БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Синдром на мръсния лакът: За какво алармира тъмната кожа на лакътя?

Причините за твърде тъмната кожа на лакътя могат да бъдат свързани с наличието на някои заболявания, но по-често e козметичен дефект

лакътя
Втривайте в грубата потъмняла кожа на лакътя лимонов сок

Например, тъмните зони на единия или и на двата лакътя се появяват, когато има силно триене с дрехите, постоянен контакт с плот на маса или бюро или неспазване на хигиенните правила. Ако тъмните зони се образуват без обективни причини, тогава трябва да посетите дерматолог, тъй като това може да означава, че има проблеми, които няма да могат да бъдат решени с топла вода, сапун и употребата на по-мазен крем.

Кожата на лактите като показател за здравето

Причината за появата на тъмни зони могат да бъдат различни заболявания.

Сухите лакти често са свързани с прекомерен растеж на роговия слой на епидермиса – хиперкератоза. Това състояние, например, е често срещано сред хората, които прекарват по няколко часа на ден на бюрото – например работят на компютър.

Освен това, сухата кожа може да доведе до атопичен дерматит, вазомоторен ринит и хранителни алергии.

Сред честите причини за сухота на кожата на лактите също са посочени ендокринни нарушения (причинени от хормонални лекарства, свързани с възрастта промени или вродени особености) и липса на витамини, участващи в изграждането на роговия слой. Липсата на витамини А, D3, В1, В2, В3, В6
води до дехидратация на тъканите. Впоследствие кожата става по-тънка, изсъхва, напуква се и придобива сивкав оттенък.

Дисбактериоза – при това състояние възникват нарушения в чревната микрофлора, трудно е да се усвоят хранителните вещества, витамините и микроелементите, необходими за здравето на целия организъм, включително състоянието на кожните тъкани. В случай на чревна дисбиоза има повишена сухота и обезцветяване на кожните участъци на лакътните стави.

Псориазис – в областта на лакътните и коленните огъвания се образуват групи петна, издигнати над повърхността на кожата. Те са прекалено сухи, често напукани, червени или тъмни на цвят. Обикновено се появяват на места, които често са подложени на триене или натиск.

Хипотиреоидизъм – в случай на заболяване на щитовидната жлеза, когато производството на тиреоидни хормони намалява.

Понякога се нарича синдром на мръсния лакът

Захарен диабет – метаболитни нарушения в човешкото тяло. Може да има: намалено използване на глюкоза, хипергликемия, висока кръвна захар, нарушения на метаболизма на протеини, мазнини или минерали. Всички тези заболявания могат да провокират обезцветяване на лактите и груба кожа на лакътните стави.

Мастните жлези, разположени върху кожата, са отговорни за защитната функция. Производството на себум се осъществява под въздействието на половите стероидни хормони, предимно андрогени и естрогени. Съответно, ако произвеждате по-малко от тези хормони, кожата става суха. Причина могат да бъдат ендокринните заболявания. Хормоналният фон може също да се промени и от приема на хормонални лекарства. Съществуват и отделни вродени особености: слаба чувствителност на рецепторите към действието на хормоните, в резултат на което има ниско производство на себум, а от там и по-суха кожа. Освен това с възрастта себумът се образува в по-малко количество, отново поради намаляване производството на полови хормони.

При какви симптоми трябва да се посети лекар?

Добре е да се обърнете към лекар в случай на забележимо нарушение на кожата на лактите. Това може да бъде пигментация, силна сухота, напукване, ронене. Първо, трябва да се свържете с дерматолог, тъй като причините за тези състояния най-често са кожни заболявания. Ако проблемът е по-дълбок, лекарят ще ви насочи към други специалисти: ендокринолог или гастроентеролог.

Как да се справите със сухата кожа на лактите?

Ако не говорим за сериозни нарушения, които се коригират с лекарства, тогава честото обтриване на лактите с хлебна сода и малко лимонов сок ще помогне за премахване на одебелената кожа и изсветляването ѝ. По-мазният крем е подходящ за борба със сухата кожа на лактите. Това е минимална помощ, която човек може да си осигури. Няма да се излекува болестта, но вероятно ще се облекчи дискомфорта от сухота. Може също така да използвате и готов козметичен скраб от аптеката или дрогериите, за да се отървете от мъртвите кожни клетки.

Източник: rg.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *