ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Червеното вино – истинско спасение от тежките усложнения на COVID-19

Докато не се открие надеждно лечение и ваксина против COVID-19, хората ще трябва да наблегнат на превенцията и овладяване на усложненията в условията, предизвикани от световната пандемия

 COVID-19
Виното като лекарство

COVID-19 протича различно при хората, в зависимост от възрастта и расата. По-младите го карат леко и на крак, по-възрастните – в зависимост от здравословното състояние и силата на имунната им система. Налице са обаче няколко фактора, които не бива да се пренебрегват. Най-важният от тях са тежките усложнения предизвикани от коронавируса, които нанасят различни поражения на здравето. Друг важен фактор е добрата работа на имунната система. Общото между тях са антиоксидантите.

Учени от френскоезичният университет Лавал (Квебек, Канада) откриха как червеното вино вино може да бъде истинско спасение от усложненията, които коронавирусът предизвиква. Знае се, че то съдържа голямо количество от антиоксиданта ресвератрол. Ресвератролът е в състояние да увеличи нивото на протеина ACE2 в човешкото тяло. Този протеин може да намали тежестта на синдрома на остър дистрес, характерен за COVID-19, пише руският сайт „Известия“.

Водещият изследовател на лабораторията по молекулярна биология към Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“ Роман Зиновкин коментира откритието така: „От една страна, увеличаването на количеството на АСЕ2 води до повишен риск от попадане на вируса в клетката. От друга страна, когато този протеин не работи, това води до увеличаване на количеството на пептид, наречен AngII, което може да увеличи възпалителния отговор. По-специално, той свива кръвоносните съдове и уврежда ендотела. Следователно, според мен, липсата на ACE2 и излишъкът от AngII влияят негативно върху хода на COVID-19. “

Освен това е известно, че ресвератролът проявява анормални имунни реакции. Синдромът на острия респираторен дистрес се провокира от прекомерна активност на имунната система. Освен червено вино, ресвератрол може да се намери и в бялото вино, гроздето, фъстъците, шам фъстъка, какаото, малините, боровинките и къпините.

Към природните продукти, които повлияват благоприятно на възстановяването от COVID-19 учените прибавят и куркумина

Куркума – полезна и без научни потвърждения

Биологичните активности на ресвератрола, куркумина и техните глюкозидни производни, като полидатин, могат да бъдат обобщени, както следва:

– Мощна антиоксидантна активност, намаляват вредните ефекти на оксидативния стрес върху клетките и оказват силно защитно действие върху сърдечно-съдовата система;

– Противовъзпалителна активност, заради способността им да модулират производството на азотен оксид (NO) и освобождаването на регулаторни и противовъзпалителни цитокини;

– Модулация на липидния синтез чрез избягване на съхранението на холестерол и мазнини в черния дроб;

– Инхибиране на тромбоцитната агрегация;

– Мощен имуномодулиращ ефект върху имунните клетки;

– Антивирусно и антибактериално действие;

– Силни анти-стареещи и невропротективни дейности;

– Силно антимутагенно и антитуморно действие чрез инхибиране на клетъчни събития, свързани с етапите на иницииране и прогресия на тумора.

Източник: iz.ru, ncbi.nlm.nih.go

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *