Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

16 признака, че имунната система функционира неправилно

Имунната система е е от съществено значение за нашето здраве. Тя е естествена бариера, която непрекъснато предпазва човешкия организъм


Имунната система атакува различни патогенни агенти: бактерии, вируси, паразити. Има ли начин, чрез който да разберем, че естествената защита на тялото не функционира правилно? Ето 16 основни симптома.

Това, което може да изглежда като физиологични характеристики на тялото, всъщност са тревожни симптоми на дисбалансирана имунна система. Например – студени ръце и често болезнени слънчеви изгаряния. Погледнете отблизо състоянието си. Може би тялото ви сигнализира за проблеми с имунната защита.

Как да разберете, че имате проблеми с имунитета?

Имунната защита на човека включва различни органи, тъкани и клетки, които предпазват тялото от външни влияния, които могат да бъдат опасни за здравето. Това е нашият имунитет.

Всяка секунда той отблъсква атаката на патогенни вируси и бактерии, бори се с възпалителните процеси, убива ненужните клетки и защитава здравето, предотвратявайки появата и растежа на злокачествени новообразувания. Добре е имунната защита да функционира според очакванията. За съжаление това не винаги е така.

Опасност от патологии на имунната защита

Ако имунитетът не работи както трябва, той няма време да реагира адекватно и на най-малкото инфекциозно предизвикателство. И тогава лесно „хващаме“ вирусна / бактериална инфекция (от остра респираторна вирусна инфекция до пневмония) и оставаме болни доста дълго време.

Случва се така, че имунитетът, напротив, започва агресивно да атакува както вируси и злокачествени новообразувания, така и собствените си здрави клетки. Това провокира появата на заболявания от автоимунен характер. Те включват:

– артрит;
– склероза;
– непоносимост към глутен;
– диабет;
– различни патологии на щитовидната жлеза и др.

Това са само няколко примера за неизправности в организма, поради слаб имунитет. Всъщност, списъкът с болести от такова естество е много по-обширен.

Експертите все още не са в състояние да дадат уверен отговор, какво точно провокира проблеми в имунния протокол. Но медицината е в състояние в началните етапи да определя сигналите на тялото, да се открият и коригират проблемите с имунитета.

Тези признаци обаче са доста двусмислени и евентуално причинени от други заболявания (а не от имунитета).

Признаци на дисбаланс в имунната защита

1. Стабилно студени ръце

Усещането за студ в ръцете се появява и поради лош навик – тютюнопушене (в този случай възниква спазъм на периферните съдове). Но паралелът с дисбаланса в имунитета тук е очевиден.

2. Запек или диария с продължителност повече от 2 седмици

Органите на храносмилателния тракт са свързани с имунната защита. Всъщност, те са част от него. Продължителната диария или запек поражда сериозни опасения. Например диарията може да алармира, че имунната система атакува лигавицата на тънките черва или храносмилателния тракт. Запекът показва, че червата са мързеливи и може би това бездействие се отнася за всички имунни защити.

3. Сухота на лигавицата на очите

Често ли ви парене, песъчинки, зачервяване, болка в очите? Всичко това може да бъде поради проява на автоимунни „проблеми“.

4. Хронична слабост и умора

Чувствате ли се разбити през цялото време, като изцеден лимон, дори и когато ставате сутрин от леглото и уж сте се наспали добре? Възможно е имунната защита да е подложена на продължителен стрес. И да консумира енергията, от която се нуждаете.

5. Субфебрилна телесна температура

Ако имате температура в рамките на 37 ° C за дълго време, вероятно е автоимунно заболяване да прогресира в тялото ви. Леко повишената температура е предупредителен знак.

6. Системни главоболия

Главоболието може да бъде причинено поради различни причини. Но ако това състояние ви преследва постоянно, автоимунната атака е напълно вероятна. Например, при редица заболявания, свързани с имунната система, мозъчните съдове са повредени и това причинява болезнени състояния.

7. Обрив

Кожата е компонент на нашата защитна система, тя е естествена бариера срещу болестотворните организми. Външният ѝ вид ще покаже стабилността на имунната защита. Сърбеж, обриви, възпаления по кожата, които остават без диагноза след посещение на дерматолог, трябва да ви предупредят, че имунната система не работи както трябва.

8. Болки в ставите

Това е друг основен симптом на агресивен имунитет, насочен към клетките на вътрешните органи. Не пренебрегвайте болезнеността на ставите, за да не си дадете напразно парите за мехлеми, които облекчават възпалението временно.

9. Косопад

Имунната защита влияе негативно на космените фоликули, причинявайки загуба на коса.

10. Чести настинки, придружени от усложнения

Ако ви се налага прием на антибиотици повече от 2 пъти годишно, най-вероятно имунната ви защита е уязвима. Освен това, при проблем с имунитета са характерни хронични инфекции на синусите, отит на средното ухо, пневмония и други.

11. Особена чувствителност към ултравиолетовото лъчение

Ако преди сте правили слънчеви бани безболезнено, а сега често получавате слънчеви изгаряния, проблемът може би не е в слънчевата радиация, а във враждебния имунитет.

12. Изтръпване / мравучкане в крайниците

Когато от време на време ръцете и краката изтръпнат, няма причина за тревога. Но системното изтръпване показва имунни проблеми, свързани с нервите и кръвоносните съдове.

13. Затруднено преглъщане

Храната и водата често ли засядат в гърлото ви? Може би това е сигнал за автоимунно заболяване.

14. Неразумно наддаване или загуба на тегло

Ако хранителните ви навици остават същите и започнете да наддавате или отслабвате без видима причина, това не е добър сигнал. Може да са прояви на автоимунна патология на щитовидната жлеза, прогресиращ диабет или злокачествено новообразувание.

15. Белезникави петна по кожата

Когато имунната защита се бори срещу пигментните клетки, по кожата се появяват бели петна.

16. Пожълтяване на кожата и очните ябълки

Появата на жълтеница е възможна, ако имунната система атакува и унищожава пълноценни чернодробни клетки. Това е автоимунен хепатит.

Какво да направите, ако забележите симптоми на слаба или липсваща имунна защита?

Има смисъл да си уговорите среща с вашия личен лекар, който ще ви помогне да установите точната причина за неизправностите в тялото. Ще ви бъде назначен подходящ преглед, въз основа на резултатите от изследванията, които сте направили, след което може да се нуждаете от помощта на специализирани специалисти: имунолог, ендокринолог, дерматолог, ревматолог, хепатолог.

Патологиите на имунната защита изискват индивидуален подход и специално внимание. Погрижете се навреме за себе си!

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *