Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Начев: Безшевната аортна клапа не само спасява, но и удължава живота

Затруднено изтласкване на кръв се случва, когато има стеснение на пръстена на аортната клапа

 аортна клапа
Това състояние, което медицината нарича стеноза на аортната клапа, може да е вродено или придобито. Придобива се в резултат на ревматично увреждане или отлагания на плака. При напредване на процеса платната на клапата не прилепват плътно и така се създава условие за връщането на кръв и недобро снабдяване на тялото с кислород.

В такива случаи се използва протеза (или имплант), която заменя клапата

В Европа и по света се използват по-щадящи методи, когато се появи такъв проблем. Първоначално тези методи са били прилагани основно на хора в напреднала възраст или с увреждания, които няма да могат да издържат операцията. Заради това при високорискови пациенти все по-широко се използва транскатетърно имплантиране на аортна клапа (TAVI).

Иновациите в медицината достигнаха и до областта на оперативно поставяните импланти в сърдечните клапи. Такъв пример са безшевните аортни клапи, които се поставят с по-щадящи хирургични методи.

Проф. Генчо Начев

В Европа безшевните аортни клапи са разрешени за използване от 2011 година. От близо седем години индикациите за приложение са разширени и за хора под 65 години.

За първи път у нас методът приложи кардиохирургът проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“, пише „24 часа“. Той имплантира такива безшевни аортни клапи на двама мъже – на 75 и на 80 години. Тук трябва да отбележим, че при използването на стандартния метод клапната протеза се фиксира с 15-18 шева.

Пациентите на професора били изведени от реанимация още на втория ден след операцията. Започнали са раздвижване и са били изписани след няколко дни. И двамата са били диагностицирани с високостепенна тежка аортна стеноза с вкалцяване на платната на клапата.

Какво е иновативното при тази операция?

Професорът обясни, че манипулацията е алтернатива на транскатетърното аортно клапно протезиране. Когато при пациентите съществува висок риск да не издържат една по-дълга и тежка оперативна намеса, безшевната аортна клапа е отлично решение.

Операцията, която вече се прилага рутинно в Европа, се извършва през малък разрез и за по-кратко време. Това е важно, защото по време на всяка сърдечна операция има период, в който сърцето остава без кръв. Тогава се включва изкуствено кръвообращение, което трябва да продължи възможно най-кратко време.

Както подсказва името, безшевната клапа няма нужда от шиене, което при стандартните клапни протези отнема доста време. По-кратката операция през малък разрез за пациента означава по-малка оперативна травма и по-бързо възстановяване.

Благодарение на нея се съкращава значително и времето за престой в интензивното отделение

Болничното време е приблизително 1-2 дни, докато преди се е налагало пациентите да остават за лечение около 4-5 дни. Това е добре за пациента – чувства се във форма и състоянието му позволява да продължи възстановяването си.

От друга страна, поясни професор Начев, се спестяват средства за високоспецилизирани грижи -1 ден в интензивно отделение струва 3 пъти повече, отколкото в останалите отделения. Други предимства са, че с 32% се намалява времето на апаратна вентилация и с 52% кървенето по време на операцията.

Защо в Българи не се е правила такава операция досега?

Това стана възможно сега, тъй като Здравната каса не е заплащала операцията. Професор Начев от 5 години се опитва да убеди Касата, че това е рационално решение

„Дори и да не отчитаме спестената болка и страдания на пациентите, от финансова гледна точка също е подходяща алтернатива – и касата има интерес, тъй като транскатетърната клапа струва 35 000 лева, а безшевната – 14 000. Проучванията сочат, че разходите за болничното и последващото лечение в отделните страни са с от 20 до 35% по-ниски при безшевните клапи.“, каза той.

Направено е изследване със 733 пациенти с TAVI и 733 с безшевната клапа. Включени са САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Австралия. Пациентите с безшевни клапи живеят бeз никакви сърдечни оплаквания 1 година и 52 дни по-дълго в сравнение с другата група.

Контакти

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина”
гр. София 1431
бул. Пенчо Славейков № 52А

***

СЕКТОР „ПРИЕМ ПАЦИЕНТИ“

Завеждащ: Ангелина Иванова
Тел.: 02/ 9159 587
Email: aivanova@uhsek.com

***

КЛИНИКА ПО КАРДИОХИРУРГИЯ

Началник: Проф. д-р Димитър Петков
Тел.: 02/ 9159 718
Email: dpetkov@uhsek.com

***

Проф. д-р Генчо Начев
Тел: 02 9159 404

Източник: 24chasa.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *