ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отделяне на миризлив секрет от пъпа: причини и лечение

Пъпът, според някои, се счита за добро (от естетическа гледна точка) място за пиърсинг. Други почти забравят за него

пъпа
Редовното почистване на пъпа гарантира неговото здраве

Случва се и пъпа да създаде проблеми. И колкото и да не ви се вярва, те са доста чести. Факт е, че повечето хора просто не ги забелязват. Един такъв, сравнително чест проблем е изтичане на секрет от пъпа, която е с неприятна миризма. Нека разберем какви са възможните причини за това.

Опасни знаци

Великият Рафаело нарисувал картина „Адам и Ева“, на която първите хора (създадени от Бог, а не родени на Земята), били изобразени с пъп. И поради тази причина църквата порицала гениалният художник и архитект от Флорентинската школа.

Пъпът остава спомен за човека от вътрематочното му развитие, когато чрез него зародишът получава важни хранителни вещества и кислород. Често грижата за пъпа завършва в ранна детска възраст, когато той се лекува и защитава, докато не „падне“ напълно. Ако потъмнее или изпъкне, педиатърът ще се опита да премахне патологията.

Във всички останали случаи отделянето на секрет от пъпа може да има следните причини:

Най-общо това се случва заради инфекции, хирургия и кисти.

1. Течност и неприятна миризма

Kато отговор на натрупани прахови частици, пясък, мръсотия. Първо се развива възпаление, след това микропукнатина, последвана от отделяне на течност. Инфекциите могат да провокират гнилостни процеси, които също ще бъдат забележими заради миризмата. Признаци: сърбеж, слаба болезненост, която не се простира отвъд пъпната област.

2. Отворен пъп

Трябвало е да се затвори още в детството, но ако това не се е случило, лекарят ще реши проблема. Липсата на лечение може да доведе до енуреза. Признаци – изтичащата течност мирише на урина.

3. Възпаление на пъпната тъкан (омфалит)

Признаци – зачервяване, болезненост около и в самия пъп, евентуално образуване на гной и отблъскваща миризма. Ако не се лекува – ще възникне възпаление на съдовете наблизо, и тогава трябва да се посети хирург.

4. Пиърсинг

Патологията се проявява или когато не се спазват санитарните правила по време на пиърсинг, или когато инфекцията е внесена по време на лечебния период.

5. Големи количества течност могат да се отделят при бъбречна дисфункция (но след това тя се отделя от други части на тялото).

6. Кандидоза

Развива се в резултат на хормонален дисбаланс и намалена защитна функция на имунната система.

7. Диабет

Хората с диабет са по-склонни да получат гъбични инфекции. Това е така, защото дрождите се хранят със захар, а високата кръвна захар е отличителен белег на зле лекувания диабет.

8. Киста на урахуса

Когато ембрионът се е развивал в утробата на майката, пикочният мехур е бил свързан с пъпната връв чрез малка тръбичка, наречена урахус. Така урината се отцежда от него. Обикновено урахусът се затваря преди раждането, но понякога не успява да се затвори правилно.

Изпълнена с течност киста може да се образува върху урахуса. Кистата може да се пукне. Един от симптомите на тази инфекция е мътна или кървава течност, изтичаща от пъпа.

Други симптоми на този вид кисти включват:

– болка в корема
– треска
– бучка в корема
болка при уриниране

9. Атером

Атером е тип кожен тумор, който не е новообразувание, тъй като няма автономно размножаване на клетки, и е сборно обозначение на три вида кистозни образувания в кожата, на вид (макроскопски) неразличими една от друга. Образува се в както в пъпа, така и в други части на тялото. Не бива да се бърка с липом, въпреки че за възникването му имат отношение мастните жлези.

Възможно е да има пъпка от черни точки в центъра на атерома. Ако се нарани, от нея ще изтече гъст, жълт и неприятно миришещ секрет. Кистата също така може да е зачервена и подута.

Ако поради някоя от изброените по-горе причини има неприятна миризма и течността не се отстранява, възниква болка и се появява треска, е време да спрете самолечението и да се доверите на дерматолог, терапевт или хирург.

Лечение на пъпни патологии

При някои случаи е задължително да посетите клиника, ако има изтичане на секрет от пъпа.

Ако няма болка, тогава трябва да се опитате да дезинфекцирате пъпа. Достатъчно е да попиете изтичащата течност с памучен тампон напоен с пероксид.

Превантивните методи, основани на задължителни хигиенни правила, ще позволят да се изключат някои патологии:

• Пъпът трябва да се измива със сапун, докато се къпете под душа. Избършете го с мека кърпа, внимателно, но и старателно.

• Хората с наднормено тегло и собствениците на дълбоко поставен пъп се нуждаят от памучен тампон, натопен във водороден прекис, за да го избърсват няколко пъти седмично.

• След пиърсинг се препоръчва да изберете меки дрехи и деликатно да измиете пъпа със сапун и вода под душа. За допълнителни грижи използвайте лек физиологичен разтвор (когато няма кървяща рана).

И майки на бебета, и заети млади хора, и пенсионери – всеки трябва да потърси съвет от лекар, ако от пъпа се появи изтичане на секрет. Той е предвестник на сериозни нарушения. Трябва да се има предвид и това, че изтичането остава незабелязано, поради малкото количество, или заради това, че не може да се усети. Наблюдавайте пъпа, почиствайте го редовно и ще си спестите много излишни главоболия.

Мария Мухина

Експертен съвет

Мария Мухина – доктор по медицина, интернист, дерматолог и диетолог.

Подобно на други части на човешкото тяло, пъпа трябва да се почиства, за да се избегне събирането на мръсотия, която храни многобройните микроби. Известно е, че микробите са носители на инфекции. Също така, поради жизнената им дейност може дори да възникне неприятна миризма от пъпа.

Ежедневната хигиена може да помогне за избягване на заболявания като омфалит или възпаление на пъпа, които могат да бъдат причинени от гъбична или бактериална инфекция. Тази инфекция далеч не винаги е безобидна и може да се превърне във флегмонозна форма.

Източник: www.medicinenet.com, woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *