Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да проверите здравето на щитовидната жлеза?

Почти всяко здравословно оплакване (от раздразнителност, безсъние, акне и косопад до затлъстяване, безплодие и импотентност) може да показва проблем с щитовидната жлеза

щитовидната жлеза
Заболяванията на жлезата започват без симптоми

Затова е необходимо периодично да се изследва състоянието на щитовидната жлеза.

Д-р Елена Евдокимова е ендокринолог, член на Руската асоциация на ендокринолозите и на Европейската асоциация за изследване на диабета. В тази статия тя ще даде информация относно онова, което трябва да се знае за работата и здравето на щитовидната жлеза, както и какво е нужно да се направи преди да се отиде на ендокринолог.

Неслучайно този малък, подобен на пеперуда орган, с тегло само 25 грама, се нарича проводник на организма. Щитовидната жлеза е тази, която контролира почти всички процеси в тялото ни.

Когато „проводникът“ е извън форма

За съжаление, заболяванията на щитовидната жлеза днес не са рядкост. Сред ендокринните патологии, и по честота на поява, те са на второ място след захарния диабет. Всяка година броят на пациентите с тези патологии нараства. И така, само за 3 години, от 2013 до 2016 г., честотата се е увеличила с 12 процента в световен мащаб. Това се дължи на стреса и лошата екология, нездравословните навици и злоупотребата с лекарства, алкохол и тютюнопушене, както и на лошото качество на храната и недостатъчния прием на йод с помощта на диетата. Сред разстройствата на щитовидната жлеза най-чести са хипотиреоидизъм, автоимунен тиреоидит, нодуларна гуша, болест на Graves-Basedow (тиреотоксикоза). През последните години броят на раковите заболявания на щитовидната жлеза също скочи нагоре.

Не чакайте симптоми

Хора на всяка възраст могат да страдат от проблеми с щитовидната жлеза: от новородени до възрастни хора. Но най-уязвимите категории са юношите по време на пубертета, бременните и жените, които скоро са родили, както и жени в навечерието на менопаузата. Те най-често имат хипотиреоидизъм. Нерядко, при зрели и възрастни хора заболяванията на щитовидната жлеза имат автоимунен характер.

Д-р Елена Евдокимова, ендокринолог

За да се контролира състоянието на този най-важен орган и за да се предотвратят опасните усложнения, е важно да се извърши навременна диагностика. Това трябва да се прави редовно, веднъж годишно. Също така е нужно периодично да се изследва щитовидната жлеза, тъй като няма специфични симптоми, които да сигнализират за нейните заболявания. Например, при болестта на Graves-Basedow, половината от пациентите имат усещане за пясък в очите, изпъкналост, нездравословен блясък на очите и сълзене, докато другата половина не усещат нищо такова. А при други заболявания на щитовидната жлеза в половината от случаите всичко протича неусетно. Във всеки случай, ако заболяванията на щитовидната жлеза се открият в по-ранните етапи, лечението е най-ефективно.

 

Под чужда маска

В допълнение, голяма част от симптомите и проявите, които спадат към патологията на щитовидната жлеза, са в състояние да придружават множество други заболявания. Например, усещането за бучка в гърлото или синдром на стегнатата яка се смята за сигурен признак на гуша. Но всъщност това не винаги е така, и подобно усещане може да бъде свързано просто с повишена тревожност. Или например бързото наддаване на тегло, постоянната умора, апатия и увреждане на паметта, които често са свързани с липса на йод, могат да бъдат причинени от синдром на хронична умора, депресия или дефицит на витамин D. Симптоми, свързани с хипертиреоидизъм (загуба на тегло, сърцебиене, висока влажност кожата), може да се появят при други патологии (по-специално рак). Следователно, определено не трябва да се пробвате сами да си поставяте диагнози и да си предписвате йодни препарати или други лекарства и народни средства за превенция.

Подходящата диета е задължителна за хората, които имат проблем с щитовидната жлеза

На лекар не се ходи с празни ръце

По-добре е да отидете при ендокринолог с предварително направени изследвания (или поне част от тях). Сред задължителните са ехография на щитовидната жлеза и кръвни изследвания за хормони.

Ултразвукът ще помогне да се идентифицират патологии като дифузна и нодуларна гуша, тиреоидит (възпаление на жлезата), доброкачествени или злокачествени новообразувания.

Грешно е обаче да се смята, че ако ултразвукът на щитовидната жлеза не показва отклонения, тогава по-нататъшното изследване е безсмислено. Ултразвукът дава яснота само за анатомичната структура на органа и не казва и дума за неговата функция. При дисфункция на щитовидната жлеза, тя самата може да изглежда нормално външно, да бъде с нормални размери и без възли и признаци на възпаление. Следователно, за да имате пълна картина, е важно да правите нужните изследвания.

Без самодейност

Основното първоначално лабораторно изследване включва кръвни тестове за хормони. Това са TSH – тиреоид стимулиращ хормон, свободен Т4 (тироксин) и свободен Т3 (трийодтиронин). Много е важно да ги направите комплексно, тъй като промяната в един показател не е достатъчно информативна, важно е да се вземе предвид как се променя нивото на другите два хормона.

Намалените нива на TSH (с високи T3 и T4) най-често се проявяват при хипертиреоидизъм, който в повечето случаи се причинява от автоимунно заболяване: дифузна токсична гуша (болест на Graves-Basedow). Такива пациенти могат да се характеризират с прекомерна нервна възбудимост, слабо тяло при добър апетит, учестен пулс.

И обратно, високият TSH и ниският T4 (а понякога и нисък T3) могат да показват липса на производство на хормони (хипотиреоидизъм), което често се причинява от автоимунно разстройство като тиреоидит. Такива пациенти често са с наднормено тегло, суха кожа, те са бавни, сънливи, лесно изстиват, бързо се уморяват и често се оплакват от „мързеливи“ черва.

Много е важно да се избегне изкушението за самоинтерпретация на резултатите от теста. Ендокринологът е този, който може да ги разчете адекватно, да постави диагноза и да предпише лечение.

Защо трябва да се направи пълен преглед и изследвания?

Вторият етап на изследването са тестове за антитела към микрозомална щитовидна пероксидаза и тиреоглобулин (анти-TPO и анти-TG). Показателите за тези антитела над нормата могат да показват автоимунен процес (например това се случва при автоимунен тиреоидит). Важно е хората на всяка възраст периодично да правят такъв преглед, за да се оцени функцията на щитовидната жлеза. Пълните изследвания на щитовидната жлеза са задължителни за онези, които имат роднини с автоимунни заболявания. Освен това е необходимо да се наблюдава лечението на заболяванията на щитовидната жлеза. Антителата срещу тиропероксидазата могат да бъдат открити при 5% от здравите хора, особено при по-възрастните жени. Този факт може да показва повишен риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза в бъдеще. Следователно, такива пациенти трябва да изследват щитовидната жлеза по-често от другите.

Източник: woman.ru

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *