Проф. Велизарова: След 10 години ще говорим за ковид поколение с много проблеми

Няма ваксина в света, която да е без странични ефекти, категорична е проф. Велизарова

Велизарова
Проф. Светлана Велизарова

Според нея хората трябва да са наясно, че ваксината AstraZeneca е опасна за жени под 30 години, с наднормено тегло, които са пушачки или вземат контрацептиви. Пушенето, излишните килограми и контрацептивите по принцип имат индикации или усложнения, които се проявяват точно в тромбоза. Това каза преди дни пред БНТ проф. Светлана Велизарова. Тя е началник на детската клиника в Белодробната болница в София.

Въпросът е, че ковид така се раздуха, че стана една масова световна история. Аз почти нямам спомен за друго заболяване, което да засегне дори политическата обстановка в света. И мисля, че малко се слушат лекарите, подчерта тя.

Защо COVID-19 se „подмлади“?

Вирусът се подмлади затова, че станаха достъпни тестовете – родителите с ковид или съмнения веднага изследват и децата си, обясни проф. Велизарова. В клиниката в момента няма нито едно дете, болно от коронавирус, информира тя.

„Детската симптоматика е много по-лека. От моя личен опит – децата обикновено са един ден с хрема или главоболие, и това е. По принцип децата с хронични заболявания и наднормено тегло са рисковата група.“

<4>Пандемията ще остави своя отпечатък

За сериозни здравословни проблеми, емоционални и социални пропуски ще говорим след 10 години. Тогава ще говорим за т.нар. ковид поколение – поколение, което ще има много пропуски, не само образователни, но и социални и комуникативни, обясни още проф. Велизарова.

Убедена съм че след 3-4 години ще забравим за ковид в световен мащаб

Ако продължим да ваксинираме по 10 000 на ден, до октомври ноември спокойно можем да ваксинираме към 2 милиона човека, смята проф. Велизаова.

Опасна ли е ваксината за възрастните хора?

Точно за хората над 65 години е най-малко опасна „Астра Зенека“, там няма противопоказания за приложение, подчерта проф. Велизарова.

Всяко вирусно заболяване започва в късната есен, развива се зимата и вече пролетта намалява. Така че, аз считам, че май-юни вече няма да говорим за ковид, не че той ще изчезне, но просто топлото време определено му влияе. Ако не се справим с ваксинацията, предполагам, че ще имаме една лека вълна отново октомври-ноември.

Болните от ковид са 6-7 пъти повече

Независимо, че се отчитат да кажем 400 000 официално минали през това заболяване, аз считам, че те са поне 6-7 пъти повече. Тоест, около 2 милиона вече са минали през това заболяване.

„Моят личен опит показва, че много болни просто не съобщават, за да нямат редица бюрократични неудачи, да не ги спират за дълго време, да не се обследват целите семейства с тестове и това е причината за тази скрита заболеваемост.“

Източник: bnt.bg

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: за силен имунитет и защита от вируси
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: За силен имунитет и защита от вируси!

 

Оценете статията
Оценка 5 от 3 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.