ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При чернодробна колика се налага пълен покой и лечение в болница

Наскоро нашата съседка получи чернодробна колика и ние се видяхме в чудо, сблъскахме се с нещо, за което нямаме представа. Не знаехме как да постъпим, за да й помогнем. Моля да разкажете с какво е опасно това състоя­ние и какво може да помогне на болния?

Сем. Иванови – Ямбол

Първо да уточним, че чернодробната и жлъч­ната колика са едно и също нещо. Тази коли­ка се характеризира с пристъпообразни, обик­новено силни болки в дясното подребрие. Те са проява на различните заболявания на жлъчни­те пътища в резултат на нарушено оттичане на жлъчния сок от жлъч­ния мехур. Или по жлъч­ните протоци. Гладката мускулатура на жлъчния мехур и протоците за­почва да се съкращава много, интензивно, за да може да се придвижи жлъчният сок. Ето това е причина за възникване на болката.

Чернодробната ко­лика се предизвиква от преместване на жлъчен „пясък“; от заседнал в жлъчните пътища камък или неговото премест­ване; образуване на ис­тински „тапи, запушал­ки“ от лигавични маси при холецистит; от въз­паление или тумор; от устойчиво нарушение на двигателната функция на жлъчните пътища, т.е. дискинезия.

Ако жлъчният камък се върне обратно в жлъч­ния мехур или успее да се изтласка в общия жлъ­чен проток, а след това и по червата, пречката по пътя на жлъчния сок изчезва и болката стих­ва дори без медицинска помощ. Във всеки случай при възникване на жлъч­на колика спешно изви­кайте лекар, няма да се справите самостоятел­но с това. Но е хубаво, че се интересувате какво да предприемете в та­къв случай. Достатъчно е да направите само три неща – осигурете на болния пълен покой, изви­кайте „Бърза помощ“, а докато дойде – не му да­вайте нито да пие, нито да яде, нито лекарства.

Медиците по принцип Поставят на страдащия инжекция със спазмолитици, а за засилване на терапевтичния ефект ги комбинират с аналгетици. Ако и в този случай не се получи необходимият ефект, се прибягва до новокаинова блокада.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *