Лекува ли се луксацията на тазобедрените стави при бебета?

Луксация означава изместване на главата на бедрената кост извън тазобедрената става. По-често се среща дисплазия /недоразвитост/ на тазобедрената става, което е предпоставка за изкълчването й. Основни  причини за вроденото изкълчване са седалищно предлежание на плода, многоплодна бременност, женски пол /при момичетата това заболяване се среща 6 пъти по-често отколкото при момчетата/ и генетично предразположение. Няма сигурни признаци, по който да познаете, че детето има проблем с тазобедрените стави. Не бройте гънкиге по крачетата и симетричността им, това са натрупвания на мастна тъкан, които не са показателни за луксация. Педиатърът в детската консултация ще провери обема на движение на ставите и някои специфични симптоми, но най-сигурната диагноза се поставя с ехография на ставите. Този метод е абсолютно безвреден и безболезен. Ако са налице изброените предразполагащи фактори, непременно направете изследването. Най-добре е това изследнаве да се направи още през първия месец на раждането за да се установи дали детето ви има луксация.

Колкото по-навреме се открие аномалията, толкова по- лесно и бързо ще е лечението. При по-тежките случай и при закъсняла диагноза детето се поставя в специален апарат с каишки, което може да е доста травмиращо. Най-важна е профилактиката. Обикновенно са достатъчни само ортопедични гащички, които са с широко дъно, за да държат крачетата разкрачени. Така главичката на бедрената кост си оформя място в тазобедрената става. Естественото положение на кърмачето е с широко разтворени крака.  В миналото, когато бебетата са били повивани с добре стегнати крака  българите са били първи по по брой на изкълчени тазобедрени стави. Това, че вече не повиваме децата си като преди се оказва много здравословно и полезно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *