ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога е добре да се включат млечно-киселите продукти в детското хранене

Млякото е от изключително важно значение за детското хранене. То съдържа пълноценни, лесно усвоими белтъци и мазнини. Основен източник е на калций, фосфор и други макро и микро елементи, необходими за бързорастящия детски организъм. Млечните мазнини са носители на мастноразтворими витамини.

Няма друга храна в природата, която да е с торкова високачествен състав и същевременно да изисква толкова малко напрежение от страна на храносмилателната система за смилане и усвояване.

Млечно-киселите продукти имат и редица други предимства. На първо място това са пробиотиците /закваската/, които се съдържат в тях – млечно-кисели бактерии, бифидобактерии и др. Всички те създават благоприятна флора в дебелите черва и предпазват в известна степен децата от бактериални чревни инфекции. Доказано е, че чрез киселите млека по-добре се усвояват калцият и някои други микро и макро елементи.

Особенно подходящи за деца са млечно киселите продукти обогатени с калций и витамин Д. Последният има ключова роля в обмяната на калций – улеснява усвояването му в тънките черва, стимулира обратната му резорбация в бъбреците и отлагането на калциевия комплекс в костите.

През кърмаческата възраст най-добрия вариант е естественото хранене, т.е. кърменето. Когато това е невъзможно се препоръчват различни специални млека за кърмачета. След навършване на едногодишна възраст освен специалните т. нар. „преходни млека”, може да се използват прясно и кисело мляко. До 2-годишна възраст не се препоръчват млека с масленост под 2%.

Особенно подходящи са кисели млека и млечно-кисели продукти обогатени с калций и плодови пюрета или парчета плод. Не се препоръчват изкуствено ароматизираните, особенно за деца до 3-годишна възраст.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Кога е добре да се включат млечно-киселите продукти в детското хранене

  1. Pingback: Ето кое е най-полезното сирене! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *