ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вирусни инфекции на очите: характеристики, лечение и профилактика

Често подценяваме способността, която очите са ни дали – да виждаме света около нас с всичките му съвършенства и недостатъци


В крайна сметка този процес е естествен и никой дори не се замисля колко сложна е зрителната система, за да можем да възприемаме онова, което ни заобикаля без никакви проблеми и пречки.

Но преоценката бързо се променя, веднага щом е налице някакъв проблем във възприятието. Например, ако се появяват вирусни инфекции на очите. За съжаление, има немалко от тях, което означава, че си струва да ги познаваме, за да може да им се противопоставим. Особено сега, когато един от официално посочените симптоми на зараза с коронавирус е инфекция и на очите.

Вирусни инфекции на очите: каква опасност за здравето носят със себе си?

Естествено, когато става въпрос за вирусни инфекции, мнозина се притесняват от потенциалната опасност. В крайна сметка някои опции могат значително да намалят зрението и без подходящо лечение те водят до слепота. Според статистиката 10-20% от хората, които отиват на лекар, губят зрението си завинаги. Всички инфекциозни заболявания трябва да се лекуват от тесни специалисти – офталмолози и инфекциозни специалисти.

Една от основните опасности от такива патологии е тяхната висока заразност и бързо разпространение в група, например в детската градина сред децата. Въпреки факта, че патологиите на очите се предават по въздушен път или чрез домакински средства, достатъчно е веднага след контакт с патогенен микроорганизъм да доближите ръцете си до очите и да ги разтриете. Вирусните инфекции на очите са по-чести при децата, отколкото при възрастните, тъй като децата имат по-слабо развити хигиенни умения и докосват очите си по-често със замърсени ръце.

Лекарите познават около 150 вируса, които могат да заразят лигавиците на очите.

Причини за възникване на вирусни инфекции на очите

Има огромен брой дразнещи фактори, които водят до появата на инфекции. При възрастните това често е постоянното взаимодействие с компютърни монитори, поради което очите се уморяват. Намаляването на имунитета също влияе отрицателно.

Сред основните причини са следните:

• лоша хигиена;
• постоянно докосване и триене на очите с ръце;
• неправилно използване на контактни лещи, които нараняват очите;
• малки рани и изгаряния;
• следоперативни усложнения;
• алергия;
• чуждо тяло в окото;
• намален имунитет.

Видове вирусни инфекции на очите

Има няколко вида инфекциозни патологии, които могат значително да влошат състоянието на човек. Сред тях са следните опции:

1. Аденовирусен конюнктивит

Аденовирусът по принцип е една от най-честите инфекции. При заразяване се забелязва зачервяване бялото на очите, подуване на клепачите, поява на прозрачен секрет. Налице е и повишена телесна температура. Върху окото може да се появи мътен филм, а при фоликуларен конюнктивит на фона на аденовирус се забелязва малък обрив.

2. Херпетичен конюнктивит

В този случай по правило страда едното око. Болестта протича доста вяло и за дълго време е възможна фоликуларна форма, при която също може да има обрив (малки мехурчета) в областта на очите.

3. Епидемичен кератоконюнктивит

Заболяване с доста бързо разпространение в група от хора. Първо е засегнато едното око, а след това и другото. От проявите се наблюдава зачервяване на очите, появява се сълзене, което е доста обилно. Освен това сред допълнителните симптоми има усещане за петънце в окото, поява на фотофобия и повишаване на температурата, която трудно се сваля.

4. Вирусен кератит

Това е възпаление на очната роговица, най-често се наблюдава при деца и възрастни хора. Освен това патологията може да бъде както повърхностна, така и дълбока, причинена от аденовируси, вируси на едра шарка, морбили и др. Задействащите фактори на тази инфекция могат да бъдат хипотермия, намален имунитет и стрес.

5. Вирусен увеит

Възпаление на различни части на хороидеята (съдовица, лат. – choroidea, представлява задния отдел на съдовата обвивка на очната ябълка). Такава диагноза се поставя, според статистиката, в половината от случаите. Различни фактори действат като спусък за патологията, например херпесът може да я провокира. Симптомите включват зачервяване на очите, сълзене, чувствителност към светлина, загуба на яснота на зрението (размазано виждане).

6. Вирусен блефарит

Това очно заболяване води до усещане за зрънце като пясък в окото. Поради това мигането става по-често и потриването на очите зачестява, което допълнително влошава състоянието. Забелязва се зачервяване на клепачите, бърза умора на очите. Ако блефаритът стане тежък, се появява силен сърбеж.

Вирусните инфекции на очите, симптомите на които са ясно различими, причиняват много проблеми на човек. Такива патологии намаляват качеството на живот и влошават работата. И ако вземете предвид потенциалните рискове, става ясно, че е по-добре да не отлагате лечението.

Вирусна инфекция на очите: лечение

Ако подозирате, че може да имате вирусна инфекция на очите, специалист трябва да сложи диагноза, да назначи и да наблюдава лечението. На първо място, естествено, човек трябва да се бори с причината за възпалението – тогава се използват антивирусни средства. Те могат да бъдат под формата на мехлем, капки и се прилагат директно върху лезията. Също така могат да бъдат предложени хапчета за терапия. Всяко самолечение е неприемливо, тъй като крие рискове, а грешната тактика води до необратими промени.

Курсът на лечение трябва да бъде завършен напълно, дори ако има подобрение преди края на терапията. В крайна сметка, лечение, извършено наполовина, ще доведе до факта, че патогенният агент няма да бъде унищожен и болестта ще се премине в хронична форма.

Ако е необходимо, лекарите могат да предписват хормонални лекарства, а след това наблюдението от специалист е задължително. Може да се използват и хирургични методи на експозиция. Има много съвременни техники и устройства за това. За рехабилитация също е позволено да се извършват физиотерапевтични процедури, така че заздравяването и резорбцията на инфилтратите да се случат по-добре.

Източник: kp.ru

Тренажорните очила помагат при проблеми със зрението

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *