ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10-те най-добри храни за подобряване на паметта и предпазване от Алцхаймер

От благоприятна за мозъка мазна риба до подобряващ паметта розмарин, ето 10 храни, които научо доказано подобряват способността да запомняме

10 храни за по-добра памет
10 храни за по-добра памет – източник на изображението: https://geneticliteracyproject.org/

Човешкият мозък се нуждаe от определени хранителни вещества, за да функционира нормално. Така че не е изненадващо, че храната, която ядем се отразява на когнитивните ни умения и способността ни да си припомняме информация.

„Изследванията показват, че консумирането на някои храни може да помогне за подобряване на паметта, да забави когнитивния спад свързан със стареенето и да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер”, казва диетологът Анна Кортези.

 

Ето кои са 10-те най-полезни за паметта храни и научните открития в подкрепа на благоприятните им качества:

 

  1. Мазна риба

Можество проучвания сочат, че омега 3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, предотвратяват загубата на памет и защитават срещу болестта на Алцхаймер

Изследвване от 2011 година, проведено в Нова Зеландия, установява, че редовната консумация на храни, съдържащи докозахексаеновата киселина (вид омега 3 мастна киселина), може да увеличи способността на мозъка да запомня с 15%.

 

  1. Морски водорасли

Ако сте вегетарианец, веган или просто не обичате риба, може да я заместите с морски водорасли. Те са сред най-богатите източници на докозахексаенова киселина и плюс това съдържат йод, който допълнително укрепва паметта.

 

  1. Яйца

Смята се, че 90% от хората страдат от недостиг на холин. Той представлява микроелемент, който помага на тялото да произвежда невротрансмитера ацетилхолин. Това  съединение е ключово за нормалната функция на централната нервна система и липсата му е свързана с повишен риск от болестта на Алцхаймер.

 

  1. Авокадо

Изследване на учени от САЩ, публикувано пред 2015г., открива, че консумацията на авокадо увеличава нивата на лутеин в мозъка и подобрява когнитивните функции. Авокадото е отличен източник на мононаситени мазнини, за които се смята, че спомагат за подобряването на паметта и способността за учене.

 

  1. Броколи

Броколите са тъпкани с глюкозинолати. Това са съединения, които съдържат сяра и предотвратяват разграждането на най-важния невротрансмитер – ацетилхолин. Освен това те са богати и на микроелементът хром, който подобрява мозъчната функция при по-възрастните хора, страдащи от отслабване на паметта.

 

  1. Зехтин

Няколко изследвания доказват, че зехтинът има положително действие върху функцията на централната нервна система. Той съдържа мононенаситени мазнини, които предотвратяват загубата на памет при старите хора. Диетолозите препоръчват заменянето на маслото и свинската мас със зехтин.

 

  1. Тъмен шоколад

Хапването на тъмен шоколад веднъж седмично може да направи чудеса с паметта ви. Скорошно проучване, публикувано в списание “Appetite”, установи, че участниците, които ядат тъмен шоколад поне веднъж в седмицата са подобрили паметта и уменията си за абстрактно мислене значително. Друго проучване показва, че богатата на какао диета, може да смекчи загубата на памет при възрастните.

За да се възползвате от предимствата на шоколата е препоръчително да изберате продукти с поне 70% какова маса.

 

  1. Боровинки

Боровинките са отличен източник на антиоксиданти, наречени антоцианини. Науката отново и отново доказва, че плодовете, съдържащи антоцианини, могат да предпазят от краткосрочна загуба на памет.

Ако боровинките не са по вкуса ви, може да пробвате червено грозде, къпини и череши. Тези плодове също са богати на антиоксидантите, които съдействат за подобряване на паметта.

 

  1. Розмарин

Приятният аромат на розмарин може да подобри паметта, според последните открития в областта. Психолози от „Университета в Нортумбрия”, установиха, че аромтът на билката може да подобри паметта с до 7% при мадите хора и с до 15% при хората над 65 години.

Може да използвате етерично масло от размарин и да го използвате като ароматизатор на стаята си, за да се въползвате от полезните му свойства.

 

  1. Мента

Изследване от 2013г. на изследователи от Уилинг Йезуит в САЩ свързва вкуса на ментата с изостряне на когнитивните умения. Свежият аромат на мента доказано стимулира мозъка и повишава способността му за припомняне на информация.

Източници: https://www.saga.co.uk; https://geneticliteracyproject.org; https://www.healthline.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *