Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 неща, които трябва да знаете за британския вариант на коронавируса

Бързото разпространение на британския вариант на коронавируса стана причина за въвеждането на още по-строги ограничения и правила в Англия и други страни от Европа и света

британския вариант на коронавируса
Все още има много неясноти около британския вариант на коронавируса

И така, какво представлява британският вариант на коронавируса? Защо е толкова опасен и как е преминал от несъществуваща към най-често срещаната форма в Англия? Специалистите все още отговарят на тези и други въпроси, свързани с новата мутация на вируса, с голяма доза несигурност. Проучването е на сравнително ранен етап и покрай него има дълъг списък с въпроси без отговор.

Знае се, че вирусите мутират през цялото време и е жизненоважно да се запази фокуса върху това дали поведението им се променя или не.

1. Защо този вариант предизвиква безпокойство?

Три неща привличат вниманието:

• Британският вариант бързо замества другите версии на вируса.

• Той има мутации, които засягат част от вируса, които вероятно са важни.

• Някои от тези мутации вече са се проявили лабораторно, откъдето е станало ясно, че се увелича способността на вируса по-бързо и по-смъртоносно да инфектира клетките.

2. Вярно ли е, че се разпространява по-лесно и че човек се заразява по-бързо с него?

Учените нямат абсолютна сигурност дали е по-лесно човек да се зарази с британската версия на коронавируса. Новите щамове могат да станат по-чести, просто защото са се появили на правилното място в точното време. В случая в Лондон, по време когато положението с разпространението на вируса беше почти овладяно. Тогава британците спазваха ограничения от второ ниво. В момента са на четвърто.

Другото, което е важно да се отбележи – новият вариант, който съдържа 17 мутации, изглежда по-трансмисивен и по-труден за контрол по отношение на разпространението.

Проф. Ник Ломан

„Необходими са още лабораторни експерименти, но трябва ли да изчакаме седмици или месеци, за да разберем какви ще са резултатите и тогава да предприемем действия за ограничаване на разпространението? Вероятно не при тези обстоятелства“, каза проф. Ник Ломан Covid-19 Genomics UK Consortium.

Ако трябва да говорим с числа, новият вариант на коронавируса е около 56% до 70% по-предаван от другите циркулиращи щамове на вируса. По-голямата предаваемост поражда притеснението, че много повече хора ще бъдат заразени. Но данните все още не могат да изключат възможността други фактори също да са допринесли за доминирането на новата мутация в Англия. Също така

няма доказателства, че британският вариант на коронавируса причинява по-тежко заболяване от предишните версии

Експертите предупреждават, че хората не трябва да се утешават с този факт, защото, ако новият вариант се предаде на много повече хора, много повече ще са онези, които ще се разболеят и вероятно ще умрат.

„Мисля, че интуитивният отговор е… да въздъхнем с облекчение“, казва Стивън Кислър, научен сътрудник в катедрата по имунология и инфекциозни болести в Харвард. „Наличието на щам, който е по-трансмисивен, в някои отношения е по-голяма заплаха. Нещо, което нараства експоненциално по този начин може да доведе до по-голям общ брой тежки заболявания и смъртни случаи, поради увеличената тежест на инфекцията.“

2. Как възникна новият вариант?

Учените казват, че няма нищо ново в мутацията на вируса. Вирусите постоянно мутират естествено, тъй като се репликират и циркулират в своите домакини. В резултат на този непрекъснат процес в генома на SARS-CoV-2 вече са възникнали много хиляди мутации и различни линии, откакто вирусът се появи в края на 2019 г., съобщава Washington Post.

3. Ще действат ли ваксините?

Експертите и производителите на лекарства казват, че ефикасността на ваксините, които се прилагат в момента, вероятно няма да бъде засегната. Мария Ван Керхов, технически ръководител на Световната здравна организация за COVID-19, заяви пред Би Би Си на 20 декември, че настоящата информация предполага, че новият вариант няма никакво въздействие върху ваксините, които се пускат. Производителите на лекарства заявиха, че не вярват, че ефикасността на ваксините им ще бъде засегната. С течение на времето обаче, с появата на повече мутации, може да се наложи да бъдат променени сега съществуващите ваксини, съобщава Washington Post.

4. Могат ли хората, които вече са изкарали ковид, да се заразят с новия британски вариант?

Това е област на активни изследвания. Въпреки че има съобщения за хора, реинфектирани с по-стария вариант на коронавируса, подобни реинфекции изглеждат рядкост. Това, което знаем за новия вариант от Обединеното кралство в момента, подсказва, че той остава чувствителен към имунния отговор на по-старите варианти и ще бъде по същия начин чувствителен към имунния отговор, генериран от двете ваксини на Пфайзер и Модерна.

5. Има ли вероятност повърхностите да играят по-голяма роля при предаването на новия вариант?

Това също е неясно. Ако обаче се установи, че новият вариант е по-лесно да се свързва и да инфектира клетки, което е една от изследваните теории, това може да означава, че е необходим по-малък брой вирусни частици за установяване на инфекция. Следователно спазването на указанията за ръцете, лицето и пространството е по-важно от всякога: по-честото измиване на ръцете няма да компенсира липсата на маска.

6. Могат ли малките деца да се заразят с новия вариант и/или да го предадат на своите приятели и родители?

Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени както с новия, така и със стария вариант на коронавируса и да ги предадат на други хора, но изглежда, че децата са по-малко склонни да го прекарат фатално – поне когато става въпрос за по-стария щам. Дали това важи и за новия вариант все още не е сигурно.

Дори вариантът да е по-малко преносим между деца, отколкото сред възрастни, факт е, че предаването се случва. Заради това ще има голям брой случаи и болниците ще продължат да са под стрес.

Източници: www.bbc.com, www.bostonglobe.com

Изглед на опаковката на продукта Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *