Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Екзема: лечение с билки и терапия у дома

Екзема е възпалително състояние на кожата. Понякога се появява с обрив, който изпуска воднист секрет или с развитие на люспи и корички

екзема
Екзема и други кожни дерматити може да се лекуват с билки

Екзема е и състояние на кожата, което включва няколко вида дерматити, които лекари и пациенти обединяват, наричайки ги по този начин.

Симптоми, причини и лечение

Кожата се зачервява, появява се парене и усещане, което повечето пациенти описват като остро. Понякога се образуват малки пъпки, които се превръщат в мехури. Обикновено кожата изсъхва, става на малки люспи и сърби.

Д-р Джон Р. Кристофър

Кожата е много важна част от тялото. Тя е като допълнителен „бъбрек“ или „бял дроб“ – спомага за отделяне на отпадни вещества и за дишането. Освен това има и много други функции. Затова трябва да я поддържаме в добро състояние, което е много важно само по себе си.

Кожата трябва да се измива ежедневно. Това не означава да използвате сапун с всяка баня, освен ако не е естествен вид биоразградим течен сапун. Почти всички сапуни, които се продават в магазините, нанасят повече вреда на кожата, отколкото й помагат, като запушват порите с остатъци от сапун. Порите са „вратите и прозорците“ на кожата и трябва да се държат отворени, за да проникне чрез нея кислород и за да се отделят токсини и други вредни вещества.

Човек, който използва много продукти, образуващи слуз (като прясно мляко), има лепкава пот. Когато този човек се изпотява и не почиства кожата редовно, изсушената пот запушва порите. Това е причината за появата на дерматити или за дисфункция на кожата. Освен това, днес се използват много лесни за пране и гладене синтетични дрехи. Така се отнема дъха на живот от тялото, защото изкуствените синтетични влакна не „дишат“. Само естествените материи като памук, вълна, лен, коприна и др. могат да позволят на кожата да диша правилно.

Това са два от големите ни проблеми днес; третият е диетата, лишена от здравословни храни

Всички предимства на дермата действат по-добре и по-бързо, когато вземем предвид трите фактора – редовно къпане, дрехи от естествени влакна и консумация на сурови плодове и зеленчуци, или поне на храни, приготвени на пара или изпечени във фурната. Тук трябва да се има предвид не само начина на приготвяне на храната, но и нейното количество, както и това по колко пъти се храни на ден човек. Препоръчително е да има 4-5 приема на малки порции храна. Най-добре ще е ако си създадете навик да приключвате с храненето не по-късно от 18 часа вечерта.

Билково лечение на екзема и други дерматити

При екзема и други кожни проблеми използвайте „лапа“ от марля, която се поставя над раздразненото място, напоена с отвара от живовляк, корен от репей, корен от махония и ехинацея. Или изплаквайте мястото с билков извлек от тези билки многократно през целия ден. Мехлемът от живовляк е помощно средство при малки огнища. Пийте чаша чай от горе изброените билки 2-3 пъти или повече на ден. Добавете 3-6 капки тинктура от лобелия към всяка чаша от чая, който пиете.

Прекрасна помощ за облекчаване случаите на дерматит се откриват в семейство орехови – използват се листата или черупките на черен орех (Juglans nigra), английски орех (Juglans regia) или друг вид орех, който расте на местата, които обитавате. Лекувайте кожните дисфункции с орех, като приготвяте лосиони или компреси от листата и счукани млади орехови ядки.

За най-тежките случаи на напреднали кожни заболявания използвайте тази рецепта

Направете отвара от следните билки:

– шест части дъбова кора;
– три части корен от бяла ружа;
– три части стръкове и цвят от лопен;
– две части пелин;
– една част лобелия;
– една част от скутелария (американски шлемник );
– шест части корен от оман;
– три части орехова кора (или листа).

Накиснете комбинираните билки в дестилирана вода (30 грама от билките се накисват в половин литър дестилирана вода) за 4-6 часа, след това затоплете в продължение на тридесет минути (без да се кипва) и оставете да къкри на слаб огън докато остане половината от обема. Пример: 4 литра отвара се довежда до 2 литра отвара, която се нарича „концентрирана“.

Как се използва?

Накиснете фланел, памук или друг бял естествен материал – никога не използвайте синтетичен – увийте лапата (напоена с отвара кърпа или марля) около засегнатата област и покрийте с мушама или восъчна хартия. Оставете я да действа една нощ – шест дни в седмицата и толкова седмици, колкото е необходимо, докато се появи облекчение. След това продължете още седмица или две при тежки случаи. Пийте 1/4 чаша от готовата концентриран отвара, разредена с 3/4 чаша дестилирана вода три пъти или повече всеки ден.

Източник: „Herbal home health care“ от д-р Джон Р. Кристофър

Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата
Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *