Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли негативното мислене да ви разболее?

Бихте ли казали, че на хората по принцип не може да се разчита? Твърде вероятно е отговорът на този въпрос да е различен от онова, което в действителност мислите

негативното мислене
Негативното мислене може да причини възпаление в организма

Към момента връзката ум-тяло е позната идея. Повечето хора са наясно, например, че стресът може да предизвика физически симптоми като разстроен стомах или че депресията идва с физически болки. Но все по-голям брой изследвания показват, че негативните емоции и мисли могат да имат връзка и с други сериозни здравословни проблеми, като сърдечни заболявания.

Д-р Емилиана Саймън-Томас

„Много негативни емоции като гняв, страх и чувство на неудовлетвореност стават проблематични, когато тези емоции се превърнат в по-трайно разположение или привичен поглед към света“, обяснява д-р Емилиана Саймън-Томас, водещ експерт по неврология и психология, преподавател в Университета Бъркли и редактор на greatergood.berkeley.edu.

Да вземем например цинизма: Изследване от 2014 г., публикувано в списание Neurology, свързва високите нива на цинизъм по-късно в живота, т.е. общото недоверие към хората (и техните мотиви), с по-голям риск от деменция в сравнение с тези, които са по-доверчиви, дори след отчитане на други рискови фактори като възраст, пол, определени маркери за здравето на сърцето, статус на тютюнопушенето и др.

Този начин на мислене може също да навреди на сърцето ви. Проучване от 2009 г., публикувано в списание Circulation разглежда данни от близо 100 000 жени и установява, че циничните участнички са по-склонни да имат сърдечни заболявания, за разлика от не чак толкова циничните. По-песимистичните жени също са имали и по-голям шанс да умрат през периода на изследването (10 години), в сравнение с тези, които са били по-оптимистични по отношение на човечеството.

Друго негативно усещане, свързано с лоши здравни резултати: враждебност

Според проучване от 2014 г., публикувано в списание Stroke, хората, които са постигнали по-високи резултати по отношение на неприветливостта, както и онези с хроничен стрес и депресивни симптоми, са имали по-висок риск от инсулт, отколкото по-добронамерените, приятелски настроените и по-добри участници.

И накрая – негативното мислене причинява депресия

То не е просто част от нея, то е и причина за тази сериозна диагноза, която може да има последици далеч от това да се чувствате тъжни или да загубите апетита си. Това е свързано с повишен риск от диабет тип 2 , инфаркт и по-голям шанс за инвалидност по-късно в живота. (Друга причина, поради която е толкова важно да се потърси помощ при депресия).

Нашите мисли и емоции имат широко въздействие върху процеси като метаболизъм, освобождаване на хормони и имунна функция, казва Саймън-Томас. Една от теориите е, че когато сте под стрес или депресия, нивата на кортизол се повишават. Това прави имунната система по-малко способна да контролира възпалението, което може да доведе до заболяване с течение на времето.

Възможно е също така хората, които се чувстват зле – било то депресирани, стресирани, ядосани или по друг начин – да са по-склонни да пушат повече или да злоупотребяват с алкохол, както и да са по-малко физически активни. Това са все неща, които могат да повлияят на човешкото здраве. Или е възможно негативните емоции да са по-скоро симптом на здравословен проблем, а не причина.

Всичко това ни каза, че има голямо и светло място за всеки намусен, мрачен, зъл, гневен или циничен човек.

Kато промените перспективата, можете да подобрите и здравето си

„Знаем, че нервните пътища се променят всяка минута през целия живот и че мозъкът генерира нови клетки през цялото време. И тази неврогенеза е свързана не само с формирането на нови спомени, но и със стабилността на настроението “, казва Саймън-Томас.

Така че циниците, гневните и вечно сърдити хора е добре да помислят за промяна на нагласата – вие имате контрол над отношението и благосъстоянието си. Както казва Саймън-Томас: „Ако искаме да имаме контрол над живота и здравето, трябва да поемем контрола върху последователните действия. Не това, което правим от време на време е важно и полезно, а малкото, което правим последователно ден след ден.“

Източник: www.health.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *