Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доказано е…азбестът е опасен за човека !

Много от нас знаят за опасностите свързани с пиенето и пушенето, с работата във вредни производства и с нерационалното хранене. Но домът, в който живеем, и учреждението в което работим, не са ли също толкова опасни?

В тази насока има много парадокси: пове­чето от населението на големите градове в България се отнася с безразличие към използването на химични вещества в хра­нителните продукти (хранителни добавки,, оцветители, консерванти, емулгатори и т.н.). Вярно е, има и хора, които протестират против използването на химични средства в селското стопанство, но никога не се замислят над химията в дома си.

„Вълшебният минерал”, както наричат азбеста, съдържа много ценни свойства, но за човека е канцеро­генен.

Азбестът е природен минерал, известен още от античните вре­мена. Съществуват шест негови форми, които се различават по структура, по химичен състав, по произход, а също така и по цвят. Той съдържа много полезни свойства, но заедно с това е канцерогенен и твърде опа­сен за човека.

Опасност­та от възник­ване на рак в белите дробове е голяма за населението, което се намира близо до естествените находища на азбест. Класически пример за това е Турция, където в няколко области и водата, и земята, и въздухът са напълнени с азбестови влакна. Увеличаването на болните от рак на белите дробове в тези райони е проблем, който е описан като единствен в медицинската литература. От години не стихва спора между подкрепящите използ­ването на азбестови плочи и тръби в строителството, и техните противници.

Всяка от страните има сво­ите сериозни аргументи, но въ­преки това досега в България не е проведено изследване, което да подкрепи едната или другата страна. Всъщност няма конкретни доказателства, които да потвър­дят съществуването на директна връзка между азбеста, използван като строителни материали, и откриването на рак на белите дробове у хората, които живеят в такива жилища.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *