Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Забравянето не е норма на стареенето

Американски учени са убе­дени, че старческата скле­роза в никакъв случай не е нормален симптом на старе­енето. Това просто е признак на заболяване или травма.

Ако възрастният човек често забравя, следва да се обърне внимание на този факт, защотоГзагубата на па­метта не е нормално явление, което“ съпътства стареене­то. Повечето от нас мислят така. В хода на специално изследване учените наблюда­вали физическото състояние на 350 католически монаси и монахини, а след смъртта им проучили мозъка на всеки от тях за наличие на признаци на болестта на Алцхаймер – най-разпространената форма на старческо слабоумие. Из­следвали ги и за признаци на инсулт. Крайният резултат показал, че в мозъка на тези от тях, които приживе не са страдали от загуба на памет­та, няма признаци на тези две болести.

„Ние видяхме, че инсултът и болестта на Алцхаймер оказват много по-голямо внимание на функцията на паметта, откол­кото смятахме по-рано. Нашите резултати поставят под съм­нение теорията за това, че заб­равянето е норма на стареене“ – разказват учените. Те смятат, че измененията в мозъка, които водят до болестта на Алцхаймер и другите форми на старческо слабоумие, обясняват провалите В паметта.

Смята се, че старческото слабоумие започва да се развива дълго преди да се проявят първи­те му симптоми. Проблемите с паметта се развиват много бавно и чак през последните пет години от живота на човека се проявяват в пълния си размер.

ПРОБЛЕМИТЕ С ПАМЕТТА МОЖЕ ДА СА ПЪРВИ СИГНАЛ ЗА ВЕРОЯТНОСТ ОТ ИНСУЛТ

Влошената памет е ранен при знак за проблеми със сърдечносъдовата система и с мозъка

Понижаването на паметта и загубата на интелектуалните функции често са ранен признак на сериозни проблеми със здравето на сърдечносъдовата система.

Колкото по-зле сте с паметта, толкова по-висока е вероятност­та да развиете инсулт, преду­преждават американски учени. Те провели изследване, в което взели участие 15 000 човека. Тези хора били подложени на тестове за състоянието на паметта и вербалните навици с цел оценява­не на оперативната функция на главния мозък. Всички те били над 45 години и нито един от тях не бил преживял инсулт. По време на изследването при 129 участници настъпил инсулт. Съпоставяйки данните, изследователите стиг­нали до извода, че при тези, които показали най-лоши резултати на тестовете за състоянието на паметта, рискът от развитие на инсулт бил 3,5 пъти по-висок. Когато разгледали асоциацията между паметта и риска от раз­витие на инсулт в зависимост от възрастта, учените открили, че влошената памет на 50-годишна възраст означава десетократно увеличаване на вероятността от инсулт.

„За да могат успешно да се предотвратяват инсулти­те, на нас ни е необходимо навреме да откриваме хората от групата с повишен риск. Нашата разработка показ­ва как може ефективно да се открият потенциалните жертви на инсулта, като в медицинските изследвания се включат тестове за функция­та на паметта“ – заключават изследователите.

ХОРАТА С ГОЛЯМА ГЛАВА ПО-РЯДКО СТРАДАТ ОТ СТАРЧЕСКО СЛАБОУМИЕ

Така твърдят немски уче­ни. В хода на разработката изследователите проучили мозъка на 270 пациенти с една от най-разпространен и те форми на старческо слабоу­мие – болестта на Алцхаймер. Подложили ги на сканиране, тестове за паметта и когнитивните функции, и измерва­не размерите на черепа.

В крайна сметка се ока­зало, че пациентите с голям обем на главата по-добре се справили с тестовете за когнитивните функции. Всеки до­пълнителен сантиметър в обема на черепа подобрява резултатите от тестовете с. 6%. Колкото по-голяма е главата, толкова по- голям е мозъкът – казват учените. А това означава, че той е по-добре защитен от ефекта „отмиране на клетките“.

Човек не може по собствено желание да увеличи обема на гла­вата си, обаче може да създаде условия, при които мозъкът на детето да се развива оптимално. Ако детето се разбива нормално в утробата на майката и след раждането му се създадат добри условия за това, се увеличават резервите на главния мозък.

А това може да повлияе върху риска от развитие на болестта на Алцхаймер в преклонна въз­раст, както и върху тежестта на протичане на симптомите й. Тъй като човек не може да кон­тролира растежа на черепните кости, следва да отделя повече внимание на развитието на мо­зъка в детството – съветват експертите.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *