Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар обяснява защо хроничната сухота на носа е опасна?

Хроничната сухота на носа е неприятно явление, което поражда желанието да се капне или да се намаже нещо, за да се „омекоти“ по някакъв начин

Освен това, както отбелязват лекарите, хроничната сухота е опасна и от гледна точка на инфекциите, тъй като повече вируси и бактерии се заселват върху лошо навлажнените лигавици. Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки и оториноларинголог обяснява кои са причините за сухотата в носа.

Хроничната сухота в носа се нарича атрофичен или субатрофичен ринит. Атрофията е дефицит, изсушаване на тъканите. Появяват се симптоми като парене и дискомфорт при дишане през носа. И тъй като дишането е постоянно, човек може да остане с некачествено и дефектно дишане до края на живота си“, отбелязва УНГ лекарят.

Важна актуализация: Сухият нос може да бъде един от най-ранните признаци на коронавирус

COVID-19 най-често причинява висока температура, продължителна кашлица и загуба или промяна на обонянието или вкуса. Но списъкът със симптомите не свършва дотук. В началото на годината беше установено, че сухият нос може да бъде един от най-ранните признаци на вируса.

Доказано е, че COVID-19 влияе на хората по различни начини.

Изследователи от Испания са открили, че 70% от пациентите с COVID-19 изпитват сухота в носа преди всеки друг симптом.

Някои пациенти са имали дори нужда от силен назален душ. Такава манипулация се
прави като голямо количество физиологичен разтвор се вкарва в ноздрите, за да се отстранят коричките.

Д-р Жорди Навара, заедно с екипа си от университета в Барселона, вярват че може да са открили още един предупредителен знак за вируса, който досега е бил игнориран.

Причини за патологията

Има много причини за развитието на този проблем. Някои от тях са свързани с човешки фактор, а други стават факт поради различни обстоятелства.

Навикът носа да се „чопли“

Понякога медиците могат да причинят нараняване, например, когато извършват някакъв вид манипулация. Въпреки това, много по-често хората се нараняват сами, например, когато умишлено или без да искат пъхат в носа писалка, молив или дори пръсти, опитвайки се да извадят натрупаната и втвърдена слуз. Децата често правят това: те имат повишен изследователски интерес.

Абсолютно недопустимо е да се „бърка“ в носа. Лигавицата е покрита с вилозен епител и много чувствителни микровили. И всеки груб натиск води до нараняване“, предупреждава оториноларингологът.

Владимир Зайцев

На мястото на нараняването се образуват корички, които не изчезват лесно. Това е допълнителна тъкан в носната кухина, която заема обем и пречи още повече. Владимир Зайцев отбелязва, че човек се опитва да извади тази кора от там, откъсва я, причинява още по-голяма сухота, наслагване и т. нар. „скален ефект“. Ето защо, ако има нещо дразнещо в носа, трябва да се консултирате с лекар.

Непоносимост към бани и сауни

Също така, проблемът с повишената сухота на носа може да се крие в непоносимостта към горещ въздух, например при посещение на баня или сауна.

Струва си да се обърне внимание на състоянието на кожата по време на баня или сауна. Ако изсъхне, тогава същото състояние заплашва и лигавицата. Банята и сауната в такава ситуация ще провокират още по-голяма сухота“, отбелязва оториноларингологът.

Хлорирани басейни

Басейнът е, от една страна, чудесен вариант за спортни дейности. Подходящ е за решаване на много проблеми, например при хора с възпалени стави, разширени вени и др. Трябва обаче да се разбере, че такава дейност заплашва да изсуши носната лигавица.

Ако ходенето на басейн е кратко и рядко, тогава няма да се случи нищо ужасно. Но тези, които се занимават с водни спортове и прекарват няколко часа на ден и няколко дни в седмицата в басейна, могат да имат проблеми. В басейните има хлор и той изсушава лигавицата. Недостатък може да бъде и такава опция като скачане във водата, когато се образува т.н.“воден чук“, обяснява Владимир Зайцев.

Зимно отопление

Прекалено високите температури, които се поддържат в стаите, също са вредни за състоянието на носа. Ако домът разполага с терморегулатор, отбелязва оториноларингологът, той трябва да се използва за понижаване на температурата.

По-добре е да се живее на по-хладно, без да се стига до хипотермия. Това е полезно и за мозъка. Разбира се, не трябва незабавно да изключвате парното или климатиците; нужно е постепенно да привиквате към понижаване на температурата в стаята. Също така трябва да проветрявате по-често“, съветва УНГ лекарят.

Ако обаче на човек постоянно му е студено, не бива да се измъчва. Стаята, в която живеете е добре да е удобна. Ако това не се получи, просто трябва да поставите овлажнител, който ще помогне на носната лигавица да работи според очакванията.

Изкривяване на преградата

Доста често срещан дефект като изкривяване на носната преграда също може да доведе до развитие на сухота. Преградата може да бъде усукана, например, в резултат на травма (битова, спортна, по време на работа) и поради други причини. В този случай носът започва да работи неправилно, не се вентилира добре и лигавицата изсъхва.

Когато септумът (преграда – тънка стена, разделяща две кухини, напр. носна преграда, междукамерна преграда) се огъне, се появява патологичен завой и именно това място страда най-много: лигавицата изсъхва първо там, а след това сухотата се разпространява в кухината, където започват да се образуват корички. Това води до затруднено дишане през носа“, отбелязва Владимир Зайцев.

Ситуацията се коригира чрез хирургическа интервенция.

Медицинска грешка

Рядко, но все пак може да се случи. Например, при несполучлива операция за коригиране преградата на носа.

Преградата има хранителен слой – това е надкостницата. По време на УНГ операция лекарят трябва да отдели този слой. Ако изведнъж по някаква причина хрущялът и костта се разделят, но надкостницата не, и има последващо отстраняване, тогава пациентът е обречен на постоянна сухота на носната кухина, защото нищо не може да компенсира това състояние“, обяснява УНГ лекарят.

В този случай хората трябва да използват различни начини за овлажняване на носа през целия си живот, или дори да изберат по-влажен климат за живеене. Вариант в този случай е да се преместят да живеят край морето.

Вредни микроорганизми

Причината за сухота може да е предизвикана и от това, че в носната кухина са се заселили вредни микроорганизми. Пример за такова състояние може да бъде болестта на Озен: с нея се образуват корички в носа поради пресушаване, които освен това излъчват и лоша миризма. Причинителят е, както отбелязва УНГ лекарят, определен вид бактерии.

Трябва да се подбере правилно лечение, което може да бъде направено само от специалист. Самостоятелното премахване на коричките няма да доведе до нищо добро: проблемът само ще се влоши.

Използването на вазоконстрикторни капки без контрол

Пресушаването и развитието на хронична сухота също могат да доведат до „ентусиазирано“ използване на вазоконстрикторни капки.

В такива лекарства има адреналин, което води до вазоконстрикция и последващо изсушаване на лигавицата. Разбира се, седмица или месец терапия с капки няма да повлияе, но мнозина практикуват използването им с години, и това вече е причина за атрофия. На голяма част от пациентите им се налага да се справят с изсушаването като използват различни масла. Ако говорим за терапия, тогава често се изисква операция за отстраняване на последствията“, казва Владимир Зайцев.

Как да се справим?

Естествено, мнозина се интересуват как да се справят със ситуацията. Козметичните масла се използват за омекотяване и овлажняване на тъканите – тези, които са закупени след съвет с лекар. По принцип, както отбелязва оториноларингологът, само специалист трябва да избере терапията: в някои случаи проблемът може да бъде коригиран с помощта на избрани лекарства, в други трябва да се извърши операция. Освен това си струва да потърсите помощ бързо. Няма нужда да се бавите, тъй като ситуацията може да стане необратима. И това е риск човек често да се разболява, тъй като пресъхналата лигавица няма да може да устои на патогените, които я атакуват постоянно.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *