ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Силна магнитна буря по Коледа: как ще се отрази на здравето?

Екстремната по отношение на здравето 2020-та година си отива със силна магнитна буря по Коледа и малко преди Нова година

магнитна буря
По време на магнитна буря хората с хронични заболявания на сърцето могат да се оплачат от по-изразени неприятни усещания

Дните, през които има магнитна буря, преминават незабелязано за повечето хора. Но, в края на декември, и с разлика от 3 дни, ще се наблюдава по-висока геомагнитна активност, чиито пик ще се случи в часовете от 16:00 до 18:00 и от 23:00 до 24:00, съответно на 26-ти и 29-ти декември.

Хората често обвиняват магнитните бури за различни неприятни усещания, които усещат в дните с по-необичайна геомагнитна активност. Според повечето, точно тази активност е отговорна за лошото им здраве, промените в кръвното налягане, главоболието. Но понякога започват да се появяват съмнения дали такова атмосферно явление наистина може да причини смущения в здравето.

Каква е същността на явлението „магнитна буря“?

По-правилно е такива бури да се наричат ​​геомагнитни. Всъщност, това е нарушение на магнитното поле на планетата с продължителност от няколко часа до няколко дни. Такова смущение възниква от взаимодействието на различни елементи от сферата около Земята. Именно магнитните бури формират „космическото време“ на планетата.

Освен това, когато се обяви такъв феномен, за мнозина подобни съобщения се превръщат в аларма да си приготвят едва ли не двойна доза от лекарствата за кръвно или сърце, които приемат. В крайна сметка никой не иска да бъде в леглото на фона на подобни смущения. И понякога, особено когато има по-силна магнитна буря, вероятността от такъв сценарий е доста голяма.

Сериозно ли е влиянието на магнитните бури върху здравето?

Въпросът дали е вярно, че магнитните бури могат да повлияят негативно на здравето, тревожи мнозина. В същото време има и такива, които са сигурни, че тяхната опасност е преувеличена.

„В момента няма ясна научно обоснована връзка между магнитната буря и човешкото здраве. Но в практическата медицина – в кардиологията и неврологията – често се срещаме с хора с така наречената метеорологична зависимост. По правило, това са пациенти с хронични сърдечно-съдови заболявания, като например хипертония. Има пациенти с артериална хипотония, когато нивото на кръвното налягане преобладава при пациента. Хора, прекарали инсулт или инфаркт, със заболявания на опорно-двигателния апарат, с астеничен синдром по-често се оплакват през тези дни. Ако говорим за неврология – това са такива, които имат чести мигрени“, отбелязва терапевтът, кардиолог Татяна Шалигина.

Метеорологичната зависимост или нейната по-лека форма, метеочувствителност, е нетипична реакция на тялото, причинена от промени в метеорологичните условия

Тоест, тялото реагира на промени в атмосферното налягане, вятъра, слънчевата радиация. Това не са само магнитни бури – човек може да се разболее в случай на други метеорологични аномалии. Метеорологичните хора могат да получат сънливост, студени тръпки и проблеми с концентрацията. При тежка форма на такъв проблем има и мигренозни главоболия.

„Хората с метеорологична зависимост представят доста общи оплаквания по време на магнитни бури, т.е. слабост, намалена работоспособност, нарушение на съня. Пациентите с хипертония могат да получат скок и повишаване на налягането дори на фона на постоянна антихипертензивна терапия”, казва терапевтът. Неприятните симптоми, според експертите, могат лесно да пратят човек в леглото или дори в отпуск по болест.

Как да се справите ако и на вас ви става зле по време на магнитна буря?

Терапията при магнитни бури е разбираема – необходимо е да се използват лекарства и техники, в зависимост от това до какво е довела аномалията на времето. Съответно, ако това са сърдечни проблеми, тогава е необходима консултация с кардиолог и използването на специални лекарства. Ако стари наранявания започнат да напомнят за себе си, струва си да посетите хирург и да получите насоки за лечение от него.

Татяна Шалигина, кардиолог

Разбира се, трябва да се обърне специално внимание на превантивните мерки, които ще помогнат да се избегнат проявите на патологията като цяло

„За профилактика в наши дни естествено се препоръчва на пациентите с хипертония да държат обичайната си терапия под ръка, да не забравят да я приемат всеки ден. При по-изразени оплаквания може да се обадите и на бърза помощ, като лечението ще се проведе почти „на крак“. На болните ще им бъдат дадени лекарства с кратко действие, които бързо намаляват кръвно налягане и също толкова бързо се екскретират от тялото.

Ден преди и по време на магнитна буря не бива да се пие кафе или силен черен чай, както и енергийни газирани напитки. Ревизирайте деня си – по-малко време стойте пред компютъра, телевизора и телефона. Ходете повече пеша, така че да има и повече аеробна физическа активност. Сънят трябва да е поне 6-8 часа. Също така трябва да се вземе предвид, че има пациенти, които ежедневно наблюдават метеорологичната обстановка в своя град и започват да се притесняват и да се изнервят от предстоящите магнитни бури предварително. И е напълно възможно точно тези преживявания и очаквания да предизвикат някакви изблици на, да речем, високо кръвно налягане или намаляване на работоспособността. Тоест, тук играе роля и така наречената психосоматика“, отбелязва Татяна Шалигина.

Метеорологичната зависимост може да повлияе на състоянието на човешкото здраве, но далеч не винаги е свързана с магнитните бури

Следователно тези, които се притесняват за състоянието си, трябва да бъдат нащрек през трудния период на геомагнитни смущения. Те също така трябва да се подготвят предварително за трудния период и да спазват прости правила за превенция. Ако реакцията към природните бедствия все още поражда съмнения, струва си да посетите специалист заради вашия проблем и предварително да обсъдите с него план за терапия и профилактика. Тогава този период може да се премине с минимални отрицателни отклонения.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *