ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Воля за отслабване: когато нищо друго не работи, опитайте това!

От статията ще научите как да накарате себе си да отслабнете, ако постоянно обвинявате за неуспеха някой или нещо друго

отслабване
Преди да пробвате поредната диета за отслабване, постарайте се да разберете защо искате да се разделите с излишното тегло

Съветите, които ще прочетете в нея ще подобрят волята ви не само да отслабнете, но и да задържите до живот постигнатото.

Нека започнем с едно обобщение, което може да се отнася до мнозина

Казват, че най-голямата победа е победата над самия себе си. Но чия победа е това? И кой ще бъде победен? Самодисциплината е важна и полезна. Но не и когато заплашва да се превърне в самонасилие.

Ако не знаеш как – ние ще те научим, ако не искаш – ще те принудим. Няма „не искам“, има „трябва“

Тя помни тези инструкции от детството. И не само тях… Светът на възрастните, в който тя живееше, не отговаряше толкова често на нейните нужди и желания. Винаги имаше нещо по-важно.

Отслабването е победа над себе си?

Днес самата тя отдавна е възрастна и навярно отдавна е прехвърлила 40-те. Тя е целенасочен, уверен и успешен човек. Знае точно какво иска и как да го постигне. Да планира и да постига е това, което прави най-добре. И почти винаги успява. Почти! С изключение на един досаден и твърде продължителен момент.

Тя наистина иска, знае как, разбира необходимостта, но по някаква причина не може да се насили… да спре да яде. Не съвсем да спре, но само след шест. Или поне след седем. И само торти, бонбони, тестено-пържено-мазно-солено-пушено. И изобщо – всичко, което е вкусно, но е и вредно.

Естествено, тя е отслабвала много, много пъти. Успешно. Отървавала се е от омразните излишни килограми, изглеждала е много по-хубава… Но всеки път нещо се е случвало и много бързо се е връщала към предишното си тегло – в най-добрия случай. Иначе, след всяко отслабване просто е добавяла още към онова, което е било. И така няколко пъти…

Тя знае всичко, което трябва да се знае за диетите и здравословното хранене. Опитвала хиляди рецепти и техники за отслабване. Напразно. Не е пробвала само да си запечата устата.

Налагало се е да решава проблеми, несравнимо по-трудни от този. Попадала е в ситуации, при които почти никой не вярвал, че могат да имат благоприятен изход, и е излизала победител от тях. Но, защо не може да се справи с няколко глупави килограма?

И ако това не се отнася съвсем за вас, ако все още се мъчите да отслабнете, но не успявате, тогава със сигурност знаете , че с времето титаничното напрежение и отчаяната борба стават все по-изтощителни, но не водят до заветната хармония. Усещането за безсилие е опустошително…

Воля за отслабване

Случва се… Колкото и парадоксално да звучи, но понякога е по-лесно човек да се справи със сериозно заболяване, отколкото с излишните килограми.

Може би защото при решаването на първия проблем се използват различни ресурси и се активират всички налични сили. Докато във втория случай силите се разделят на две – една част се изразходва за отслабване, а другата – какъвто и да е изхода, да не се добавят още допълнителни килограми към предишното тегло.

И тогава тази борба придобива труден, продължителен характер. Често с чувство за безсилие и провал.

И тук възниква въпросът – с какво толкова има да се борим?

Звучи така, сякаш е борба с нещо външно (като крадец например, или уличен хулиган). Но това е вашето собствено тегло, вашите собствени килограми, които по някаква причина изведнъж са станали много, и заради това – излишни.

Вероятно някаква част от вас самите смята тези килограми за допълнителни. А другата част изглежда мисли точно обратното. Поради някаква причина тя наистина се нуждае от тези килограми. И когато има борба с килограмите, човек отхвърля онази част от себе си, която не е готова да се раздели с тях. Оказва се, че той се бори със себе си в буквалния смисъл.

И често само фантастичната воля за живот и невероятна вътрешна сила не са достатъчни за да се постигне победа. Разбира се, това изисква много енергия. А сила – нито морална, нито физическа – не остава.

Като цяло самодисциплината е важно и полезно нещо. Но не и когато заплашва да се превърне в самонасилие

Насилието , независимо колко красиви и благородни цели може да оправдае, има разрушителен характер. И дори ако отначало такава борба може да даде добри резултати, след време все пак ще се случи срив.

Не може да има победители в борбата със себе си. Ако една част от вас бъде победена, тогава втората, загубила целостта си, също се оказва разрушена.

И така, как да накарате себе си да отслабнете?

Първо и най-важно – бъдете внимателни със себе си и премахнете думата „насила“ от формулировката. А също и нейните синоними, означаващи борба със себе си, отхвърляне, отчуждение и всякакви други форми на емоционално и физическо насилие. По-добре ще е изобщо да премахнете тези думи от обращение.

Не се отнасяйте към себе си като към машина, за която могат да се прилагат специфични инструкции и правила за работа. Като устройство, което има бутон, който, след като бъде натиснат, може да се очакват някакви резултат. Вие сте много по-сложни и от най-сложния механизъм или най-прецизно устройство.

Помислете за какво може да ви трябват тези килограми

Защо може да е важно да останат?
Опитайте се да видите онази част от вас, която не иска да се раздели с тях. Не влизайте в конфликт с нея, направете всичко възможно да я опознаете и да я разберете. Чуйте я, научете какво наистина иска, кое е онова нещо, което не й позволява да постигне желаната хармония. Тя се защитава по този начин, но какво се защитава, от какво има нужда, срещу какво протестира?

Какъв е истинският глад, който тя се опитва да заглуши с храна?

Не винаги е лесно да стигнете, да чуете, да разберете и да приемете истинските си нужди, маскирани като „излишни“ килограми. Ако не успеете сами, психолозите ще ви помогнат.

Източник: letidor.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *