Егоизмът не е чак толкова лошо качество!?

Свикнали сме да мислим точно така за егоистите – те са неприятни хора. В крайна сметка обаче учени­те доказват, че егоизмът се отразява изключително благотворно както на здра­вето на самия човек, така и на неговото отношение към околния свят. Егои­змът и самочувствието са понятия, тясно свързани помежду си. Самочувствие ето или самооценката е способността на човека честно, с любов и по дос­тойнство да прецени себе си. Този, който обича преди всичко себе си, е отворен за новото успешно бъдеще. Както се казва: „обичай ближния си, както обичаш самия себе си“.

Практиката показва, че човек, който изпитва топли чувства към самия себе си, повече обича и другите хора. И обратното – маниаците, които не обичат никого, те и себе си не обичат.

Ниското самочувствие означава, че човек изпитва някакви неприятни преживя­вания и се старае да се дър­жи така, сякаш тях ги няма. Нужно е да имате висока самооценка, за да признаете и приемете неуспеха.

Хората с високо само­чувствие също могат да се почувстват не на висо­та. Но точно поради тази причина те не смятат себе си за безнадеждни и не се преструват, че няма тако­ва нещо. Освен това те не прехвърлят своите притес­нения върху другите хора. Напълно естествено е всеки човек от време на време да не се чувства във форма.

Разликата е много голяма – или се залъгвате, че всичко е наред, или признавате, че сте в труден период, с който е необходимо да се справите.

И така, разбирайки, че е нужно да се отнасяте към самия себе си с изключител­но уважение и любов, на вас не ви остава нищо друго, освен да се превърнете в егоист – в добрия смисъл на тази дума. И тогава ще заживеете по-добре и със самия себе си, и с хората около вас.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *