ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Неврологът отговаря: Защо торбичките и тъмните кръгове под очите са опасни?

Оказва се, че торбичките и тъмните кръгове под очите са тревожен симптом и причина да проверите здравето си

 тъмните кръгове
Тъмните кръгове и торбичките под очите не са козметичен дефект

Свикнали сме с факта, че всеки дефект във външния вид може да бъде коригиран по един или друг начин. Покриваме пъпките с фон дьо тен, при отоци използваме маски, опитваме се да намалим торбичките под очите с лепенки, а ако не се получи, ги скриваме с коректор. Но този проблем не винаги е само козметичен. Често сериозните заболявания се крият зад външни прояви. Затова, ако нещо ви притеснява, няма нужда да отлагате посещението при лекар.

Тъмните кръгове под очите, познати на мнозина, могат да бъдат симптом на опасни процеси, които се случват в тялото. Появата им е свързана с няколко сериозни заболявания наведнъж.

Първо, можем да говорим за незадоволителното състояние на бъбреците. „Този ​​проблем е много сериозен и той не възниква само поради проблеми с бъбреците. Торбичките и тъмните кръгове под очите може да показват, че има работещи проблеми с бъбреците. Като цяло, това е много страшен, ако не и ужасен симптом“, казва неврологът Павел Хорошев.

На второ място, торбичките и тъмните кръгове под очите може да се появят, когато се повиши вътрекоремното налягане. Това се случва, когато орган в коремната кухина се увеличи и му липсва място. Оттук и увеличаване на налягането и изместването на диафрагмата. Това често се случва например при затлъстяване на черния дроб.

Трето, обяснява лекарят, появата на кръгове под очите допринася за влошаване храненето на мозъка и забавяне изтичането на венозна кръв. „Защо точно вените стават по-видими, а не артериите, които имат красив розов оттенък? Защото става по-трудно оттичането на венозна кръв от мозъка“, конкретизира специалистът.

Още причини, поради които се появяват

Причините за появата на тъмни кръгове под очите могат да бъдат разделени на две групи: вродени и придобити. Вродените включват онези тъмни кръгове и синини под очите, които придружават човек от най-ранна възраст. Това може да се дължи на анатомичната структура на окото, когато очната кухина е много дълбока. За такива пациенти се казва, че имат дълбоко поставени очи. Допълнителна характеристика при такива хора е, че кожата им е изтънена в областта на очите и има повишена крехкост на съдовете.

Но по-често синьото под очите при хората е с придобит характер. Някои от първопричините са вредните навици, тютюнопушенето и алкохолът. Никотинът и алкохола влияят на еластичността на кръвоносните съдове. Те стават по-малко пластични. Заради това върху кожата се появяват малки кръвоизливи, които я оцветяват в синьо.

Също така, тъмните кръгове се появяват и заради много стрес на очите, което може да бъде следствие от продължителна работа пред компютъра, неограничено гледане на телевизия или компютърни игри.

Чести причини са липсата на сън и нарушаване на циркадния ритъм, които влияят негативно на външния вид. В този случай притокът на кръв към окото се увеличава и се появява подуване. Това допринася за появата на торбички и кръгове под очите.

Тъмните кръгове също се появяват с възрастта, и има няколко основни причини, поради които стават видими. Най-често жените страдат от това, тъй като по време на менопаузата производството на полови хормони спира, кожата става по-тънка, тъй като няма достатъчно естроген и колаген. Крехкостта на малките артериоли и кръвоносни съдове се увеличава и това също води до появата на тъмни кръгове под очите.

Има и друга причина. С възрастта хората често изпитват отлагане на меланин в перорбиталната зона. Това се проявява като тъмен полукръг в долната част на окото.

Рязката загуба на тегло може да се разграничи в отделна категория. В параорбиталната зона има много малко мазнини и тя служи като повърхност, която покрива съдовете под кожата и има защитна функция. При рязко намаляване на теглото мастният слой става по-тънък и крехкостта на кръвоносните съдове се увеличава. Диетата и недохранването имат същия ефект.

Как да се справите с това?

Анна Рижова

На помощ идват професионалните съвети на Анна Рижова, дерматолог и козметолог.

Първоначално трябва да се открие основната причина. Ако има заболяване, то трябва да бъде елиминирано. Ако причината е неспазване на работния ден, тогава трябва да нормализирате начина на живот, да установите режим на добър сън, хранене, да премахнете лошите навици, да планувате и да осъществите повече разходки на чист въздух и активно спортуване.

Ако това са свързани с възрастта промени, тогава ще са нужни препарати, които укрепват съдовата мрежа, антиоксиданти и козметични процедури. Основното нещо, което процедурата трябва да даде, е стягане на кожата. Пилинг, лазери и инжекционни техники ще помогнат за постигането на тази цел. Отличен ефект притежават препаратите с пептиди, съдържащи хиалуронова киселина, различни мезо-коктейли, които имат дренажен, вазоукрепващ и тонизиращ ефект. Пълнителите също се справят отлично с тази задача, те перфектно маскират синьото.

Ако синьото под очите придружава човек през целия му живот, тогава най-доброто решение е да се покриват тъмните кръгове с препарати с хиалуронова киселина или пълнители.

За да се отървете бързо от тъмните кръгове, лепенките ще ви помогнат да премахнете следите от умора и да облекчите подпухналостта.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *