БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Отказ от захар и още 9 „добри“ привички, които са вредни за здравето

Днес здравословният начин на живот става все по-популярен и това е страхотно

захар
Диета със или без захар, монодиета или такава без мазнини – най-добре е да се храните балансирано, често и в малки количества
Д-р Людмила Василенко

В едно с добите навици се появи и цяла армия от инфлуенсъри, които претендират, че най-добре знаят как да се грижим правилно здравето си. На пръв поглед обаче, безобидни „полезни“ съвети могат да бъдат безполезни или дори да навредят на нашето здраве. За да разберем доколко са полезни техните съвети и дали има някакъв риск от популярните теории за здравословен живот и хранене, се обърнахме към Людмила Василенко, която е лекар-терапевт, алерголог и имунолог в международния медицински център ОН КЛИНИК.

Мит Номер 1 – вода с лимон на гладно

Лимоновата вода се използва в различни програми за детоксикация и се препоръчва при всякакви диети. Също така, водата с лимон помага за алкализиране на организма, което е необходимо, тъй като подкисляването води до проблеми като намален имунитет, оток, крехкост на костите и дори е възможен растеж на раковите клетки.

Водвата с лимон не е за всеки

Независимо от това, терапевтът не препоръчва безмисленото пиене на лимонова вода, особено когато е без мярката.

Трябва да е ясно кой може да използва вода с лимон и кой не. Сутрин, на гладно, такава вода има противопоказания. Тя не може да се приема от хора, които имат стомашно-чревни заболявания: гастрит, езофагит, стомашни язви. За кратък период от време приемът на вода с лимон е добре за предотвратяване на болести, тъй като помага на организма да си набави някои необходими витамини и минерали. Но ако забележите, че се появят киселини или оригване, тогава лимонената вода трябва да бъде изключена, – съветва Людмила Василенко.

Мит Номер 2 – трябва да спите колкото е възможно повече

Количеството на съня е индивидуална концепция. Детето се нуждае от около 12 часа сън, докато нормата на възрастния човек е 6-8 часа. Повечето мъже и жени имат нужда от 7-9 часа сън. Понякога се случва така, че не сте си доспали и трябва да наваксате, или след физическа активност спите повече, за да натрупате сили. Но какво се случва, ако постоянно злоупотребявате със съня?

Излишният сън е вреден за здравето на възрастния човек. Трябва да се помни, че нарушението на съня не се появява само по себе си и е следствие от заболяване. Сънят е важна здравна характеристика. Ако човек често спи повече от нормалното, тогава може да има болки в гръбначния стълб. Лекарите препоръчват при такива болки да изберете твърдо легло и упражнения за укрепване на мускулите. Също така, заради много или недостатъчно сън може да се появи главоболие. Учените са доказали, че от затлъстяване могат да страдат хората, които не получават достатъчно сън или спят повече от нормалното. При захарния диабет историята е същата, казва лекарят.

Мит Номер 3 – за най-добър резултат трябва да премахнете всякаква захар от диетата

Оказва се обаче, че новата модна диета, която се нарича още и „антиейдж“, може значително да навреди на здравето и да наруши сериозно метаболизма.

Когато човек консумира твърде малко захар, или изобщо я елиминира, тялото изпитва стрес, мозъчните и чернодробните клетки страдат. Това ще повлияе на цялостното здраве – ще се появят сънливост, умора, главоболие, апатия и дори депресия , кожата ще изглежда зле, може да започне и косопад. Също така, изключването на глюкозата от диетата е възможно да провокира развитието на тромбоза, уверява терапевтът.

Мит Номер 4 – най-добре е да избирате храни с ниско съдържание на мазнини, когато сте на диета

Според лекарите 0% мазнини или храни без мазнини се считат за мит в медицината. Между другото, има опасно погрешно схващане – колкото по-малко калории има даден продукт, толкова повече може да се яде от него. Оказва се, че това не е съвсем вярно.

Проблемът е, че нискомаслените храни са заредени с въглехидрати и сол. Въглехидратите се усвояват бързо и скоро тялото се нуждае от нова порция. В резултат на това броят на калориите нараства заедно с излишните килограми и стомахът се разтяга, казва Людмила Василенко.

Нискомасленото мляко не е диетично, даже напротив!

Солта от своя страна задържа излишната течност и вредни вещества в тялото, натоварва сърцето, черния дроб и бъбреците. Затова помислете няколко пъти, преди да вземете продукт с 0% масленост от магазина.

Мит Номер 5 – протеиновите блокчета за отслабване и спортното хранене помагат да загубите излишните килограми без да навредите на здравето си

Много хора, когато започнат да спортуват и редовно да ходят на фитнес, започват да мислят и за правилното хранене. За съжаление, не всеки може да си позволи да си носи храна от вкъщи, приготвена по някакви стандарти. Оттук се появява и необходимостта от здравословна закуска, която няма да навреди на здравето. В магазините има дори специални рафтове със спортни закуски и протеинови напитки. Но дали са полезни? И наистина ли е добре да закусваме по този начин?

Такива продукти остават дълго време на рафтовете в магазините, затова производителят не си позволява да използва само естествени съставки. Протеиновите блокчета съдържат консерванти, ароматизатори, грубо преработени растителни мазнини. Също така, в състава често можете да намерите нискокачествено палмово масло, което съдържа трансмазнини и метаболити. Хората, които често консумират такива блокчета и протеинови напитки, скоро ще потърсят лекар за консултация, заради появили се метаболитни нарушения и дори с проблем с косопад и алергии, казва д-р Василенко, чиито специалности са алергология и имунология.

Мит Номер 6 – прясно изцедени сокове

Всички знаем колко полезни са плодовете и зеленчуците. Някои дори се опитват да заменят пълноценното хранене с такива сокове. Но те не винаги могат да се приемат на празен стомах, както и да заменят приема на храна.

Препоръчва се прясно изцедените сокове да се разреждат с преварена вода, тъй като концентратът на определени вещества може да повлияе на стомашната лигавица. Сокът от нар например е възможно да причини сгъстяване на кръвта. Ако често предпочитате такъв сок, трябва да пиете и много вода, в противен случай ще ви боли глава. Цитрусовите сокове могат да обострят стомашно-чревните заболявания. Те не могат да се консумират и в големи количества. Нормата на консумация на пресен сок е не повече от 2 чаши на ден. В противен случай ще предизвикат затлъстяване и метаболитни нарушения , казва терапевтът.

Мит Номер 7 – Безглутенова диета

Напоследък се появява все повече информация, че глутенът е вреден за здравето. Следователно, налице са и все повече различни диети, които предполагат пълно отхвърляне на храни, съдържащи глутен.

Без глутен е диагноза, а не здравословна препоръка

Противно на общоприетото мнение, непоносимостта към глутен не е свързана с алергии, а с автоимунно заболяване, което засяга тънките черва. Сега е модерно да се правят дори тестове за непоносимост към глутен. Важно е да се разбере, че това състояние обикновено се открива в детска възраст, придружено от болка, диария, повръщане, изтръпване на крайниците и болки в ставите. То може да доведе до тревожност и депресия. Учените предполагат, че само 6-7% от населението на света е леко чувствително към глутен, но това не означава непоносимост. Отказвайки се от глутен, ние се обричаме на дефицит на фибри и някои витамини от група В, а те са много важни за нашата нервна система. Пълното отхвърляне на глутена води до липса на желязо и фолиева киселина, които участват в образуването на хемоглобин, а също така са необходими за сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат и репродуктивната система. Последните констатации на учените са, че безглутеновата диета може да доведе до диабет тип 2 и различни заболявания на сърцето, подчертава Людмила Василенко.

Мит Номер 8 – Кокосово масло

Друг „модерен“ продукт, непрекъснато промотиран от защитниците на здравословния начин на живот, и наложен сравнително отскоро, е кокосовото масло. Много и различни статии в интернет призовават за пълна замяна на всички масла (зехтин, царевично, слънчогледово и др.) с кокосово масло.

*Кокосовото масло има лауринова киселина, която бавно се абсорбира и метаболизира. Тази киселина повишава нивата на лошия холестерол. Последните проучвания показват, че лауриновата киселина може да предизвика сърдечно-съдови заболявания, предупреждава лекарят.

Мит Номер 9 – чайове за прочистване на организма

Такива чайове, според производителите, помагат не само за пречистване на организма от токсини и шлаки, но гарантират и значително отслабване за възможно най-кратко време. Какво толкова вредно може да има в чая, чиито състав е доказано естествен?

Билков чай за удоволствие носи повече ползи на организма

Повечето билкови смеси, които се рекламират като чайове за детоксикация, съдържат диуретици, лаксативи или и двете. В малки количества може да се използват при отоци и запек. Но ако се злоупотребява с тях, добрата микрофлора в червата буквално се измива от тялото. Може да се появи чревна дисбиоза, която засяга имунната система. Ако имате стомашно-чревни заболявания, задължително трябва да избягвате такива чайове, категорична е Людмила Василенко.

Мит Номер 10 – Най-добрият резултат е бързият резултат

Всяка диета е стрес за тялото. Какво се случва, когато човек рязко започне да се изтощава с тренировки, използва чайове и всякакви средства за отслабване? Според лекарите подобни експерименти скоро ще предизвикат метаболитни нарушения. Освен това, всички изгубени килограми бързо ще се върнат, и дори ще се удвоят. Тялото е преживяло стрес и трябва да възстанови „резервите“ за в бъдеще, ако пак решите да повторите подобни експерименти.

Най-добре е да се отслабва постепенно, без стресови условия за организма. Плавно се приспособете към подходяща за здравословното ви състояние диета, премахнете нездравословната храна и напитки, започнете да спортувате. Така ще бъдете в отлична форма, а килограмите няма да се върнат дълго време, а може би и никога. Всички искаме бърз резултат, да станем по-млади и по-красиви. Но все още няма специален продукт за това. Истината е проста, както и преди: балансираното хранене, здравословния сън и физическата активност са ключът към отличното здраве и идеалната фигура.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *