БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Американски учени: „Мийте зъбите си по 2 пъти дневно, за да избегнете Алцхаймер и деменция“

Проучване на Нюйоркския университет установява, че има връзка между някои бактерии в устата и натрупването на токсична плака в мозъка, която води до развиване на болест на Алцхаймер и деменция

миене на зъби, алцхаймер
Редовното миене на зъбите може да предотврати появата на болестта на Алцхаймер

Проучване, проведено от изследователи от колежа по дентална медицина в Нюйорския университет наскоро беше публикувано в научното медицинско списание „ Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring”.

В него учените изследват проби от устната кухина и проби от цереброспиналната течност на 48 човека човека, над 65 годишна възраст. Те откриват, че хората, които имат по-ниски нива на лоши бактерии в устата си, имат и по-ниски нива на амилоиди в гръбначно-мозъчната течност.

Амилоидите са вид протеин, който се натрупва в централната нервна система, образувайки плаки, които пречат на движението на невронните сигнали и водят до клетъчна смърт появата на деменция и Алцхаймер.

 

Ето какво казват авторите на изследването:

 

“Доколкото ни е известно, това е първото проучване, показващо връзка между дисбаланса на микрофлората под венците и биомаркер на CSF, който се свързва с болестта на Алцхаймер”, казва д-р Анджела Кеймър, доцент по пародонтология и имплантология в Нюйоркския колеж по дентална медицина и водещ автор на изследването. „В устата има както полезни бактерии, така и вредни, които често са причина за възпаления. Открихме доказателства, че прекомерното наличие на вредни микроорганизми в устата е свързано с увеличени количества мозъчен амилоид”, допълва още тя.

д-р Анджела Кеймър
д-р Анджела Кеймър – водещ автор на изследването

Учените твърдят, че резултатите от проучването са значими, защото 70% от възрастните хора над 65 страдат от пародонтоза. Според тях има връзка между това състояние и риска от развиване на деменция и болест на Алцхахмер. Размножаването на вредните бактерии в устната кухина води до повишаване на амилоидите, които се натруват в мозъка и водят до сериозни увреждания. Пародонтозата кара джобовете между зъбите и венците да се възпаляват и разширяват, създавайки идеални условия за размножаването на вредни микроорганизми.

 

Грижете се за устната хигиена и венците си

 

Според Американската стоматологична асоциация (ADA), зачервяване, подуване и повишена чувствителност на венците, както и постоянен лош дъх и кървене са признаци на заболяване на венците. От асоциацията препоръчват да миете зъбите си с мека четка в продължение на 2 минути по 2 пъти дневно, за да избегнете подобни състояния. Също така е изключително важно да посещавате зъболекар поне 1-2 пъти годишно, дори и когато нямате оплаквания.

Все повече проучвания откриват връзка между оралнатото здраве и хигиена и появата на някои сериозни заболявания.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.healthshots.com/

НЕВРОХЕЛТ нерви
НЕВРОХЕЛТ – стимулира мозъчните функции при натоварване, мозъчни инциденти и увреждания

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *