Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар показа дихателно упражнение, което укрепва белите дробове

Писателката Дж. К. Роулинг сподели видеоклип с дихателната техника, твърдейки, че благодарение на нея се е възстановила, след като е имала всички симптоми на Covid-19

белите дробове
Писателката Дж. К. Роулинг и лекарят д-р Сарфараз Мунши

Видеото е предложено от лекар, който работи в Кралската болница в Лондон. Той демонстрира дихателна техника, която укрепва белите дробове и може да помогне на пациентите с коронавирус да се справят със симптомите.

Д-р Сарфараз Мунши първо записа видеото за своите приятели и семейство, но то се разпространи „вирусно“, след като беше публикувано в YouTube, достигайки над 4 милиона гледания.

Във видеото лекарят подчертава значението от доставянето на достатъчно въздух до самата основа на белите дробове, когато са налице респираторни заболявания, включително и COVID-19.

Британският специалист обясни, че хората, страдащи от тази инфекция, трябва да извършват такова дишане от самото начало на диагнозата и дори преди да се разболеят.

И така, каква е техниката? Как трябва да се извърши?

1. Поемете 5 пъти дълбоко въздух, като задържате дъха си за 5 секунди всеки път.

2. На шестото дълбоко вдишване започнете да кашляте, покривайки устата си.

3. Повторете първите две стъпки два пъти и след това легнете на леглото по корем, с възглавница под гърдите, чело опряно в матрака и брадичка прибрана към гърдите, за да свободна устата. Направете малко по-дълбоки регулярни вдишвания за 10 минути.

Лекарят обясни, че позицията „по корем“ е важна, тъй като белите дробове са по-близо до гърба. Когато лежите по гръб, блокирате достъпа до по-малките дихателни пътища, което не е добре по време на инфекция. Това може да увеличи риска от развитие на вторична пневмония и допълнително да влоши състоянието ви.

Д-р Сарфараз Мунши обаче подчерта, че този съвет не е за всеки, и пациентите с Covid-19 непременно трябва да потърсят медицинска помощ. Това дишане може да се прави само от хора, които сравнително леко прекарват коронавируса. Освен това, бременните жени не трябва да лежат по корем, тъй като това е опасно за плода.

Няма обаче научни доказателства, че тази техника помага на пациентите с коронавирус. Авторката на „Хари Потър“ написа в Туитър, че е имала симптоми на COVID-19, но не се е тествала.

Ефективно ли е това дишане?

Доктор Рей Касиари, пулмолог от болница „Сейнт Джоузеф“ в окръг Ориндж, Калифорния, вярва, че тази техника може да помогне. Чрез нея се подобрява вентилацията и производството на слуз.

Не всички лекари обаче са съгласни, че хората със симптоми на COVID-19, или тези, които са заразени, но не показват симптоми на заболяването, трябва да използват този начин на дишане.

Хорхе Меркадо, доктор по медицина и асистент по белодробни и интензивни грижи в Нюйоркската университетска болница в Лангън-Бруклин, казва, че дихателните техники не променят хода на заболяването.

Освен това е трудно да се разбере дали симптомите се подобряват, защото дишането е несъзнателно (вдишваме и издишваме без да се замислим), така че всеки път, когато умишлено дишате по определен начин, ще се чувствате различно.

Според него, контролираното дишане може да бъде опасно и да влоши кашлицата.

Кашлицата, свързана с коронавируса, обикновено е суха, така че дълбокото дишане и нарочната кашлица едва ли ще помогнат.

Вместо това, Асоциацията на оторизираните дихателни физиотерапевти (ACPRC) препоръчва друга техника на дишане, която подобрява симптомите на респираторна инфекция.

Ако искате да овладеете техниката на дълбоко дишане, важно е да дишате през носа, а не през устата.

Дишането през носа затопля и овлажнява въздуха, и е по-малко вероятно да влоши кашлицата.

Също така е важно да се правят само 3-4 дълбоки вдишвания и издишвания преди почивка и сън, за да не се предизвика хипервентилация и световъртеж.

Ако имате дразнеща, неконтролируема кашлица, опитайте се да я овладеете чрез преглъщане, отпиване на няколко глътки вода или просто издишване.

Дълбоките дихателни упражнения, както и леките упражнения, могат да бъдат полезни за разширяване на белите дробове, след като инфекцията вече е овладяна медикаментозно.

Съществуват и редица позиции, които могат да бъдат ефективни при дихателен дистрес, като например облягане на по-високи възглавници или накланяне напред към облегалката на стол.

Съвети за здрави бели дробове

• Профилактиката е най-доброто лечение, затова укрепването на белите дробове е много по-ефективно, отколкото да се опитвате да ги излекувате.

• Отървете се от навика да пушите цигари, избягвайте пасивното пушене или излагането на други дразнители на околната среда.

• Яжте повече храни, богати на антиоксиданти като горски плодове, тъмен шоколад, червено зеле, боб, червено цвекло, спанак и др.

• Направете ваксинациите си навреме, включително ваксини срещу грип и пневмония. Това може да помогне за предотвратяване на белодробни инфекции и подобряване здравето на белите дробове.

• Упражненията и физическата активност на чист въздух ще подобри белодробната функция.

• Подобрете качеството на въздуха в помещенията. Използвайте вътрешни въздушни филтри и намалете замърсителите, като изкуствени миризми, мухъл и прах.

Източник: www.dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *