ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Надуване на балони, билкови отвари и други дейности, които са забранени след COVID-19

Лекарите категорично забраняват извършването на някои обичайни процедури, като прием на билкови отвари и контрастен душ след прекаран COVID-19

COVID-19
След прекаран COVID-19 се ограничава приема на алкохол и мазни храни

Грипът или ARVI (остра респираторна вирусна инфекция) е стрес за организма, след което на него му е нужно време, за да се възстанови. А ако човек е прекарал коронавирусна инфекция, това е още по-стресиращо. Днес всички лекари по света казват, че 70 процента от оздравелите имат нарушения на белите дробове, кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и т.н. На първо място са засегнати онези органи, които дори преди COVID-19 са функционирали несъвършено. Това налага обсъждане на всички етапи от рехабилитацията с лекуващия лекар. От статията ще научите ограниченията, с които всеки, който е прекарал инфекцията, трябва да се съобрази.

Какво не бива да правят хората, които са имали коронавирус?

Да спортувате активно

Лекарите са единодушни, че след пневмония и увреждане на белите дробове от коронавирус активната физическа дейност трябва да се връща постепенно и не по-рано от шест месеца по-късно. Фитнес, вдигане на тежести, кардио тренировки, бягане – оставете всичко за по-късна дата.

Започнете с редовни, удобни разходки на чист въздух. За предпочитане сутрин и вечер. Първо за 5 минути, след това увеличете времето, контролирайте сърдечната честота и наситеността. Но никакви походи, бързо ходене и тичане.

Първият път след заболяването не се препоръчва и скандинавско ходене.

Да надувате балони

В началото на пандемията надуването на балони беше препоръчано като терапевтично упражнение, но тогава все още не бяха ясни много неща. Днес е повече от ясно, че белите дробове след COVID-19 не се нормализират веднага, тъй като са сериозно увредени. А когато се полагат усилия и се надуват балони, това може да ги нарани и да получите нарушена белодробна функция и дишане. И отново да бъдете приети в болница с ново тежко заболяване.

Какво може да се направи? Да издишвате въздух през сламка в чаша вода. Това се прави с терапевтична цел като е нужно да вдишате бавно, като броите до 4, издишвате през сламка, но докато издишвате, да броите до 6.

Да ползвате басейн

Поради хлорирането на водата в басейните през следващите 3 месеца след прекаран COVID-19, не си струва да посещавате басейн. След това постепенно започнете да тренирате, но не с видове плуване, които включват активно издишване през водата. Плувайте в отпуснато положение по гръб, ходете във водата и правете леки упражнения без да потапяте главата. Не забравяйте, че не се стремите към олимпийски постижения, а бавно възстановявате физическата си форма.

Да правите контрастни душове и да ползвате сауна

За да не се напрягат кръвоносните съдове и сърцето, забравете за такива шокови термични процедури в следващите 3-4 месеца.

Не е добра идея и да се прилагат билкови отвари и чайове, и като цяло да се следват съветите от народната медицина

Всичко, което сте решили да предприемете по време на възстановителния период, трябва да бъде обсъдено с лекуващия лекар или с вашето джипи. Ето част от онова, което не трябва да правите:

Да правите маслени инхалации

Нашите баби са се лекували с маслени инхалации по време на настинки, вярвайки, че по този начин дезинфекцират белите дробове и облекчават възпалението. В никакъв случай не трябва да правите това след нова инфекция: етеричното масло се изпарява слабо и попада в дихателните пътища неразтворено, утаявайки се в алвеолите (а именно те страдат от COVID-19 на първо място). В белите дробове трябва да влиза само въздух.

Да пиете билкови отвари и да разтривате тялото

Забравете билковите чайове за кашлица, короната не се влияе от тях. Ако се престаравате, лекувайки се с билки, рискувате да получите алергична реакция. Втриването, компресите с мас, мед, тинктури от билки също не са полезни. Няма полза и може да нанесете сериозна вреда на здравето.

Какво е добре да се направи?

Много са нещата, които може и трябва да направите за себе си по време на възстановяването от COVID-19. Но всяко едно от тях трябва да бъде препоръчано или обсъдено с лекар.

Що се отнася до пациенти над 35 години, струва си да се направи коагулограма (анализ на съсирването на кръвта), и ако рискът е висок – приемане на антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта). Антикоагулантите обикновено са предписват се на пациенти, които са имали тежки белодробни увреждания. Те трябва да се приемат за определено време, например месец, и да са предписани от лекар.

Преди всичко лекарите препоръчват да се следи състоянието чрез навременни прегледи и изследвания, за да може да се назначи подходяща терапия от специалист.

Да обобщим!

Нормално хранене, почивка, повече сън. Ако чернодробните тестове са повишени показатели, тогава лекарят ще предпише хепатопротектори. Бъбречните тестове също са свързани: ако нивото на пикочната киселина е високо или намалено, се взимат допълнителни мерки. Алкохолът трябва да се изключи за известно време, за да не се да натоварва тялото. Но най-важното е – избягвайте силни физически натоварвания. Всичко трябва да бъде балансирано.

Източник: coronavirus.tsn.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *