Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коя напитка е най-полезна за хората, навършили 50 години? (РЕЦЕПТИ)

Замисляли ли сте се някога дали да не си купите кефир? Тази напитка я има в големите търговски вериги, като Лидъл, например

кефир
Напитките с кефир имат огромни ползи за здравето на възрастните хора

Повечето хора я пренебрегват като избор, но това пренебрежение е неоснователно. Кефирът съвсем не е някаква нова, модна напитка.

Първо, тя има огромни ползи за организма. На второ място, може да се използва за приготвяне на огромен брой напитки и ястия. И не на последно място – достъпна е, има превъзходен вкус, а лечебните ѝ свойства, използвани от векове, са доказани и от науката.

В тази статия ще намерите списък с най-важните предимства на ферментиралия млечен продукт, който руснаците са издигнали почти в култ. А също и селекция от необичайни напитки с кефир. Те ще ви изненадат не само с приятния си вкус, но и с доказаните ползи за здравето, които имат.

Защо трябва да пиете кефир? Какви са ползите за здравето?

И така, първо, нека разберем какви свойства има кефирът. Сигурни сме, че не сте наясно с всички полезни качества на този продукт. Например, знаете ли, че кефирът може да ви помогне да предотвратите умората не по-зле от чаша кафе? С други думи, може да се оттеглите и да се отпуснете в тихата зимна вечер не само с чаша какао, но и с кефир. Защо не?

Поради високото съдържание на пробиотици и витамини, специалистите особено препоръчват пиенето на кефир на хора в зряла възраст. И ето защо.

Кефирът може да се използва за предотвратяване на кариес и укрепване на имунната система. Освен това той успя да се превърне в един от най-популярните продукти за изгаряне на мазнини. Когато става въпрос за загуба на няколко излишни килограма (а след празниците това е особено важно), първото нещо, за което трябва да се сетят по-възрастните жени, е кефир.

Дори ако искате да отслабнете, не забравяйте, че диетата трябва да бъде балансирана. Не можете да пиете само кефир и да очаквате да се случи чудо. Така вие ​​не само няма да облекчите тялото си, но, напротив, ще му навредите. Дневната норма за възрастен, който е избрал кефира като средство за отслабване, не трябва да надвишава 200-400 мл.

Кефирът помага при храносмилателни проблеми

Известно е, че кефирът е полезен за стомашно-чревния тракт. Както вече стана ясно, кефирът съдържа полезни микроорганизми, които имат положителен ефект върху храносмилането и помагат при стомашно-чревни заболявания. Проучванията показват, че консумацията на пробиотици (които се намират в големи количества в кефира) помагат при диария, както и при храносмилателни разстройства, причинени от приема на антибиотици.

Поради своите антибактериални свойства, кефирът се препоръчва при разстройства на стомашно-чревния тракт, причинени от бактерията Helicobacterpylori, като язва на стомаха и дванадесетопръстника. Освен това кефирът си струва да се пие при заболявания като синдром на раздразнените черва, улцерозен колит и болест на Крон.

В същото време кефирът не се препоръчва за хора, страдащи от висока киселинност. Струва си да напомним, че пресният кефир има слабителни свойства, докато „отлежалият“ има обратен ефект.

Кефирът намалява риска от остеопороза

Един от основните проблеми, особено сред възрастните жени, е остеопорозата. За да го избегнете, трябва да осигурите достатъчно ниво на калций, който се намира в излишък в кефира. Освен това кефирът съдържа витамин К2, който участва в метаболизма на калция, както и фосфор, който е от съществено значение за здравето на костите.

Кефирът е ефективен за защита срещу рак

Ракът е едно от най-опасните и сериозни заболявания, причините за които остават неясни и до днес. В същото време има храни, които притежават защитни свойства и предотвратяват образуването и развитието на ракови клетки. Кефирът е един от тези продукти.

Съдържащите се в кефира пробиотици не само повишават защитните сили на организма, но и намаляват нивото на производство на канцерогенни вещества. Този ефект предотвратява развитието на злокачествени тумори. Доказано е, че пробиотиците в кефира инхибират растежа на клетките, причиняващи рак на гърдата, според проучване, публикувано в Journal of Medical Foods.

Кефирът е ефективен при алергии и астма

За съжаление, алергиите са много често срещано заболяване днес. Според някои изследвания кефирът помага за предотвратяване на алергии заради наличието на такъв елемент като полизахарид. Допълнителни проучвания потвърдиха, че кефирът е полезен при алергии и астма, тъй като помага за премахване на възпалението.

Кефирът се понася добре от хора с непоносимост към лактоза

Хората с непоносимост към лактоза не могат да консумират мляко, тъй като това може да причини гадене, диария и дори повръщане. В този случай млякото може да бъде заменено с ферментирали млечни продукти като кисело мляко и кефир.

Кефирът има благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система

Чревната микрофлора е важна за здравето на организма и промените в нея могат да повлияят на функционирането на всички органи на тялото, включително сърцето и кръвоносните съдове. Витамин К2, открит в кефира, помага да се предотврати натрупването на тромбоцити в артериите и сърдечните заболявания, докато полизахаридът на кефира помага за понижаване на кръвното налягане и серумния холестерол.

Как да разнообразите приема на кефир и да го направите още по-полезен?

За да разнообразите по някакъв начин ежедневната диета, можете да включите не само кефир, но и различни напитки от кефир . Подготвили сме ви 3 възможности за избор. В зависимост от комбинацията на кефир с други компоненти, полезните свойства на напитката също се променят.

Кефир с елда

Тази напитка ще ви помогне да прочистите тялото и да ускорите метаболизма. Следователно, ще бъде възможно да се сбогувате с излишните килограми.

Ще ви трябва кефир с нисък процент мазнини и брашно от елда. Смесете 200 мл ферментирал млечен продукт и 1 с.л. брашно. Оставете напитката да престои 2 часа, след това я разбъркайте и изпийте. Между другото, брашно от елда може да се направи и у дома. За целта изсушете елдата в сух тиган. След това просто се смила в кафемелачката и се пресява.

Кефир с подправки

Какво ще кажете за подправена напитка от кефир? Тя не само ще ви изненада със своя необичаен вкус, но и ще помогне за нормализиране на храносмилателните процеси. Приготвянето отнема само няколко минути. Просто смесете 250 мл. кефир, 0,5 ч.л. настърган джинджифил и канела, както и малко червен лют пипер, буквално на върха на ножа. За да засилите ефекта, можете да разбиете течността с пасатор. Но това не е задължително.

Кефир с цвекло

Вашият храносмилателен тракт ще ви благодари за тази питателна напитка. Хората, които страдат от високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания също трябва да я използват, ако искат да са здрави. Ще ви трябват 150 г. варено цвекло, няколко стръка копър и няколко пера зелен лук. Смелете всички съставки с блендер и добавете 250 мл кефир. Необичайното домашно лекарство е готово!

И накрая, трябва да се отбележи, че кефирът е наистина уникален ферментирал млечен продукт по отношение на своите качества. Независимо от това, ползите и вредите от кефира за всеки отделен човек могат да се различават в зависимост от индивидуалните характеристики на организма. Ако имате някакви съмнения относно ползата или вредата от кефира за вашето здраве, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Източник: www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *