Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Истина и митове за палмовото масло

Палмовото масло често се използва за готвене и при производството на различни храни

палмовото масло
Палмовото масло има повече ползи, отколкото вреди

В същото време социални активисти от различни страни изразяват недоволство и охарактеризират палмовото масло с цяла гама отрицателни признаци. Всъщност, както казват някои експерти, палмовото масло не е толкова опасно, колкото се предполага. И това се потвърждава от различни изследвания.

Сърце и кръвоносни съдове

Казват, че една от най-засегнатите системи в човешкото тяло, по отношение консумацията на палмово масло, е сърдечно-съдовата система. Освен това противоречията по този въпрос често биват доста сериозни. Но учените подходиха към въпроса рационално и проведоха проучване, оценяващо ефекта на маслото върху серумния липиден профил и сърдечносъдовите заболявания. Основният аргумент срещу използването на палмово масло е, че то съдържа палмитинова киселина, която е мастна. Ето защо се смята, че излишъкът ѝ може да доведе до повишаване нивата на холестерола, включително и на лошия холестерол.

Доста голям брой проучвания, проведени както с хора, така и с животни, показват че консумацията на палмово масло не увеличава този параметър.

Тук е по-скоро обратното. В допълнение към палмитиновата киселина, палмовото масло съдържа олеинова и линолова киселини, които са съответно мононенаситени и полиненаситени. Палмовото масло съдържа и витамини А и Е, които често се наричат ​​мощни антиоксиданти. Научно доказано е, че маслото предпазва сърцето и кръвоносните съдове от плака и исхемични увреждания. И ако използвате този продукт разумно като част от диетата, тогава няма да има вреда за сърцето и кръвоносните съдове.

Също така, според резултатите от различни проучвания, в които са взели участие различни групи, включително такива, в които има хора с лоши навици, не е имало доказателства за връзка между смъртността от коронарна болест на сърцето, например, и употребата на палмово масло.

Изследователите отбелязват, че са взели проби от венозната кръв на субектите, за да съставят доклада. За изследване и определяне на разликата в групите от доброволци е предписана консумацията на палмово масло и същото количество зехтин. В резултат беше оценена не само кръвта, но и индексът на телесна маса и обиколка на талията. В резултат се оказа, че палмовото масло може да се счита за еквивалент на зехтина.

Антиоксиданто действие

Във връзка с различни заболявания, включително сърдечно-съдови, се разглежда въздействието на антиоксидантите. Те освобождават тялото от разграждането на отпадъчните продукти и токсини, като по този начин му позволяват да стане по-здраво. Семейството на витамин Е се състои от токофероли и токотриеноли, казват експертите. В структурно отношение тези две групи са сходни, но все пак има малки разлики. Витамин Е традиционно се свързва с токоферолите, които са открити преди около 100 години. Те се намират в растителните масла, ядките, семената и пълнозърнестите храни.

Но, според по-скорошно откритие във витамин Е има и токотриеноли, които са открити преди 30 години. Тази група се открива в палмовото масло. Приблизително 75% от витамин Е в палмовото масло се състои от токотриеноли. Друг източник на тази група се намира в яркочервените семена на дървото ахиот. Тези вещества са сходни по структура. Но в същото време има редица хипотези, че токотриенолите имат 40-60 пъти по-голяма активност от обичайните токофероли. Например, те могат да бъдат невропротективни при инсулт.

Кистозна фиброза

Специалните ефекти на червеното палмово масло са проучени и при пациенти с муковисцидоза. При хората с тази патология концентрацията на антиоксиданти в кръвната плазма намалява на фона на нарушено усвояване на мастноразтворимите витамини. Бета-каротинът е важен източник на ретинол. Целта на изследването, проведено от група учени от университета в Сиатъл, беше да се изследва ефектът от ежедневната консумация на червено палмово масло, богато на бета-каротин, върху нивата на антиоксидантите при хора с муковисцидоза.

Субектите бяха помолени да обогатяват храната си с 2-3 супени лъжици палмово масло всеки ден в продължение на 8 седмици. Кръвните им нива са измерени за каротеноиди, ретинол и алфа-токоферол. Основните източници на каротеноиди са плодовете и зеленчуците. В този случай алтернативен източник може да бъде червеното палмово масло, произведено в регионите на Африка и Югоизточна Азия. То се счита за здравословно. Освен това е изключително лесно да се обогати диетата на хората с муковисцидоза с такова масло.

Полза за здравето

Един от важните компоненти на здравословното хранене е бета-каротинът, който беше споменат по-горе. Освен това е той е важен за всички, а не само за пациентите с муковисцидоза. Това е мастноразтворимо вещество, което осигурява 50% от витамин А. Често се нарича мощен антиоксидант, който може да забави развитието на катаракта, да предпази кожата от слънчево изгаряне и да предотврати дегенерация на макулата.

Според лекарите, възрастните и децата трябва да получават 700-900 мкг витамин А в храната. Храните, които съдържат големи количества от него, лесно се разпознават по отчетливия им оранжев цвят или червен оттенък. Например, това може да бъде сладък картоф, тиква, моркови. Трябва да се разбере, че витамин А е мастноразтворим, което означава, че е добре да се използва заедно със здравословни мазнини за по-добро усвояване. И палмовото масло може да действа като такава здравословна мазнина, според изследователите. Цветът му дори показва, че съдържа много от този полезен витамин, а според тестовете съдържа 15 пъти повече бета-каротин от морковите.

Като цяло, международните изследвания показват, че палмовото масло изобщо не е вредно, както често се представя. Напротив, различните тестове са категорични, че то крие в себе си огромна полза за здравето.

Източник: www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *