ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 сигурни симптома, че имате отслабен имунитет

Обърнете внимание на следните признаци на слаб имунитет

Отслабен имунитет
Нормалният имунитет играе важна роля за здравето и качеството на живот

Ако страдате от прекалено продължителни или често повтарящи се инфекции, това може да се дължи на отслабена имунна система. Според интерниста Луис Малинов, доктор по медицина, най-честата причина за отслабен имунитет е възрастта, но това не е единственият фактор, от който зависят възпротивителните сили на организма.

„По-слабата имунна система увеличава рискa от развитие на по-сериозни заболявания и появата на рак.”, казва д-р Малинов. “Недостатъчният сън е от най-честите причини за отслабен имунитет. Дори 1 нощ нeдостатъчен сън се отразява значително”, доплъва още той.

Ако обаче сте млади и спите достатъчно, но въпреки това боледувате прекалено често и прекалено дълго, е съвсем възможно това да се дължи на една от следните причини:

 

  • Нездравословен начин на живот:
    Заседналият начин на живот, недостатъчното излагане на слънчева светлина, прекаляването с преработните храни и много други нездравословни навици допринасят за нарушената работа на имунната система. Също така консумацията на алкохол има директно негативно отражение върху способността на имунитета да функционира нормално.

 

  • Автоимунни заболявания:
    Автоимунните заболявания са вид нарушения на имунната система, при които имунитетът неправилно идентифицира част от организма като потенциална инфекция и я атакува. Експертите не са сигурни, точно какво причинява автоимунните заболявания, но въпреки това се смята, че се дължат на комбинация от генетика и отключващо събитие.

 

  • Прием на някои видове лекарства:
    Редовната употреба на стероиди и други имуносупресиращи лекарства са от основните виновници за отслабен имунитет.

 

Признаци, че имате отслабена имунна система

 

1. Повтарящи се и продължителни инфекции:
Най-общо казано, работата на имунната система е да идентифицира и унищожава вируси, бактерии и клетки, които могат да навредят на организма. Ако човек се разболява прекалено често, имунната му система вероятно не функционира нормално. Други причини за често повтарящи се инфекции могат да са тежък стрес или тютюнопушене в прекомерни количества.

 

2. Постоянно чувство за умора:
Изследванията показват, че нервната и имунната система са много тясно свързани. Когато имунната система не работи правилно, нервната система също е в дисбаланс, който може да доведе до хронична умора. Други фактори допринасящи за умората, могат да включват хормонални проблеми, проблеми с психиката и прекомерен стрес.

 

3. Обриви и раздразнения по кожата:
Хората често забравят, че кожата е орган, който взаимодейства с имунната система и разчита на нея, както всеки друг в човешкото тяло. Отслабените защитни способности на организма често се проявяват като кожни раздразнения, екземи и други проблеми, включително контактен дерматит и псориазис.

 

4. Стомашни проблеми и неразположения:
Последните проучвания в областта доказват, че има връзка между имунната и стомашно-чревната система. Отслабеният имунитет може да      доведе до проблеми като гастроинтестиален дистрес и стомашни неразположения.

 

5. Бавно зарастващи рани:
Имунната система играя ключова роля в зарастването на раните, поради което не е изненадващо, че отслабеният имунитет се отразява на процеса на зарастване. Други причини за забавено зарастване на рани могат да включват: ниски нива на хормон на растежа, диабет и недостиг на цинк.

 

Ако изпитвате някой горепосочените симптоми е препоръчително да си назначите среща със здравен специалист и да се подложите на нужните изследвания.

 

Заключение:

Имунната система играе важна роля за цялостното Ви здраве и качеството Ви на живот. Много обстоятелства могат да повляят негативно на имунитета – от начина на живот до лекарствата.

Д-р Малинов, казва, че най-добрите съвети, които може да даде за подобряване на имунитета са следните:

  • Наспивайте се
  • Набавяйте си достатъчно витамин D
  • Правете по малко физически упражнения
  • Яжте по-здравословни храни

Източник: https://www.insider.com/what-causes-a-weak-immune-system

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *