Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болести при новороденото

Всеки родител иска да отгледа здраво и щастливо дете. За да са по-ясни сигналите, подадени от бебешкия организъм, ще класифицираме болестите при новороденото от най-ранния период на неговото развитие.

Жадна треска – в първите дни след раждането теглото на новороденото спада, тъй като то всмуква малко кърма, а губи вода с урината, с дишането и през кожата. Към 3-4 ден, когато спадането на теглото е най-голямо вследствие на обезводняването, температурата на бебето се покачва до 38-38,5 градуса, но за няколко часа жадната треска преминава.

Жълтеница – повечето новородени развиват към третия ден от раждането нискостепенна жълтеница – кожата и склерите на очите им леко пожълтяват. Обяснява се с незрелостта на черния дроб и натрупване на пигмента билирубин в кръвта по-бързо отколкото черния дроб би могъл да го преработи. Минава за няколко дни.

Хемолитична болест – може да се появи още в първите часове и дни след раждането Дължи се на несъвместимост в кръвните групи на майката и детето.

Млечница – причинява се от гъбички, които се появяват по лигавицата на устата на бебето. Образуват се бели налепи. След подходящо лечение налепите изчезват от 24 до 36 часа.

Кожни възпаления – кожата на бебето е нежна, тънка и лесно ранима от по-грубите пелени, от действието на урината и изпражненията. Възпаленията са подсичане, просеница, гнойна инфекция и абцеси. Подсичането е най-лекото възпаление на кожата. Засегнатото място е зачервено, силно оточно, лъскаво и подмокрено. В по-тежките случай кожаа се охлузва и просълзяват капчици течност.

Малария – заболяването се проявява с образуването на съвсем малки мехурчета колкото просено зърно, изпълнени с бистра течност. Това е задържан секрет в изходните каналчета на потните жлези по лицето и тялото на новороденото. Те са сигурен знак и недостатъчно проветряване на кожата на малкото. Ако в мехурчетата навлязат гноеродни микроби те стават бели или жълти, а около тях се появява зачервено кръгче на кожата. Това вече е знак за настъпваща по–сериозна гнойна инфекция.

Омфалит –   така се нарича възпалението на пъпната раничка, когато върху нея попаднат гноеродни микроорганизми. Втози случай от нея се отделя гной и неприятна миризма. Възпалителният процес може да обхване и съседната кожа, която става зачервена, оточна и лъскава.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *