, е не е малък. Това е тонзилит, който причинява ангина, и фарингит. Освен това ларингитът, възпалението в орофаринкса и синузитът са в списъка на потенциалните патологии, които също могат да се развият на фона на неправилна консумация на сладолед.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *