БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Може ли негативното мислене да ви разболее?

Бихте ли казали, че на хората по принцип не може да се разчита? Твърде вероятно е отговорът на този въпрос да е различен от онова, което в действителност мислите

негативното мислене
Негативното мислене може да причини възпаление в организма

Към момента връзката ум-тяло е позната идея. Повечето хора са наясно, например, че стресът може да предизвика физически симптоми като разстроен стомах или че депресията идва с физически болки. Но все по-голям брой изследвания показват, че негативните емоции и мисли могат да имат връзка и с други сериозни здравословни проблеми, като сърдечни заболявания.

Д-р Емилиана Саймън-Томас

„Много негативни емоции като гняв, страх и чувство на неудовлетвореност стават проблематични, когато тези емоции се превърнат в по-трайно разположение или привичен поглед към света“, обяснява д-р Емилиана Саймън-Томас, водещ експерт по неврология и психология, преподавател в Университета Бъркли и редактор на greatergood.berkeley.edu.

Да вземем например цинизма: Изследване от 2014 г., публикувано в списание Neurology, свързва високите нива на цинизъм по-късно в живота, т.е. общото недоверие към хората (и техните мотиви), с по-голям риск от деменция в сравнение с тези, които са по-доверчиви, дори след отчитане на други рискови фактори като възраст, пол, определени маркери за здравето на сърцето, статус на тютюнопушенето и др.

Този начин на мислене може също да навреди на сърцето ви. Проучване от 2009 г., публикувано в списание Circulation разглежда данни от близо 100 000 жени и установява, че циничните участнички са по-склонни да имат сърдечни заболявания, за разлика от не чак толкова циничните. По-песимистичните жени също са имали и по-голям шанс да умрат през периода на изследването (10 години), в сравнение с тези, които са били по-оптимистични по отношение на човечеството.

Друго негативно усещане, свързано с лоши здравни резултати: враждебност

Според проучване от 2014 г., публикувано в списание Stroke, хората, които са постигнали по-високи резултати по отношение на неприветливостта, както и онези с хроничен стрес и депресивни симптоми, са имали по-висок риск от инсулт, отколкото по-добронамерените, приятелски настроените и по-добри участници.

И накрая – негативното мислене причинява депресия

То не е просто част от нея, то е и причина за тази сериозна диагноза, която може да има последици далеч от това да се чувствате тъжни или да загубите апетита си. Това е свързано с повишен риск от диабет тип 2 , инфаркт и по-голям шанс за инвалидност по-късно в живота. (Друга причина, поради която е толкова важно да се потърси помощ при депресия).

Нашите мисли и емоции имат широко въздействие върху процеси като метаболизъм, освобождаване на хормони и имунна функция, казва Саймън-Томас. Една от теориите е, че когато сте под стрес или депресия, нивата на кортизол се повишават. Това прави имунната система по-малко способна да контролира възпалението, което може да доведе до заболяване с течение на времето.

Възможно е също така хората, които се чувстват зле – било то депресирани, стресирани, ядосани или по друг начин – да са по-склонни да пушат повече или да злоупотребяват с алкохол, както и да са по-малко физически активни. Това са все неща, които могат да повлияят на човешкото здраве. Или е възможно негативните емоции да са по-скоро симптом на здравословен проблем, а не причина.

Всичко това ни каза, че има голямо и светло място за всеки намусен, мрачен, зъл, гневен или циничен човек.

Kато промените перспективата, можете да подобрите и здравето си

„Знаем, че нервните пътища се променят всяка минута през целия живот и че мозъкът генерира нови клетки през цялото време. И тази неврогенеза е свързана не само с формирането на нови спомени, но и със стабилността на настроението “, казва Саймън-Томас.

Така че циниците, гневните и вечно сърдити хора е добре да помислят за промяна на нагласата – вие имате контрол над отношението и благосъстоянието си. Както казва Саймън-Томас: „Ако искаме да имаме контрол над живота и здравето, трябва да поемем контрола върху последователните действия. Не това, което правим от време на време е важно и полезно, а малкото, което правим последователно ден след ден.“

Източник: www.health.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *