БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Опасен триъгълник: Защо назолабиалната област е много чувствителна?

Носенето на маски за лице накара обикновени хора и лекари да се вгледат по-задълбочено в назолабиалната област

назолабиалната област
В назолабиалната област има много артерии, които са в състояние да разнесат инфекциите както в мозъка, така и надолу към сърцето и белите дробове

Ако някога сте търсили информация за назолабиалната област, най-вероятно сте срещнали и името „триъгълник на смъртта“

Защо се нарича така и от какво трябва да се страхуваме, обясняват специалистите.

Мистерията на името

„Научната концепция за „назолабиален триъгълник“ не съществува в нормалната анатомия. Това е конвенционално обозначение, което включва редица анатомични структури“, казва д-р Татяна Романенко, кардиолог и ендокринолог.

Структурата на триъгълника

Ако решим да съкратим анатомичните подробности до най-важното, то трябва да се знае, че през така наречения назолабиален триъгълник преминават много важни вени и артерии.

Д-р Татяна Романенко

Зонални рискове

Въпреки, че детайлизирането е изключително важно, то няма да е ясно за всеки. Трябва да е ясно обаче, че потенциалната опасност на „триъгълника на смъртта“ може да дойде както отвън, така и отвътре.

„Богата васкуларизация (доброто кръвоснабдяване) на тази област, анасомозите (връзките) между съдовете драстично увеличават риска от разпространение на каквато и да е инфекция. Оттук идва и плашещото име, което тази област на лицето е получило поради някаква причина. Инфекциозният процес за много кратко време може да се разпространи в синусите, и когато менингите* са включени в него, се развива менингит “, подчертава Татяна Романенко.

* Менингите са три. Най-външната мембрана се нарича твърда (dura mater). Тя се намира най-близо до черепа, прикрепена е към него и е двуслойна.

Освен това, терапевтката отбелязва, че при неблагоприятен ход на процеса може да се развие и тромбоза

„Това е изключително опасна ситуация, която много често води до смърт. Ето защо фразата „Не стискайте пъпки!“, която всеки често е чувал в юношеството от своите майки и баби, трябва да се приема много сериозно. С акнето, включително това, което се образува в назолабиалната област, съвременната медицина може да се справи с ефективни и безопасни методи. Основното е да посетите лекар навреме “, казва Татяна Романенко.

Усложнения могат да възникнат и по време на козметични процедури

По-специално трябва да се внимава при контурна пластика, казва Татяна Романенко. „Съществуват рискове от компресия или емболия на долните или горните лабиални артерии, което може да доведе до исхемия и / или некроза на кръвоснабдените тъкани в тази област“, ​​подчертава лекарката.

Друго от най-страховитите и опасни усложнения е слепотата. Тя може да настъпи в резултат на емболия на очната артерия (a. Ophtalmica).

Отвън навътре

Изобщо няма да е пресилено ако кажем, че лекарите наистина обръщат специално внимание на инфекциите в тази област.

Те могат бързо да станат тежки и дори смъртоносни.

„Триъгълникът на смъртта е разговорен термин за част от лицето, която включва областта на носа и ъглите на устата“, д-р Амеш А. Адаля, лекар по инфекциозни болести в Центъра „Джон Хопкинс“ в Пенсилвания. „Тази област е свързана чрез кръвоносни съдове с области на черепа, където инфекциите могат да се разпространят много бързо и да станат по-сериозни.“

Ако кожата в този „триъгълник“ е наранена – например от разчоплена пъпка – бактериите бързо могат да проникнат в тялото.

Д-р Амеш А. Адаля

Стафилококовата инфекция е един от най-често срещаните видове инфекции. Тези бактерии бързо навлизат в човешкия организъм и да причинят инфекция.

Точно под носа и устата има четири основни черепни нерва, които контролират функциите не само на цялото лице, но и около него.

В зависимост от това кой от тези нерви е заразен, можете да се развие парализа в няколко части на лицето, включително клепачите на очите и устата. Двигателните функции също могат да бъдат нарушени.

В резултат на инфекцията в синусовата кухина се развива състояние, наречено кавернозна синусова тромбоза. То е възможно да доведе до образуване на кръвни съсиреци, което увеличава шансовете за инсулт и смърт.

„Бактериите, които навлизат през този своеобразен триъгълник, имат достъп до нашия контролен център.“, казва д-р Амеш А. Адаля.

Кожата около лицето, и особено в „триъгълника на смъртта“, е първата линия на защита срещу нахлуващи бактерии

Устата и носът гъмжат от бактерии, но тялото е проектирано така, че да се предпазва от тях. Ако пробиете тази бариера, тогава нещата могат да излязат извън контрол и да доведат до фатални последици.

„Ако има пробив в кожната бариера, може да се появи инфекция в кожата като фурункулоза (циреи) или инфектиране на космените фоликули“, каза д-р Дина Страчан, дерматолог от Ню Йорк. „Инфекцията в тази област може да се разпространи заради честото пипане на носа, скубане на косми или каквото и да било, което нарушава кожната бариера.“

Ако една пъпка изглежда или се усеща различно, оставете я на мира и я наблюдавайте. Потърсете медицинско лечение, ако не сте сигурни какво точно трябва да направите.

Възможностите за лечение

Ако човек види подут участък от кожа, който има гной, вероятно има и инфекция, обясняват лекарите.

Инфекцията със стафилокок се лекува с антибиотици, но трябва да се хване рано, защото изпусне ли се, съществува риск от сериозни проблеми.

Ето защо е важно да потърсите медицинска помощ, ако забележите дълбока подутина или киста под кожата в тази област на лицето.

Най-добрият сценарий е, че това може да е доброкачествена киста, която лесно се отцежда. Най-лошият е тежка инфекция, която може да доведе до смъртоносни усложнения, ако не се лекува.

Този тип инфекция може да бъде предотвратена и с по-добри хигиенни практики.

Мийте четките за грим редовно и не докосвайте лицето с ръце.

Използвайте салфетка, за да почистите носа и обработвайте всякакви порязвания или рани със стягащо средство за първа помощ, като водороден прекис.

И накрая, ако страхът от смъртоносна инфекция не е достатъчен, за да ви убеди да спрете стискането на пъпките, имайте предвид трайните физически щети, които едно такова действие може да причини.

„Пукането“ на пъпки може да причини белези, хиперпигментация или тъмни следи и инфекция“, каза Страчан. „Най-добре е акнето да се лекува.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *