ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мигрената е досадна и безпощадна

Kакво представлява мигрената и какви са причините  за възникването й?

Силвия Желязкова – Добрич

Смята се, че това е женска болест. Въпреки че 30% от пациентите с тази диагноза са мъже. Казват, че Възниква В отговор на прекалено тежки миризми или особени вкусове, но Всъщност причина­та за мигрената е дефект В една от хромозомите на ДНК. Твърдят, че Мигрената отнема 3 години от активния живот на човека, макар че именно на нея дължим появата на такива прекрасни произведения като „Алиса в страната на чудесата“ и картините на „мигренозната аура“.

Прието е твърдението, че мигрената е нелечи­мо заболяване, въпреки че невролозите се справят успешно с нея.

ВНИМАНИЕ!

Накратко, всичко, което се говори за мигрената, в пове­чето от случаите не отговаря на истината. Затова обаче самата мигрена е напълно реално заболяване. *f Естеството на мигрената е познато добре на съвремен­ната медицина: това е заболяване, което е причинено от нисък праг на чувствителност към определен дразнител. Това означава, че за някои миризмата на сирене и вкусът на шоколада са само пикантно продължение на обилната вечеря, а за други – непоносим дразнител, провокиращ прис­тъп на главоболие.

За някои резките думи на близък човек са само повод за усмивка, при други – предизвикват плач, а при трети – жестоко главоболие, което може да продължи няколко дни. Тази невероятна чувст­вителност към дразнещия фактор се дължи на осмата хромозома, по-точно на особеностите в нейната ДНК – затова и мигрената, както и гени­те, не могат да бъдат изтрити.

Именно на тази странна природа на мигрената се дължат и нейните невероятни и неочаквани про­яви: по принцип никой от пациентите в началото не свързва пристъпите на непоносимо главоболие с миризмата на розите, вкуса на сиренето, лека­та сутрешна мъгла или обидните думи. Нима е възможно да ни разболее хубавото мерло или ка­чественото сирене? Оказва се, че може. Особено мерлото и сиренето. Всеки продукт с остър вкус и характерен мирис лесно може да предизвика миг­рена при хора с деформирана осма хромозома.

Но в природата няма нищо несправедливо. Лиша­вайки хората, страдащи от мигрена, от правото на комфортен живот в близост до различни вкусове и миризми, тя ги е надарила с особено състояние, което невролозите наричат „мигренозна аура“: при една трета от пациентите пристъпите започват с уникални визуални нарушения, подобни на халю­цинации: големите неща изглеждат невероятно малки, а малките – изненадващо големи, предме­тите променят формата и цвета си, с една дума, истинско изкривено огледало.

През 1991 г. в Сан Франциско дори имаше сенза­ционна изложба „Опит за вътрешно възприемане на мигрената“, на която бяха изложени картини на хора, страдащи от мигрена.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *