ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли секс след COVID-19? Как вирусът засяга мъжката потентност

Експерти посочиха основната опасност за мъжката потентност и здраве

 потентност
Мъжката потентност се влияе от възпалителните заболявания

Повечето мъже се оплакват, че изпитват трудности в сексуалния си живот, след като са преболедували ковид.

Оказа се, че мъжете с тежки заболявания наистина могат да изпитват затруднения в леглото. На първо място, вирусът влияе негативно на кръвоносните съдове. Заради това представителите на силния пол започват да имат проблеми с потентността. Също така, често забравяме, че сексът е не само удоволствие, но и физическа активност, а в първите месеци след възстановяването не се препоръчва да се претоварва тялото.

В допълнение към нарушеното кръвообращение, някои мъже забелязват, че им е много трудно да осъществяват сексуална активност, дори и при наличието на възбуда, казва руската психоложка и сексоложка Валентина Снеговая.

Валентина Снеговая

Специалистката препоръчва на мъжете, преболедували ковид, да не участват активно в секса поне първите седмици след възстановяването, за да може тялото на мъжа да събере достатъчно сили. Сексоложката също така обръща внимание на факта, че негативните емоции причиняват непоправима вреда както на мъжкото, така и на женското либидо. Затова партньорите трябва да се отнасят по-снизходително и да не правят скандали, ако по някаква причина интимността не се случи по начина, по който са свикнали да се случва.

Еректилната функция като аларма за сериозни здравословни проблеми

Съдови ефекти

Еректилната функция е предиктор за сърдечни заболявания. Съдовата и репродуктивната система са свързани. Също така знаем, че COVID-19 може да предизвика хиперинфламация (инфламация – възпаление) в цялото тяло, особено в сърцето и околните мускули. Кръвоснабдяването на пениса може да е проблемно в резултат на ново или влошено съдово състояние, причинено от вируса.

Психологическо въздействие

Сексуалната активност е тясно свързана с психичното здраве. Стресът, безпокойството и депресията, причинени от вируса и пандемията, могат да бъдат свързани със сексуална дисфункция и лошо настроение.

Райън Берглунд

Общо влошаване на здравето

Еректилната дисфункция (ЕД) обикновено е симптом на основен проблем. Мъжете с лошо здравословно състояние са изложени на по-голям риск от развитие на ЕД, а също и от тежка реакция към COVID-19. Тъй като вирусът може да причини множество здравословни проблеми, общото лошо здравословно състояние е причина за безпокойство, както за ЕД, така и за други усложнения.

 

„Еректилната дисфункция може да бъде маркер за цялостното здраве“, обяснява урологът Райън Берглунд, доктор по медицина. „Особено за млади и здрави хора, които внезапно развиват еректилна дисфункция, и особено след COVID-19, това може да е знак за нещо по-сериозно.“

Ще повлияе ли ваксината COVID-19 на фертилитета при мъжете?

 

Много мъже се чудят дали ваксините срещу COVID-19 са подходящи за тях и дали ще повлияят на мъжката плодовитост.

За да се отговори точно на въпроса, трябва да разделим потенциалните ефекти на ваксината COVID-19 на краткосрочни (временни) и дългосрочни (постоянни).

Краткосрочни ефекти на ваксината COVID-19

Налице е краткосрочно въздействие върху броя на сперматозоидите след ваксина срещу COVID-19. Това е така, защото около 16% от ваксинираните изпитват кратка треска – страничен ефект от имунния отговор, който ваксината е предназначена да създаде. От предишни проучвания върху грип и други фебрилни (причиняващи треска) заболявания знаем, че треската може да причини временен спад в производството на сперматозоиди и увеличаване фрагментацията на ДНК. Затова е напълно възможно ваксината срещу COVID-19 да има и този ефект.

Това обаче не е причина за сериозно безпокойство. Точно както бихме могли да видим при всяка друга треска – причинена от заболяване или ваксина – спадът на плодовитостта ще отшуми в рамките на два месеца. Както Американското общество за репродуктивна медицина (ASRM) каза: временно „снижените параметри на спермата не означава непременно мъжки стерилитет.“

Дългосрочни въздействия

Тъй като тези ваксини са нови, все още нямаме данни за дългосрочните им ефекти върху плодовитостта.

Добрата новина е, че скоро ще имa много повече информация. Веднага след като ваксините бяха одобрени в САЩ, Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) стартира допълнително проучване, изследващо въздействието на ваксинацията върху концентрацията и подвижността на сперматозоидите.

Ще промени ли ваксината COVID-19 ДНК-то на сперматозоидите?

Не. Ваксините COVID-19 съдържат информационна РНК, която физически и химически се различава от ДНК-то.

Как да се възстановите по-бързо след прекаран COVID-19?

Елена Малишева

Популярната руска лекарка Елена Малишева в предаването „Здраве“ даде препоръки за мъжете, които ще им помогнат да възстановят тялото след прекаран коронавирус.

Според нея първото нещо, което трябва да направите, е да тренирате белите дробове; балоните са идеални за това. Трябва да надувате поне 10 балона всеки ден.

Втората стъпка е да проверите черния дроб, като за това ще трябва да се направят някои специфични изследвания, назначени от лекар. И третата стъпка за възстановяване на организма ще бъде редовия прием на витамин D.

Източник: www.givelegacy.com, www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *