Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-добрите добавки при синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) засяга 4-10% от жените в репродуктивна възраст на планетата

СПКЯ
Кои са ползеазните хранителни добавки при синдром на поликистозните яйчници?

СПКЯ се характеризира с висок процент на определени хормони (тестостерон, андростендион) и присъствие в яйчниците с 12 или повече фоликула с диаметър 2-9 мм.

Какви са клиничните прояви на синдрома на поликистозните яйчници?

Синдромът на поликистозните яйчници (накратко СПКЯ) или хиперандрогенната ановулация (ХА) или синдромът на Stein-Leventhal е много често ендокринно заболяване сред жените във фертилна възраст.

Какво трябва да знаете за синдрома на поликистозните яйчници?

СПКЯ е тежко ендокринно заболяване, характеризиращо се с излишък на андрогени, менструални нарушения и / или поликистоза на яйчниците.

Симптоми и свързани заболявания

СПКЯ се проявява със симптоми, свързани с излишък на андрогени и проблем с менструалния цикъл:

– Акантозис нигриканс;
– Акне;
– Алопеция (косопад);
– Ановулация;
– Аменорея;
– Хирзутизъм (излишен растеж на косата – особено по лицето, гърдите, гърба);
– Олигоменорея;
– Болка в таза.

СПКЯ увеличава вероятността от други заболявания като:

– Онкология (ендометриум);
– Сърдечно-съдови заболявания;
– Дислипидемия;
– Безплодие;
– Инсулинова резистентност;
– Метаболитен синдром;
– Затлъстяване;
– Психологически проблеми (депресия, тревожност, смущения в храненето, психосексуални смущения);
– Сънна апнея;
– Захарен диабет тип II.

Причини и рискови фактори за появата на синдром на поликистозните яйчници

СПКЯ съчетава патологията на яйчниците, метаболизма на инсулина и работата на оста хипоталамус-хипофиза. Смята се, че се развива в резултат на комбинация от генетични и екологични фактори.

Ето рисковите фактори за развитие на синдром на поликистозните яйчници:

– Диабет и инсулинова резистентност;
– Наследственост;
– Заседнал начин на живот;
– Инфекции, токсини;
– Затлъстяване;
– Неподходяща диета.

Добавки при синдром на поликистозните яйчници

СПКЯ терапията включва комбинация от начин на живот (диета, упражнения) и лекарства. Доказано е, че редица хранителни добавки са ефективни при това заболяване.

Витамин D

Витамин D е от решаващо значение за много телесни функции – имунитет, здраве на костите, памет и др. Важно е да се отбележи, че ниските нива на този витамин могат да влошат симптомите на СПКЯ.

Емпирични данни сочат, че запасите от нисък витамин D са свързани с инсулинова резистентност, хирзутизъм, наддаване на тегло, овулация и менструални нарушения и по-нисък успех на бременността

В допълнение, витамин D намалява лошото настроение и депресията, които често са страничен продукт от СПКЯ. Лошото емоционално здраве е един от по-малко обсъжданите симптоми на синдрома на поликистозните яйчници, но остава изключително важен проблем. Едно проучване съобщава, че ниските нива на витамин D са независим предиктор за депресия при жени със СПКЯ.

В допълнение, витамин D също така помага за правилното усвояване и използване на калций, което е необходимо за много важни физиологични функции като мускулна контракция, здраве на костите и съсирване на кръвта. Помислете за добавки с високоактивен витамин D3 за управление на симптомите на СПКЯ.

Цинк

Цинкът може също да помогне за намаляване на много от симптомите на СПКЯ. Известно е, че този минерал подобрява контрола на кръвната захар, насърчава редовната овулация и сваля нивата на андроген в тялото, като по този начин намалява излишния растеж на косата.

Нещо повече, цинкът има мощни свойства, които могат да облекчат част от дразненето и зачервяванията, свързани с умерено до тежко акне, което е често при СПКЯ. Някои козметолози дори твърдят, че това може да помогне за намаляване на белезите. Препоръчваме да приемате 15 mg. цинк на ден, за да облекчите симптомите на синдром на поликистозните яйчници.

Както винаги, силно препоръчваме да говорите с лекар, преди да решите да взимате каквито и да е хранителни добавки.

Витамин В6

Витамин В6 е водоразтворимо хранително вещество, което играе жизненоважна роля в много биологични процеси. Той подпомага когнитивното развитие, функцията на невротрансмитерите и помага да се поддържат нормални нива на хомоцистеин, важна аминокиселина в кръвта.

Все повече доказателства сочат, че витамин В6 може да подпомогне регулирането на настроението – чрез участието си в производството на невротрансмитер, заради който се чувстваме добре, серотонин – подобрява предменструалния синдром (ПМС), поддържа сърдечно-съдовото здраве и балансира кръвната захар.

Въпреки че витамин В6 може да се намери в различни хранителни източници, препоръчваме да го взимате под формата на хранителна добавка, за да запълните липсите. Може да приемате 50 mg. дневно, за да облекчите симптомите на СПКЯ.

Берберин

Берберинът е активен компонент на лечебни билки (берберис, коптис, амурско корково дърво, канадски жълт корен) . Берберинът се използва за лечение на състояния като стомашно-чревни (диария), метаболитни нарушения и безплодие.

Добавките с берберин свалят инсулиновата резистентност, нормализират холестерола и намаляват обиколката на талията. Беше отбелязана ефективността на берберина за намаляване на общия тестостерон, индекса на свободния андроген, глюкозата на гладно и инсулина.

D-хиро-инозитол и мио-инозитол

Компонентите на клетъчната мембрана D-хиро-инозитол (DCI) и мио-инозитол (MI) се намират в плодовете и бобовите растения. Ефектът на тези вещества при СПКЯ се обяснява с тяхната роля във функционирането на яйчниците и в осигуряването на хормонални нива (инсулин и фоликулостимулиращ хормон).

D-хиро-инозитолът се бори с акнето, регулира менструалния цикъл и инсулиновата резистентност. Добавката е ефективна за подобряване функцията на яйчниците и метаболизма. Мио-инозитолът подобрява оценката на хомеостатичния модел на инсулинова резистентност и повишава нивата на естрадиол. Мио-инозитолът понижава серумния тестостерон и С-реактивния протеин.

Хром

Хромът (Cr) е минерал, който се намира в малки концентрации в месото, пълнозърнестите зеленчуци и плодовете. Той подобрява чувствителността към хормона инсулин, регулира нивата на тестостерон и намалява сърдечните и метаболитни рискови фактори и оксидативния стрес при СПКЯ.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *