Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства при болки в бъбреците, хранителни добавки за здрави бъбреци

Ако бъбреците са засегнати, болката може да се превърне в една от най-поразителните прояви. Тази болка е нетърпима и е в състояние да причини големи страдания на човек

бъбреците
Какви болкоуспокояващи се взимат при болка в бъбреците

Болка в бъбреците може да се усети дори и от хора, които нямат хронични заболявания на отделителната система. Такова неразположение е свързано и възниква поради много причини и състояния. Преди да стане ясно какво е причинило болката в бъбреците, тя трябва да бъде овладяна, за да бъде човек в състояние да посети лекар.

Основната функция на бъбреците е да премахват излишната течност и разтворимите метаболитни продукти от тялото. Бъбреците са разположени в горната част на корема под ребрата, както от лявата, така и от дясната страна на тялото. Болката в бъбреците или гърба може да бъде трудна за разпознаване. Бъбречното неразположение обикновено се усеща по-дълбоко и по-високо в гърба и под ребрата, докато мускулната болка при често увреждане на гърба има тенденция да се излъчва надолу към гърба и сакрума.

Честите причини за болка в бъбреците са главно инфекции на пикочните пътища

Те могат да се появяват заради увреждане на бъбреците, така и поради и камъни в пикочните пътища. Има обаче много други причини за болка в бъбреците, включително травми, които могат да разрушат бъбрека или неговите съдове.

Към болката в бъбреците могат да се появят и допълнителни симптоми:

– температура;
– болезнено уриниране;
– пронизваща едностранна болка;
– гадене;
– повръщане.

Причините за бъбречната болка се диагностицират след анализ на медицинската история на пациента, преглед от уролог или нефролог и лабораторни изследвания, включително изследвания на кръв и урина. Лекарят може да се предпише ултразвук, рентгенова снимка, компютърна томография или ЯМР на корема и таза.

Лечението на бъбречната болка зависи от основната причина, но като цяло за облекчаване на болката се използват спазмолитици, нестероидни лекарства и аналгетици. Обикновено се изискват антибиотици, ако основната причина е бактериална инфекция.

Що се отнася до бъбречната колика, при някои хора бъбречният камък може да премине спонтанно, което облекчава болката в бъбреците дори без да се приемат лекарства. Въпреки това, други пациенти е възможно да се нуждаят от операция. Бъбречната болка може да бъде предотвратена чрез избягване на онези ситуации, които са основните причини за бъбречна инфекция или бъбречно увреждане.

Какви лекарства ще облекчат болката в бъбреците?

Разбира се, при всякакви болезнени усещания е необходимо да се консултирате с лекар и да се лекувате под негово ръководство. Но понякога има ситуации, когато трябва да облекчите състоянието, за да изчакате срещата със специалист, който не може да посетите веднага. В тези случаи хапчетата за болки в бъбреците могат да помогнат. Трябва да е ясно, че при болка в бъбреците, която не отшумява в рамките на 6 часа, е задължително да се потърси лекарска помощ. Злоупотребата с болкоуспокояващи може не само да не донесе облекчение, но и да предизвика още по-сериозен проблем и увреждане на бъбреците.

Болката в бъбреците – къде се усеща най-често?

Ако все пак болката е нетърпима и повикате Бърза помощ, най-вероятно лекарят ще ви инжектира мускулно коктейлът БАП – бусколизин, аналгин и папаверин. Тъй като спазмите, коликите и болката в бъбреците най-вероятно са предизвикани от камък, който е заседнал в областта на уретерата, тя трябва да бъде отпушена. По какъв начин – решението е на лекаря.

Болката в бъбреците е най-силната болка, която човешкото тяло може да усети. Затова се взимат болкоуспокояващи лекарства. Освен бусколизин и аналгин, може да пробвате и:

1. Аулин

Прахчетата Аулин действат бързо и ефективно. Аулин е нестероидно обезболяващо средство, което има и противовъзпалително действие. Използва се при болки от различен характер – силно главоболие, зъбобол, болезнени усещания при ПМС и цикъл. Приема се като се разтвори прахчето в около 100 мл. вода, която е със стайна температура, след хранене, не повече от едно, максимум две прахчета на ден. Задължително болкоуспокояващото лекарство се комбинира със спазмолитик.

2. Но-Шпа и Дро Спаз

Тези два спазмолитика имат добро действие. Не се приемат комбинирано, може да изберете един от двата. Разликата между тях е, че Но-Шпа се предлага под формата на таблетки (включително форте) и ампули с инжекционен разтвор.

• Но-Шпа

Основната активна съставка на Но-Шпа е дротаверин хидрохлорид, който принадлежи към категорията на миотропните спазмолитици, облекчава спазма на гладкомускулните клетки на уретерите и пикочния мехур, засилва ефекта на аналгетиците.

Но-Шпа се използва:

– при болки в бъбреците, причинени от уролитиаза, отделяне на камъни;
– при възпалителни процеси с мускулни спазми;
– при цистит, пиелонефрит, пиелит.

Приемът на лекарството е противопоказан при тежка бъбречна и чернодробна недостатъчност, сърдечни проблеми, когато сърдечният обем е намален, по време на кърмене и при малки деца и алергия към някой от компонентите.

Трябва да внимават хора с ниско кръвно налягане, както и бременни жени. Страничните ефекти включват намаляване на кръвното налягане, сърцебиене, гадене, запек и обрив по кожата.

• Дро Спаз

Дро Спаз е препарат на фармацевтичната компания Адифарм и се предлага само под формата на таблетки. Има същата активна съставка като Но-Шпа – дротаверин хидрохлорид 40 мг. Прилага се при спастични болкови състояния при гинекологични заболявания, като дисменорея, при болки в бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища. Действа добре при нефролитиаза, уретеролитиаза, пиелит, цистит и спазми на пикочния мехур.

3. Папаверин

Лекарството се предлага под формата на таблетки, ректални супозитории и инжекционен разтвор. Отпуска се от аптеките без лекарско предписание. Активната съставка е папаверин хидрохлорид. Папаверин е спазмолитично, антихипертензивно лекарство. Намалява съдовия тонус, отпуска гладката мускулатура в пикочо-половите пътища. При високи дози намалява активността на сърдечния мускул.

Приема се при:

– мускулни спазми на фона на уролитиаза (бъбречна колика);
– за намаляване на болката при пиелонефрит и цистит.

Лекарството е противопоказано в случай на алергия към активните компоненти, глаукома и АВ-блокада (сърдечно-съдов проблем), чернодробна недостатъчност, при деца под 10-годишна възраст, при пациенти в напреднала възраст. Лекарството се използва изключително внимателно при проблеми с черния дроб и надбъбречните жлези, аденом на простатата, тахикардия, по време на бременност и кърмене.

Страничните ефекти включват алергии, проблеми със сърдечния ритъм, понижено кръвно налягане, запек и сънливост. Лекарството е несъвместимо с алкохол. Ефектът му намалява при пушене, а при захарен диабет трябва да се вземе предвид съдържанието на захар.

4. Бускопан

Лекарството се предлага под формата на таблетки и ректални супозитории, отпускани от аптеките без рецепта. Основната активна съставка е хиосцин бутил бромид, принадлежи към групата на антихолинергиците. Има спазмолитично действие върху гладката мускулатура на отделителната система, инхибира секрецията, но не засяга нервната система. Ефектът настъпва в рамките на 15 минути след поглъщането, продължава до 10 часа.

Препоръчва се при:

– бъбречна колика;
– болка на фона на възпалителни процеси в отделителната система със спазми;
– за комплексно лечение на цистит и пиелонефрит.

Противопоказан е приема на Бускопан в случай на алергия към компонентите, миастения гравис мегаколон, при деца под 6-годишна възраст, по време на бременност и кърмене. Използва се с повишено внимание при хора с диабет. Страничните ефекти включват кожни реакции, повишен пулс, сухота в устата и задържане на урина.

Какво трябва да се има предвид преди да се вземат хапчета за болки в бъбреците?

Овладяването на болките в бъбреците зависи от основната причина за усещането. Бъбречните инфекции и бъбречните камъни, които причиняват болка, често се лекуват с нестероидни противовъзпалителни лекарства, спазмолитици и болкоуспокояващи, или понякога малко количество наркотични аналгетици (при бъбречни колики). Тези лекарства обаче лекуват болката (основният ефект е облекчаване на болката), а не първопричината за болката.

При някои пациенти болката може да премине спонтанно (урината изхвърля камъка от уретерите или уретрата), както и малките песъчинки от бъбреците (по-малки от 6 мм. в диаметър) могат постепенно да преминат. Инфекциите на пикочните пътища и пиелонефритът обикновено изискват антибиотично лечение в допълнение към болкоуспокояващите.

Ако камъните в бъбреците напълно блокират уретера или са с диаметър около 6 мм. или повече, може да се наложи урологична операция. Времето за възстановяване обикновено е бързо (същия ден или няколко дни по-късно), ако камъните в бъбреците се отстранят с помощта на лапароскопска хирургия.

Други основни причини за болка в бъбреците може да изискват подобно лечение на болката и едновременно лечение на причината. Въпреки това, пациентите с известни бъбречни проблеми или нарушена бъбречна функция не трябва да се лекуват с болкоуспокояващи, които или се филтрират (отстраняват) през бъбреците, или могат да причинят допълнително бъбречно увреждане.

За да не се стига до преждевременно увреждане на бъбреците трябва да се приемат хранителни добавки за бъбреци

Хранителните добавки от растителен произход се използват широко за профилактика на обостряния и лечение на цистит, пиелонефрит, уролитиаза. Те имат диуретично, антибактериално, спазмолитично действие.

Важна информация за пациента:

При заболявания на пикочната система хранителните добавки обикновено се препоръчват да се приемат на курсове от две до осем седмици или повече. Желателно е да ги редувате. Продължителността на курсовете и честотата на промяна на средствата се определят от лекаря, като се вземат предвид контролните анализи на урината.

Обикновено тези хранителни добавки не дават странични ефекти. Въпреки това трябва да се вслушате в усещанията си и ако се появят необичайни симптоми, да се консултирате с лекар.

Хранителните добавки при инфекция на пикочните пътища и проблеми с бъбреците

1. Холимин

Холимин е хранителна добавка, която съдържа кедрова смола и масла от ленено семе и бял трън. Заради уникалния състав Холимин има широк спектър от полезни действия за организма. Концентрацията на маслата и кедровата смола имат благоприятно действие върху бъбреците, но те действат изключително благоприятно и на жлъчния мехур и черния дроб.

Препоръчва се:

– При камъни в бъбреците;
– При камъни в жлъчката;
– За пречистване на черния дроб и целия организъм;
– За намаляване на последиците от небалансиран режим на хранене;
– За подобрявана на работата на цялата храносмилателна система.

На ден се приемат по две капсули Холимин от 500 мг.

2. Фортифай – Fortify™ Dual Action

Фортифай има двойно действие – насърчава здравето на храносмилателната система, на уринарния тракт и отделителната система, като гарантира и по-малко вагинални инфекции. Съдържа пробиотици и червена боровинка.

Фортифай съдържа и култури от лактобацили в подкрепа на вагиналното здраве и имунитета. 100% екстракт от цели червени боровинки осигурява подкрепа, необходима за здравословната работа на бъбреците.
Лактобацилите са пробиотици, които насърчават храносмилателния баланс и поддържат имунното здраве, благодарение на 20-те милиарда живи лактобацилни култури.
Всяка капсула Фортифай е устойчива на вредното въздействие на стомашната киселина и разпределя живите култури в подходящата област на тънките черва и дебелото черво, точно там, където са най-необходими.

Приемат се по 2 капсули на ден.

3. Трибулус Терестрис 90

Активната съставка в Трибулус Терестрис 90 е билката бабини зъби. Препоръчва се като средство за подобряване на функционалното състояние на отделителната система. Използва се при уролитиаза за отстраняване на малки камъни и пясък и за профилактика на възпалителните процеси в пикочните пътища. Допринася за нормализирането на функционалното състояние на отделителната система и жлъчните пътища, има диуретичен ефект. Използва се и като източник на полезни биологично активни вещества в комплексното лечение на бъбречни и сърдечни отоци.

Как се приема Трибулус Терестрис 90?
Приема се по 1 таблетка на ден половин час преди хранене.

4. Кидни Бладър – Kidney Bladder – за укрепване на бъбреците

Компонентите, съставляващи хранителната добавка Кидни Бладър, подобряват метаболитните процеси в организма, имат антиоксидантно, противовъзпалително, антимикробно и диуретично действие, допринасят за независимото отделяне на малки камъни и песъчинки от пикочните пътища и служат за предотвратяване образуването на камъни.

Кидни Бладър нормализира уринирането, намалява риска от многократни обостряния при хроничен цистит, подобрява функционалното състояние на бъбреците и пикочните пътища.

Използва се за профилактика и при комплексно лечение на възпалителни заболявания на пикочните пътища, по време на рехабилитационния период след операции на пикочните пътища и при уролитиаза.

Дозировка:

Приема се 3 пъти на ден по 2 капсули заедно с храна. Необходимо е да увеличите приема на течности през целия ден.

Задължителна е консултацията със специалист, ако имате по-сериозни проблеми с бъбреците. Кидни Бладър не е предназначен за интензивен прием.
Да не се приема повече от 2 седмици.

Източници: kp.ru, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *