Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Причина ли са протестите за многото заразени с коронавирус?

Пулмологът д-р Александър Симидчиев каза, че засега протестите не са причина за увеличаване на заразата с коронавирус

коронавирус
Предпазването от коронавирус е лична отговорност

За последните 24 часа заразените с коронавирус са 196 души. Те са със стотина по-малко от събота (18 юли), но и броя на направените тестове е почти наполовина.

Пред БНТ д-р Симидчиев изрази мнение, че хилядите, които се събират, за да протестират против правителството на Бойко Борисов, не са причина за увеличаване на случаите.

“Място за паника няма, но важно е все пак, че ако ние спазваме физическата дистанция, ако си хигиенизираме ръцете и ако носим маски на закрито, това ще доведе до намаляване на епидемията”, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че тези мерки работят от началото на пандемията до момента.

Видно е, че една голяма част от протестиращите носят маски, макар и да не са на закрито. Дистанция трудно се спазва на площада, но за разлика от хората, които посещават стадионите, протестърите са с една идея по-отговорни към собственото си здраве, и това на другите. Разбира се, трябва да се има предвид, че след 20-на дни ситуацията със заразените може да бъде съвсем различна.

Голям брой от новооткритите случаи са на позитивни за вируса хора

Не е задължително да са болни, каза още пулмологът.

Той обясни, че PCR тестът е изключително прецизен. Проби се взимат от носа или горните дихателни пътища. Шансът вирусът да не бъде регистриран оттам е 30%.

„Когато един тест е бил положителен, а по-късно стане отрицателен, това може да е не, защото пациентът се е излекувал, а защото е слязъл по-ниско в дихателната система в белия дроб”, посочи д-р Симидчиев.

Скок на заразените през есента, прогнозира пулмологът. Как да се защитим?

Според него разпространението на коронавируса се случва по-дифузно. Големият проблем ще дойде с настъпването на есента, когато ще се появят отново и другите респираторни вируси с подобни симптоми като тези на COVID-19.

Д-р Симидчиев е от онези специалисти, според които допълнителните мерки и масовото ограничаване няма да работят, ако липсва индивидуалното отношение към проблемите, които коронавируса създава. Аз съм привърженик на информационните мерки, а не на административните, сподели той в едно от предишните си интервюта пред БиТиВи.

Без значение дали е открита ваксина и дали има адекватно лечение на вируса, всеки трябва да пази поведение

Не бива да се държим така, сякаш знаем всичко за коронавируса, смята специалистът.

Полезна стъпка към личната отговорност е всяко домакинство да се зареди с дезинфектанти, медицински спирт, надеждни маски и ръкавици за еднократна употреба сега, когато все още не са дефицитни и могат да се закупят от всяка аптека. С настъпване на студеното време е възможна истерия, на каквато станахме свидетели в средата на март.

Мерките на физическо дистанциране и редовното миене на ръцете вършат чудесна работа, независимо дали имаме ваксина или не, каза още д-р Александър Симидчиев. Той уточни, че COVID-19 засяга не само дихателната система, но и кръвоносните съдове.

От началото на епидемията единственото устойчиво нещо е коронавируса. Няма публикации, които да са измерили вирулетността на вируса и тя не се е променила. Именно заради това отговорното отношение на всеки един човек е от огромно значение за опазване здравето и на околните.

***

Д-р Александър Симидчиев, пневмология и фтизиатрия

Медицински институт на МВР
София, бул. Скобелев 79

Тел.: 98 21300

***

Отделението по Функционална диагностика (ОФД) при МИ – МВР

Регистратура – тел. 02/ 9821561

Източници: bnt.bg, btvnovinite.bg, news.bg, bgonair.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *