Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тонометрията е важно изследване при съмнение за глаукома

Ранното поставяне на ди­агнозата е от изключително значение за състоянието на пациента. При глаукома на­временното откриване на по­вишеното вътреочно налягане предотвратява значителната загуба на периферното зрение и атрофията на папилата на зрителния нерв. Най-често за доказване на глаукома са необходими следните изслед­вания:

  • Проверка на зрителната острота.
  • Периметрия.
  • Гониоскопия – метод, кой­то позволява да се Визуализи­ра ъгълът, през който става оттичането на вътреочната течност и се установява дали има някакви изменения в него. Често при този вид изследване се откриват срас­твания между ириса и задната повърхност на роговицата. Това затруднява дрениране­то на вътреочната течност и помага за развитието на глаукомата.
  • Тонометрия – метод, кой­то индиректно измерва вътре- очното налягане. В здрави очи то не надвишава 16-18 мм, като има незначителни денонощни колебания. При отделните хора може да има известни отклонения от тази норма, без това да е проява на глаукома. Ето защо за горна граница се приема 20-22 мм, а над тази стойност има вероятност за наличието на глаукома.

ВНИМАНИЕ!

Обективното изследваме на вътре- очното налягане става е помощта на специални апарати, наречени тонометри, които точно определят нивото му. Не бива да се забравя, че съществуват форми на глаукома, протичащи с нормално вътреочно налягане, т.е. в тези случаи това изследване няма да е информативно, даже понякога може да затрудни диагнозата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *