ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново изследване: Пандемичната обстановка вреди на бременните жени и новородените

Известното медицинско списание „The Lancet” предполага, че бъдещите майки и новородените страдат от липса на грижи поради пандемичната обстановка

бременност ковид
Източник на изображението: https://www.hackensackmeridianhealth.org/

Данни от 40 проучвания, проведени в 17 държави през последната година, установяват, че броят на мъртвородени и майчина смърт се е увеличил с една трета. Плашещата статистика е най-актуална в страните с ниски и средни доходи, допълват от “The Lancet”

Според изследването, тези увеличения са предизвикани от натиска, който Ковид-19 оказва върху здравните системи и мерките, насочени към ограничаване на разпространението на вируса. Също така много беременни жени са ограничили търсенето на лекарски съвети и грижи по време на бременността си, поради страх от инфекция.

„От анализа на данните става ясно, че пандемията е довела до смъртта на майки и бебета, поради липсата на грижи, което е напълно възможно да се избегне, дори в страните с нисък и среден стандарт на живот”, казва Асма Халил, водещ автор на изследването в „St. George’s University of London”.

Мета-анализът включва резултатите от проучвания проведени в Ботсвана, Бразилия, Канада, Китай, Дания, Индия, Израел, Мексико, Непал, Великобритания и САЩ. Въпреки че тези проучвания са първата глобална оценка на страничното въздействие на пандемията върху здравето на майките и децата, то има своите недостатъци. Данните от различните страни варират в методите на събиране, което прави анализите и сравняването им значително по-трудно.

 

Колко е опасен Ковид-19 за бременни жени и новородени?

 

Добрата новина е, че бебетата и децата не са изложени на висок риск от тежко протичане на коронавирусната инфекция. Но все пак е важно да обръщате огромно внимание на хигиената, като редовното миене на ръцете. Това е изключително важно за всички членове на вашето домакинство. Ако някой от родителите прояви симптоми, все пак е добре да се ограничи контакът с бебето.

Д-р Джийн Шефилд, експерт по майчино-фетална медицина в “Johns Hopkins University”, обяснява, какво трябва да знаят бъдещите майки за въздействието на Ковид-19 върху бременността.

Избягването на инфекция с коронавирус е основен приоритет за бременните жени. Шефилд обяснява защо: „При бременните жени се случват промени в имунната система, които могат да ги направят по-уязвими към респираторни вируси”, казва тя. „Тези промени означават, че бъдещите майки трябва да бъдат проактивни по отношение на мерките за безопасност.”

Докторката съветва бременните да спазват стриктно всички предпазни мерки. „Направете всичко, което може, включително физическо дистанциране, носене на маска, миене на ръцете и контактуване с по-тясен кръг от хора.”

Източници: https://www.healthshots.com; https://www.hopkinsmedicine.org; https://www.nct.org.uk/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *