Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хроничният запек бие сърцето

Най-застрашени от сърдечно-съдови нарушения са жените с напреднала възраст.

Възрастните жени, страдащи от запек, са подложени на повишен риск от сърдечни проблеми. За това ни предупреждават учени от САЩ. Те открили връзката между проблемите с храносмилането и болестите на сърдечносъдовата система. Според експертите от университета в Масачузетс хроничният запек може да означава склонност към сърдечносъдови заболявания. Защото обикновено е следствие от недостатъчна физическа активност, неправилно хранене, повишено кръвно налягане и повишено ниво на холестерола в кръвта.

„Ние смятаме, че запекът може да послужи като диагно­стичен инструмент за откри­ване на риска от болести на сърцето и съдовете при жените от групата с повишен риск“ – от­белязват кардиолозите. В това изследване взели участие 73 000 жени след менопауза, които били  наблюдавани в продължение на 10 години. Като цяло се оказало, че 35% са страдали от запек, при това именно при тях най-често се наблюдавали такива проблеми като атеросклероза на кръвоносните съдове, инфаркт или инсулт.

Анализирайки данните, изследователите заключили, че връзката между запека и сърдечните болести може да се обясни не със стомашно-чревните проблеми, а със свързаните с тях фактори като възраст, тегло, начин на хранене, кръвно налягане, ниво на захар и на холестерол в кръвта, както и ниво на физическата активност.

Сега учените имат намерение да изяснят дали запекът преду­преждава за повишен риск от сърдечни проблеми и при мъжете, както и при младите хора, стра­дащи от запек. А също и това дали е необходимо ще да прераз­гледат своя начин на живот, за да предотвратят повече неприятности, а не само да се надяват на слабителните средства.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *