Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пишете на ръка, за да се предпазите от Алцхайнер

Експерт обяснява как постепенната загуба на умението за писане на ръка се отразява на човешкия мозък, съобщава „Российская газета“

на ръка
Писането на ръка успокоява, гони стреса и подобрява паметта

Според Сергей Киселев, учен от катедрата по психология и ръководител на лабораторията за мозъчно и неврокогнитивно развитие на Уралския университет, не е важен красивият почерк, а фактът, че графичната дейност развива и поддържа основните механизми на мозъка. По този начин почеркът засяга състоянието на поне дузина различни функции – от обработка на мускулната информация до механизми, които осигуряват доброволно регулиране и контрол.

Сергей Киселев

Още преди десетилетия учените са показали, използвайки ядрено-магнитен резонанс, по какъв начин почеркът стимулира областите на мозъка, които отговарят за работната памет, пространствените функции и способността за превключване. Това от своя страна развива последователна, подробна реч и в крайна сметка позволява на човек да превключва от една дейност към друга, без да „забива“, избягвайки стреса. По този начин, независимо от възрастта, се адаптира към променящия се свят.

Киселев отбелязва, че почеркът е сложна дейност, свързана с развитието на човешкия мозък.

Писането с помощта на клавиатура няма същия ефект

Пълното отхвърляне на писането на ръка изисква включването на алтернативни дейности, които да компенсират това. Например танците и гимнастиката също ни учат да сменяме един тип движение с друго, като развиваме механизма за превключване в мозъка. Фината моторика може да се подобри и усъвършенства чрез грънчарство, плетене и работа с малки детайли, като шиене не гоблени, но тези специфични дейности не са подходящи за всички хора, или пък за деца, които имат когнитивни проблеми.

Почеркът, според експертите, не само поддържа доброто ниво на много функции на мозъчната кора, но също така има благоприятен ефект върху дълбоките механизми на мозъка. По-специално, фината моторика оказва положителен ефект върху ретикуларната формация на мозъка, която подпомага работата на целия орган.

Как писането на ръка помага за поддържане на здравето и добрата работа на мозъка?

1. Памет

Когато пишем на ръка, частта от мозъка, която отговаря за психомоторната функция, се включва. Ние не просто гледаме на буквите като на знаци, но също така свързваме физическата активност с този процес. Това ни помага да запомним информацията по-добре. Когато пишем на компютър, действаме автоматично, като всъщност не мислим кой клавиш да натиснем. Почеркът е съвсем друг въпрос.

2. Подобряваме емоциите

Психолозите често препоръчват да записваме преживяванията си на хартия и на ръка, тъй като по този начин психо-емоционалният стрес е напълно облекчен. Подобен ефект получаваме, когато четем книги (но не електронни). Те, за разлика от цифровите си посестрими много по-добре успокояват мозъка ни.

Препоръчително е всеки да си води дневник. Това важи особено за тийнейджърите, тъй като им помага да пораснат и да се погледнат отстрани. И като цяло, това е добър навик за човек на всяка възраст, тъй като не позволява задържане на натрупаните негативни емоции и преживявания, а се отърваваме от тях с помощта на писането. Разбира се, не е необходимо да пишем само за нещо лошо, а да записваме добрите събития от живота или някои постижения, защото често не ги забелязваме и бързо забравяме за тях.

3. Включване на въображението

Когато пишем на ръка, дясното полукълбо се включва повече. То отговаря за фигуративното мислене, художественото възприятие, за емоциите, а не за логиката, като лявото. Това означава, че текстовете ще бъдат по-емоционални и креативни.

Можете да направите един експеримент: напишете две есета на една и съща тема, само че по различни начини – едното на компютър, другото на ръка. Най-вероятно ще получите два различни текста.

4. Подобряване на грамотността

Когато пишем на ръка, няма AutoCorrect. Никой освен нас не следи правописа и пунктуацията. Ако сме написали нещо погрешно, трябва да зачеркнем грешката и да напишем думата вярно. Първо, това повишава нивото на грамотност и второ – дава ни възможност да преструктурираме фразата въз основа на предишния опит.

Много е трудно да се убедят съвременните ученици в необходимостта да учат езици (българската граматика – най-вече): те не разбират защо им е необходимо това, когато телефонът или друга притурка ще поправи всички грешки. Но по същество това е същото като например здрав човек, който постоянно ходи с патерица, т.е. по този начин не се използват възможностите докрай.

5. Грижа за фината моторика

Както вече стана ясно, фината моторика не се развива само когато пишем. Когато бродираме или рисуваме ние също стимулираме този процес. В такива моменти възниква взаимодействие между полукълбата и висшите психични функции се развиват по-добре.

Ако говорим за деца в предучилищна и начална училищна възраст, тогава всичко това се случва с бързи темпове. При възрастен, зрял човек, процесът е по-бавен (и въпреки това се подобрява, което е много важно!). Това е отлична профилактика на болестта на Алцхаймер, защото поддържаме вниманието и паметта си на добро ниво.

6. Развива се устната реч

Дълго време се смяташе, че писането е само двигателен акт. Съвременните изследвания обаче откриват връзка между писането не само с движението, но и с възприятие и най-важното – с устната реч! Когато пишем, ние доброволно развиваме устната реч, овладяваме и способността за аналитична дейност.

Няма ясна препоръка колко да пишем на ръка на ден. Факт е, че повечето хора, които не са в ученическа възраст, имат поне два последователни дни, през които не пишат на ръка. Не се питате колко често трябва да четете, да посещавате театри, музеи, да мислите? С писането на ръка е същото. Всичко зависи от индивидуалните нужди на човека. Ако искате да развиете и поддържате паметта, речта, мисленето си, тогава често взимайте писалка и лист хартия, и започвайте да пишете.

7. Затягаме нивото на интелектуално развитие

Когато психолозите провеждат психодиагностичен преглед, те гледат не само как изглежда човек и какво е неговото емоционално състояние, но също така установяват дали устната и писмената му реч са нормални. Обикновено се дава въпросник, който се попълва на ръка. Това помага да се изключат редица психични разстройства. Когато говоренето и писането е нормално – това е един от важните критерии за стабилна личност и здрава психика. Ако изобщо не пишете на ръка, нивото на интелектуално развитие може да спадне.

Писането не може да се разглежда само като двигателен акт. В този процес все още участва и една такава връзка като оптико-пространственото възприятие. Това вече е по-висша умствена функция, а не просто драскане с химикал върху хартия. За да напишем проста фраза, трябва да чуем думата, да различим звуците, да запомним изображенията на буквените знаци и да ги прекодираме в движение на ръката! И това не е всичко! Психологическото съдържание на написаното би било непълно, ако не говорим за участието на емоциите и волята в този процес. Следователно, писмената реч е сложен психологически процес, който играе важна роля в развитието на психиката, самата личност, емоционалната и волевата сфера.

Съвременните доказателства потвърждават, че когато пишем на ръка, това се дължи до голяма степен на работата на мозъка, а не на зрението например ,или на движението на пръстите на ръката.

Източник: rg.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *