БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Студено пресован зехтин – 4 здравословни прични да го използвате ежедневно

Ще останете учудени от лечебните свойства на зехтина

Зехтин
Препоръчително е зехтинът да е “extra virgin” или по-просто казано – студено пресован

Най-вероятно имате бутилка зехтин някъде в кухнята си. Той е основна съставка в много различнни кухни, но повечето хора не се въпзолзват изцяло от лечебните му качества.

За да извлечете максимално полза от зехтина може да го пиете като хранителна добавка ежедневно. Препоръчително е зехтинът да е “extra virgin” или по-просто казано – студено пресован. Ползите, които носи той са многобройни: осигурява защита на организма от свободните радикали, действа противовъзпалително, защитава нервната система и бори вирусините инфекции.

Тук ще ви обясним какви са скритите здравослони ползи от консумацията на стурено пресован зехтин.

 

Предпазва от ракови заболявания

Голямото количество антиоксиданти, които се съдържат в зехтина елиминират свободните радикали в организма. Това кара много изследователи да твърдят, че консумацията на студено пресован зехтин намалява вероятността от развиване на раково заболяване.

Свободните радикали са тясно свързани със стареенето и сериозните заболявания, тъй като увреждат клетките в организма. Последните лабораторни изследвания установяват, че зехтинът действа и срещу вече проявили се ракови клетки, но резултатите не са категорични и проучванията в тази насока продължават.

 

Помага за отслабване

Яденето на прекалено много мазнини води до покачване на килограмите. Но въпреки, че зехтинът се използва като мазнина за готвене от него не се пълнее.

Той е богат на мононаситени мастни киселини, от които не се пълнее, не се трупа холестерол и са диетични. Това е причината зехтинът да се препоръчва за отслабване.

Проучване проведено в университета в Невара, Испания – страната с най-голямо производство на зехтин, установява, че при 30 000 студенти, които са консумирали зехтин редовно се наблюдава значително по-малък процент на затлъстяване. Друго проучване проведено от същата институция стига до извода, че зехтинът не само предпазва от затлъстяване, но и подпомага отслабването.

 

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Американско проучване на средиземноморската кхуня стига до извода, че тя значително намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Учените са категорични, че зехтинът, който е основна част от диетата на средиземноморските народи, е причината те да развиват сърдечни заболявания много по-рядко.

Зехтинът предотвратява прекомерното сгъстяване на кръвта, предпазва от лошия холестерол и спомага за нормализиране на високото кръвно. Тези ефекти са доказани с десетки изследвания и демонстрират, че зехтина носи огромни ползи за сърцето и кръвоносните съдове. Специалистите препоръчват включването на зехтин в диетата за хора, които имат история на сърдечни заболявания в семейството си.

 

Има силни противовъзпалителни свойства

Зехтинът притежава мощни противовъпалителни качества. Поради тази причина е идеално за превенция на заболявания, които се получават вследствие на хронични възпалителни процеси. Например: сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак.

Антиоксидантите, съдържащи се в зехтина, действат подобно на ибупрофен, но разбира се по много по-здравословен начин от фармацевтичната си алтернатива.

Източник: https://www.getholistichealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *