Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение на кожен абсцес – 6 лесни домашни рецепти

Тук ще ви запознаем с 6-те най-ефективни домашни рецепти за лечение на абсцес

абсцес
Източник на изображението: https://www.mcdowellsherbal.com/

Когато мастните или потните жлези в кожата се запушат, или се възпалят космените фокликули, се образува абсцес. Засегнатата област става особено чувствителна към микробни инфекции. Микробите попадат под кожата и като автоматичен имунен отговор се проявява възпаление на въпросната точка от тялото. Тогава се наблюдава болезнено подуване, като средата на засегната зона се състои от мъртви клетки, микроби и др.

Абсцес може да се развие навсякъде по тялото. Например, абсцес в близост до ануса се развива поради инфекция и се нарича перианален абсцес. Много често се наблюдава и появата на абсцес в устата.

 

В следващите редове ще ви разкрием най-добрите домашни средства за лечение на кожни абсцеси.

 

  1. Паста от сода за хляб

Нужни съставки:

  • 1 с.л. сода
  • 1 с.л. сол
  • Вода
  • Памучено топче или тампонче

Приготвяне и приложение:

Смесете содата и солта и добяйте малко вода, докато разбърквате, за да се образува паста. С леко навлажнено памучно топче нанесете върху абсцеса. Оставете пастата да действа от 15 до 20 минути. Преди да премахнете сместа приложете лек натиск върху подутината, за да изстискате течността от абсцеса. Рецептата се използва еднократно.

 

Тази рецепта е подходяща, ако абсцесът не се е отворил и искате да премахнете гнойта и да облекчите болката. Содата за хляб има антисептични и антибактериални свойства.

 

  1. Куркума с мляко или вода

Нужни съставки:

  • 1 с.л. куркума на прах
  • 1 с.л. мляко или вода

Приготвяне и приложение:

Смесете куркумата и млякото (или водата) и нанесете директно върху засегнатото място. Оставете сместа да поседи 20-30 минути. Нанасяйте по 2-3 пъти дневно до подобрение. Може също така да пиете куркума с мляко 3 пъти дневно, за да насърчите вътрешно излекуване на инфекцията.

 

Куркумата е известна с противовъзпалителните си качества, които са много полезни при лечението на абсцес.

 

  1. Мехлем от сминдух

Ще са ви нужни:

  • Пресни листа от сминдух
  • Вода
  • Кърпа

Приготвяне и приложение:

Смачкайте листата, докато не получите субстация подобна на паста и я нанесете върху възпалената област. Оставете сместа да изсъхне върху кожата, след което отмийте с кърпа, напоена с топла вода. Може да повтаряте процедурата по 2-3 пъти на ден.

 

Листата от сминдух ще помогнат за премахването на микробите, които причиняват абсцеса.

 

  1. Мехлем от кoрa oт нaр

Нужни съставки:

  • Изсушeни кoри от нaр
  • 1 с.л. лимoнoв сoк

Приготвяне и приложение:

Изсушeтe кoритe нa слънце и ги стрийтe, дoкaто нe пoлyчитe прaх. Взeмeте мaлкo кoличeствo от този прaх и към нeгo дoбaвeтa лимoнoвия сoк, зa дa нaпрaвитe пaстa. Нaнeсeтe пoлyчeната смeс върхy зaсeгнaтата област и я oстaветe дa изсъхнe, слeд кoeто изплaкнeтe с вoдa. Мoже дa прилaгaтe пaстaтa 2 пъти нa дeн.

 

Дoказaно e, чe кoрите oт нaр имaт антиинфекциoзeн и прoтивoвъзпaлитeлeн eфeкт върхy кoжатa.

 

  1. Компрес с лук

Ще са ви нужни:

  • Резен лук
  • Парче плат

Приготвяне и приложение:

Сложете лука върху проблемния участък от кожата и го увийте с парчето плат. Сменяйте резенчето лук на всеки три часа. Повтаряйте процедурата цял ден и повторете на следващия, ако има нужда.

 

Присъстващите в лука химикали притежават антисептични свойства, които лекуват абсцеса и подобряват кръвообращението в засегнатата област.

 

  1. Чай от ехинацея

Нужни съставки:

Приготвяне и приложение:

Потопете билката във врящата вода за няколко минути, след което прецедете. Пийте, докато отварата е топла. Може да изпивате по 2-3 чаши на ден, но за не повече от няколко дни.

 

Ехинацеята подпомага имунната система в борбата с инфекцията, която причинява абсцес на кожата.

 

Добре е да знаете:

В тази статия споменахме някои от най-ефективните домашни средства за лечение на абсцеси. Все пак е добре да знаете, че добрата хигиена и балансираното хранане играят ключова роля в това отношение. Уверете се, че пиете поне по 8 до 10 чаши вода дневно. Избягвайте пържените храни, рафинираните захари и наблягайте на зеленолистните зеленчуци.

Източник: https://www.stylecraze.com/

родопско чудо
РОДОПСКО ЧУДО – лечебен крем с доказан ефект

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *