ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето защо е задължително да имате физиологичен разтвор в аптечката

Физиологичен разтвор най-общо казано е вода със сол (0,9% разтвор на натриев хлорид). В аптеката се продава стерилен, в ампули или бутилки от 200 мл.

физиологичен разтвор
Физиологичният разтвор е ефикасно и достъпно средство за поддържане на красотата и здравето

Задължително е да имате физиологичен разтвор у дома. По-добре е да се използва при леки наранявания, отколкото водороден прекис, и дори е доказано, че насърчава здравето на устата. Според проучване на British Dental Journal, жабуркането с физиологичен разтвор преди зъболечение води до терапевтично намаляване притока на кръв и насърчава заздравяването на малките ранички в устната кухина.

Това е единствената течност, освен обикновената вода, която може да се използва за изплакване на очите в случай на чуждо тяло или химическо изгаряне. Кръвта, както и сълзите, имат солен вкус. Вярно е, че солеността на сълзите е около 1,5%.

В някои от по-старите инструкции за първа помощ при злополука (изгаряне) все още има препоръки, че можете да използвате сода за хляб или нещо друго. Настоящата концепция за първа помощ забранява използването на каквото и да било друго, освен физиологичен разтвор или питейна вода за изплакване на очите, обработка на малки рани и при изгаряне. Освен ако нямате дестилирана вода под ръка, но това е малко вероятно. Изплакването на очите с физиологичен разтвор също помага и при синдром на сухото око.

Физиологичният разтвор има хемостатичен ефект и е идеален при капилярно кървене (ожулвания, драскотини), като същевременно ги дезинфекцира. Друго свойство на физиологичния разтвор е неговият аналгетичен ефект, който той има както върху очите, така и върху раните. Разбира се, ако болката е напълно дискомфортна или дори непоносима, не можете да минете без болкоуспокояващи, но понякога е достатъчно да поставите превръзка, напоена с физиологичен разтвор, върху раната.

С това достъпно лекарство може да изплакнете носа в случай на гноен ринит.
В аптеката се продават различни спрейове, които са много удобни за използване. Ако овлажнявате периодично носа, лесно ще се отървете от коричките, които неизбежно се образуват при сух въздух.

Друга употреба на физиологичния разтвор е инхалация при кашлица, възпалено гърло, сухи хрипове

Но това се прави, ако имате специален инхалатор, например ултразвуков с приставка във формата на маска. Физиологичните процедури могат да се правят отделно и в случай на продължителен ход на заболяването. Може да преминете към солени инхалации след курс с лекарствени продукти.

Физиологичен разтвор за кожата

Друг вид физиологичен разтвор е изотоничния разтвор. За някои нужди може да се приготви у дома, но няма да бъде стерилен. В този случай концентрацията не може да е толкова точна. Трябва да вземете около 1 грам сол на 100 мл. вода (вероятно няма как да измерите 0,9 гр.). По-добре е да използвате преварена вода.

Бани

Човешката кожа е най-големият орган, който диша, абсорбира и отделя. И понякога не функционира правилно, заради което се появяват сухота, обрив, пъпки и други неприятни прояви. Един от начините за подобряване състоянието на кожата е да правите солени бани.

За целта се прави изотоничен разтвор. За да приготвите изотоничен разтвор за вана, изсипете 2 кг трапезна сол (на 200 литра вода) и разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. Правете 8-12 бани на курс всеки ден или през ден и добрият резултат много скоро ще бъде видим

Ако нямате вана, лесно може да сметнете колко сол на колко вода трябва да се добави при по-малък съд. Ваната за крака добре облекчава умората. Изсипете сол в леген с вода и пуснете краката си в него за 15 минути.

Ако добавите морска вместо трапезна сол, кожата също ще поеме съдържащите се в нея микроелементи, а това са калий , магнезий и йод. Калият и магнезият са полезни за сърцето. Значението на йода за организма също е известно на всеки, този химичен елемент е важен за функционирането на щитовидната жлеза.

Спрейове

През зимата в апартаментите с централно отопление влажността винаги е ниска, въздухът е сух, кожата страда от това и изсъхва. В този случай спреят може да се пръска по лицето. Този метод също помага да се избегне топлинен удар при екстремни горещини и понижава температурата. Достатъчно е периодично да напръсквате с физиологичен разтвор главата, лицето и шията.

Хипертоничен разтвор

Разтвор на натриев хлорид в концентрация, по-голяма от физиологичната, се нарича хипертоничен. Може да бъде 2% и 20%. Медицинският хипертоничен разтвор е 10%. Кръвоносната система реагира на прекалено солената среда, посредством капилярите, така че не бива да се къпете сами вкъщи или да правите лосиони с разтвор в концентрация над 10%.

Хипертоничен разтвор се използва при лечение на абсцеси

Не бива да се прави на компрес, тоест да се покрива с найлоново фолио. Увийте го с бинт или го прикрепете с лепенка.

При навяхвания, натъртвания или дори при главоболие или зъбобол се правят превръзки: навлажнете тъканта с хипертоничен разтвор и нанесете върху кожата на възпалено място. Ако главата ви боли – на челото, ако е зъбът – на бузата.

За мускулите и връзките има прекрасен народен метод: накисва се вълнено парче плат в хипертоничен разтвор и се увива възпаленото място. Приготвя се 10% хипертоничен разтвор от 100 грама трапезна или морска сол и 1 литър вода.

Сол за красота

Смесете 1 с.л. сол с 200 мл. заквасена сметана и я разтрийте внимателно по цялото тяло. Така ще постигнете прекрасен ексфолиращ и подмладяващ ефект.

Фината кристална сол, задължително разтворена в няколко капки вода, смесена със сода за хляб, може да се използва за да разтривате лицето. Това трябва да става без ентусиазъм, много внимателно, за да не раздразнете кожата. След това лицето става по-младо и кръвообращението в съдовете се подобрява.

Народни вярвания

Има популярна рецепта, която се използва за приготвяне на сол със „специални“ свойства. На Велики четвъртък всеки член на семейството взема по-голяма щипка сол (толкова, колкото се вземе от първия път, без да се наглася) и я слага в подходящ керамичен съд. Домакинята смесва солта, след което поставя църковна свещ в нея. Когато свещта изгори, солта се счита за „специална“.

Тази сол има памет, специални лечебни свойства, и разбира се – специална защитна сила. Използват се много малки дози от нея и се пази до следващия Велики Четвъртък. Солта, съхранявана в продължение на няколко години, става още по-силна.

Можете да добавите щипка такава сол към новозакупената, след което нейните свойства се прехвърлят в целия пакет. Точно по същия начин, по който се прехвърлят специалните свойства на Богоявленската вода, ако добавите малко от нея в съд с обикновена вода.

Водата и солта най-добре „предават“ информация. Вярвате или не, проверете.

Източник: ayzdorov.ru, advancedtissue.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *