Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар отговаря какво трябва да се направи при болка в тазобедрената става

Внезапно възникващите болки винаги смущават човека. Болката в тазобедрената става е доста неприятна, тъй като пречи на движението и причинява постоянно неудобство


Нека да разберем защо тазобедрената става боли и как да се справим с болката.

Причини за болки в тазобедрената става

Основните причини за болка в областта на бедрото включват:

– заболявания на тазобедрената става;

– мускулна болка .

Ортопедът ще помогне да се определи причината и мястото на болката. След прегледа той ще може да предпише подходящата терапия.

Но се случва така, че хората не са готови или нямат възможност да отидат до болницата и да направят консултация със специалист. Те се опитват да отстранят проблема сами.

Разграничете причината за болката, както следва:

• Когато бедрата болят поради заболявания на тазобедрената става, усещането възниква по цялата повърхност на бедрото и се излъчва в областта на слабините.

• Когато краката в областта на тазобедрената става болят по външната и горната част, това е мускулна болка.

• Мускулните усещания могат да бъдат свързани с упражнения, вдигане на тежести, проблеми със самите мускули, сухожилия и връзки.

• Такава болка възниква след отравяне на тялото. Когато токсините се отстранят, неприятното усещане изчезва незабавно. Забелязано е, че мускулите на бедрото болят по-често при младите хора, а болките в ставите доминират в напреднала възраст.

• Мускулната болка се обяснява с кислороден глад поради натрупването на токсини и млечна киселина в тъканите. Обикновено болките в ставите са постоянни или под формата на лумбаго.

Какво да направите, ако усещате болка в тазобедрената става или в областта на бедрото?

При този симптом обикновено се предписват лекарства за облекчаване на възпалението и болката. Лечението се допълва от физиотерапевтични процедури. Може да помогне:

– терапевтичен масаж ;

– възстановителна гимнастика;

– загряващи процедури;

– специални фиксатори за стави могат да намалят дискомфорта;

– в някои случаи само операцията за смяна на ставите ще облекчи болката;

– когато кракът боли от ханша до коляното поради мускулно натоварване, трябва да вземете контрастен душ (минута студена вода, минута – гореща), да пиете повече чиста вода;

– плуване, вечерни разходки помагат за облекчаване на болката в мускулите;

– след натоварен ден легнете поне 30 минути, като леко повдигнете краката си, например, поставяйки възглавница под тях;

– ако на повърхността на кожата има паякови вени или вече е поставена диагноза „разширени вени“ , тогава можете да намажете краката със специален охлаждащ крем или гел.

Струва си да се вслушвате по-внимателно тялото си, да се подлагате навреме на прегледи, а не да игнорирате болезнените усещания. По-лесно е да се предотврати дадено заболяване, отколкото да се лекува дълго време.

Д-р Сергей Анисимов

Експертно мнение на д-р Сергей Анисимов, травматолог-ортопед

Сутрешната болка в кръста и ставите, когато е трудно да станете от леглото и в началото движението предизвиква болка, най-често се причинява от повишаване на налягането в меките тъкани поради продължително мускулно напрежение. Последното, като правило, се случва при много леки нарушения на връзката между костите на тазовия пръстен или прешлените. Подобни микросмени могат да бъдат предизвикани от дълъг престой в неудобно положение. Много по-рядка причина за болка в долната част на гърба са така наречените „червени знамена“ – болести, които са опасни за човешкото здраве и живот.

За борба с болката може да се използва група противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства. Болката може да спре сама (при скачане, например, когато темпото се засилва постепенно).

Хиропрактиците и остеопатите могат да я премахнат със специални техники. Все пак е необходимо да се консултирате с лекар (терапевт, невролог, ортопед), за да разграничите „доброкачествения“ произход на болката от „злокачествения“. Лабораторните изследвания и лъчевите методи (ултразвук, рентгенография, ЯМР) също помагат в диагностиката.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *