Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Минералната вода като лекарство

Всеки втори човек пие редовно определени лекарства. Междувременно, за да се възстановите, понякога е достатъчно да пиете по-често вода

вода
Хидратирайте се редовно за здраве и хубост

Използването на минерална вода като средство за терапия е измислено преди много векове. Първите сведения за това се появяват в индийските Веди, които датират от 15 век пр.н.е. Този тип лечение е било използвано от древните вавилонци, египтяни, евреи и асирийци. В древността, в близост до изворите са били строени светилища, в които са били почитани боговете. Е, успоредно с това хората са лекували различни заболявания, благодарение на минералните извори.

Бащата на медицината Хипократ създаде система за пречистване на водата до определен единен стандарт. Техниката му се използва навсякъде в различни страни и остава актуална и до днес.

Две състояния на водата – техниката на Хипократ

Много хора познават тази техника за пречистване на водата, но малко са онези, които знаят, че за първи път е приложена от Хипократ.

Водата се преварява, така че да остане наполовина от първоначалното количество. След това се замразява и размразява, като накрая се прецежда през няколко слоя марля.

Елена Дронова, физиотерапевт

През XVIII-XIX век. именно лечението с помощта на минерални извори често се смяташе за последен шанс да се спаси фатален пациент, например в случай на чести ревматични болки, проблеми с храносмилателната система или подагра. Близо до такива извори дори са възникнали цели градове. Имената Хисаря и Велинград говорят сами за себе си.

Елена Дронова , физиотерапевт разказва за това как минералната вода влияе върху човешкото тяло.

Лечебни свойства

Лечебният ефект на минералната вода зависи от нейния минерален състав.

• Минералната бикарбонатна вода (естествено газираната вода, капример Михалково) се използва при хронични бъбречни заболявания и при хиперацидни състояния (повишена киселинност на стомашно-чревния тракт).

• Калциевите минерални води се използват при заболявания на опорно-двигателния апарат (например остеопороза), пародонтоза.

• Вода, богата на желязо – при анемия.

• Магнезий – при повишени кардио натоварвания при спортисти, с повишено натоварване на скелетните мускули.

• Сулфатните минерални води се използват при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, затлъстяване, диабет, висок холестерол и запек.

• Употребата на йодни минерални води е показана при йоден дефицит в организма и при заболявания на щитовидната жлеза.

• Бромсъдържащите минерални води регулират състоянието на централната нервна система.

ЗАПОМНЕТЕ! В зависимост от комбинациите, минералните води основно са:

– сулфатни;
– хлоридни и въглекисели;
– хидрокарбонатни;
– калциеви;
– магнезиеви;
– натриеви;
– смесени.

Обхват на приложение

Минералната вода се използва за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците, пикочните пътища и ендокринната система, както и при метаболитни нарушения. Водата има лечебен ефект върху органи като стомаха, червата, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, бъбреците, уретерите, щитовидната жлеза и бронхите.

Важно е да се вземе предвид степента на минерализация на водата. За терапевтични ефекти се използват главно води с ниска и средна минерализация.

Средно минерализираните води имат подчертан тонизиращ ефект върху тялото. Водите с висока минерализация се използват по-рядко, главно като слабително средство.

При използване на минерална вода е необходимо да се вземе предвид и нейният състав (различните минерали имат различно въздействие върху организма), температурата, киселинността, карбонизацията и начина на приложение. По този начин студената вода увеличава секреторната двигателна активност, засилва подвижността на червата и има слабително действие.

Топлата минерална вода, от друга страна, намалява двигателните умения, има спазмолитично и аналгетично действие, отпуска гладките мускули на червата и причинява задържане на изпражненията.

Що се отнася до начините за използване на минерална вода, има много от тях: вътрешно, под формата на вани, компреси, лосиони, микроклистери, инхалации и други.

Има полза само когато се употребява по предназначение

Минералната вода има лечебен ефект само когато се използва правилно: следвайки определен хранителен режим или диетата, с изключване на тютюнопушенето и алкохола, както и спазвайки препоръките на специалиста, предписал такова лечение. Неконтролираното самостоятелно използване на минерална вода може да доведе до нарушаване на солевия баланс в организма и обостряне на хроничните заболявания.

Противопоказания за употребата на минерални води като част от лечението са обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (със силна болка, гадене, повръщане, кървене, нарушена двигателна функция на стомаха), наличие на полипи в стомашно-чревния тракт, обостряне на холелитиаза, улцерозен колит, болест на Крон, остра бъбречна недостатъчност, както и остри инфекциозни заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система.

Между другото

Днес има много търговски наименования на минералните води. Във всеки случай е по-добре да не купувате първата, която видите на рафта на магазина. Препоръчително е да проучите към коя категория принадлежи водата, за да я използвате правилно по-късно. При грешен избор на минерална вода можете да получите здравословни проблеми. Струва си да се консултирате с лекар за по-точно и целенасочено използване на такава вода. Тогава това ще бъде само от полза и няма да има отрицателни ефекти.

Здравословността на водата зависи от химичния състав и местоположението на източника. В зависимост от степента на минерализация те се подразделят на трапезни (до 1 гр./л.), лечебни и трапезни (от 1 до 10 гр./л.) и лечебни (над 10 гр./л. или високо съдържание на биологично активни елементи).

Водата с лимони е полезна и вкусна

Можете да пиете трапезна минерална вода всеки ден без никакви ограничения или допълнителни лекарски препоръки.

Как да си направим сами вода, съветва диетоложката Анжелика Дювал

Първо и най-важно: избягвайте да пиете вода от пластмасова бутилка!

Слабо алкална вода. Това е вода с рН по-голямо от 7,2–8,0. Можете да определите степента на киселинност на водата, като използвате специални тест ленти. Много експерти смятат, че алкалната вода може да осигури осезаеми ползи за тялото. Факт е, че всички течности, циркулиращи в тялото ни, включително кръвта, имат алкално рН. Затова алкалната вода лесно се абсорбира от човешкия организъм. Полезната микрофлора на червата също предпочита алкална среда. Но уви – местните продукти, сладкишите, маята и тестените изделия, ако се консумират в големи количества, подкисляват организма. На този фон вредните микроби започват да се размножават и полезната микрофлора става неспособна да устои на атаката на „врага“.

Най-лесният начин е да купите от магазина минерална вода, принадлежаща към групата на хидрокарбонатите

Тази вода обаче не е подходяща за ежедневна употреба и за превантивни цели може да се използва няколко пъти месечно (за по 3-4 дни), по 200 мл. на доза.

Вторият начин за получаване на алкална вода е добавяне на чаена лъжичка пресен лимонов сок към чаша вода със стайна температура. Въпреки киселия си вкус, лимоните не подкисляват, а алкализират организма. Можете да пиете вода с лимонов сок 2 пъти на ден 15 минути преди хранене. Такава вода се абсорбира лесно от тялото и удължава младостта.

Важно е да знаете !!! Водата трябва да е със стайна температура. Много е важно газовете да се отделят от минералната вода – те се добавят, за да запазят лечебния състав на водата за дълго време. Но тялото ни не се нуждае от тях и може да предизвика неприятни ефекти – оригване и дискомфорт в стомаха. Затова налейте естествено газираната вода в чаша и я разбъркайте с лъжица за няколко минути.

Дестилирана вода. Това е вода, пречистена от почти всички разтворени в нея минерални соли. Може да се купи само от аптека. Като превантивна мярка се препоръчва да се пие 1-2 пъти седмично на гладно, около 400 ml, затоплена до стайна температура. След това не се яде нищо в продължение на 2 часа.

Преварена. Преварената вода се абсорбира слабо, но насърчава работата на стомашно-чревния тракт, така че можете да я използвате в количество от 2-3 чаши дневно.

Източник: 24health.by

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *