ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво се случва, ако пропуснете втората доза ваксина срещу COVID-19?

Вирусолози обясняват какво да очаквате, ако не получите втората доза ваксина срещу COVID-19. Дали е добре да отложите втората игла за по-дълъг период?

ваксина
Двете дози ваксини срещу ковид са не просто препоръчителни, а направо задължителни

‣ Пропускането на втората доза от поредицата ваксинации срещу COVID-19 може да намали ефикасността на вашия имунитет, според експерти.

‣ Можете да планирате втората доза ковид ваксина до 42 дни след първата, както за ваксините Pfizer, така и за Moderna.

‣ Ако пропуснете втората доза, експертите обясняват защо получаването й на по-късна дата – дори месеци след първата – е по-добре, отколкото да останете само с една доза.

За повечето хора пълната ваксинация срещу COVID-19 означава посещение на лекарски кабинет или клиника за поредица от „две игли“ или дози от ваксините на AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson и Moderna.

Трябва да минат поне 21 дни за втората доза Pfizer, най-малко 28 дни за Moderna и поне 56 дни за AstraZeneca. Тези втори дози обикновено се наричат ​​„бустерни“ от професионалистите, тъй като са предназначени да „засилят“ имунитета, подобно на поредицата от ваксинации, използвани за защита срещу заушка или морбили, например.

Поради някои неуредици покрай масовото ваксиниране е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи – не само втора, но често и първата доза ваксина срещу COVID-19. Някои може да се колебаят да повторят заради неприятните болки в ръката или поредицата от странични ефекти след първата доза. А други може просто да не могат да си запазят час или да се възползват от зелените коридори за ваксинация.

Може ли получаването само на една ваксина да е достатъчно добро, за да бъдете здрави и в безопасност?

Ако се е наложило да пропуснете, твърде късно ли е да планирате втората си ваксина? И какво се случва, ако имате достъп само до ваксина, направена от друг производител?

Краткият отговор на повечето въпроси е: За вас е много важно да завършите серията от ваксини срещу COVID-19, за да извлечете най-много ползи, обяснява д-р Никълъс Кман, лекар по спешна медицина в Медицински център „Уекснър“ към Университета на Охайо. Картончето, което ви се дава след ваксинация, често включва подробности за това кога трябва да се върнете за втора доза, което гарантира стабилен имунитет срещу животозастрашаващите случаи на COVID-19. Но дори и да нямате дата, все пак е във ваш интерес да получите втора доза.

Д-р Никълъс Кман

Защо е важна втората доза?

За да може вашата mRNA ваксина Pfizer или Moderna да бъде възможно най-ефективна, ще трябва да имате две дози. Изследвания, публикувани в BMJ (рецензирано медицинско списание със свободен онлайн достъп) показват, че ваксината Pfizer е само 52% ефективни при предотвратяване на разпространението на SARS-CoV-2 след една доза, докато Moderna може да бъде повече от 80% ефективна през първите две седмици, според доклади на BBC и Световната здравна организация. И двете ваксини са над 90% ефективни при предотвратяване на животозастрашаващи случаи на COVID-19, кратък период след двете пълни дози.

Данните наистина предполагат, че имунитетът се развива под някаква форма след първата доза, но същите данни показват, че ваксинираните са напълно имунизирани 2 седмици след втората доза. „Антителата могат да се увеличат 10 пъти след втората доза“, обяснява д-р Кман. „Тя е особено важна за хората с нарушена имунна система, които имат висок риск от тежки усложнения или симптоми.“

Защо двете дози са толкова важни?

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести в САЩ, наскоро намекна, че еднократната доза не осигурява пълен имунитет.

И тъй като новите варианти на вируса SARS-CoV-2 се оказват проблем дори за напълно ваксинираните, д-р Фаучи добавя, че една доза ваксина може да предложи още по-малка защита срещу тях. „Вие сте в слаба зона, ако нямате пълно въздействие“, добави той.

Може ли втората доза COVID-19 ваксина да се направи по-късно от обикновено?

Дори да сте извън 42-дневния диапазон, пак трябва да планирате бустер доза, за да имате най-добри резултати от ваксинирането. Поради липса на данни към този момент не е ясно дали ефективността на ваксината е различна, когато някой получи бустер доза дълго след този 42-дневен интервал.

Д-р Кман казва, че не е добра идея да получите втората доза по-рано от препоръчания срок, тъй като това може да повлияе на отговора на имунната система към ваксината.

Може ли втората доза да е от друг производител?

Трябва да получите една и съща ваксина в две дози, дори ако това означава да жертвате графика за втората доза.

Защо е толкова важно това? „Получаването на различна ваксина за втората доза може да е теоретично възможно, но със сигурност не е проучено или препоръчано“, казва д-р Кман. „По-добре би било да изчакате ваксина от същия производител, като се има предвид, че имате добра защита от първата доза.“

Източник: www.goodhousekeeping.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *