Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ню Йорк Таймс: На открито е 20 пъти по-безопасно от Covid-19!

Със спазване на нужната дистанция, събирането с приятели навън крие по-малък риск от заразяване

Коронавирус
Вероятността да се заразим с коронавирус е 20 пъти по-малка, докато сме навън

Новите ограничения наложени със заповедта на Кирил Ананиев забраняват на барове, дискотеки и нощни клубове на закрито да работят от 10 юли за неопределен период от време. Със строгите мерки срещу струпването на хора в закрити помещения е нормално да се запитаме: колко по-безопасни са сбирките и социалните контакти на открито?

Ескперите са категорични, че на открито рискът е значително по-малък. Ако искате да прекарате време с приятели или да празнувате, изкарването на празника на чист въздух е препоръчително.

Проучване проведено в Япония установява, че вероятността да се заразим с коронавирус е 20 пъти по-малка, докато сме навън. Събиранията на открито драстично намаляват риска, тъй като вятърът разпръсква вирусните капчици, а слънчвата светлина убива част от вирусните частици. Навън вируса не се натрупва в големи количества, като в затворените помещения. Опасни натрупвания на вирус се получават, когато заразени хора издишат в затворено пространство за дълги периоди от време, категоричен е д-р Джулиан У. Танг, вирусолог от универстета в Лестър.

„Навън опредлено е по-безопасно, но е важно как взаимодействаме с хората около нас.” казва Ерин Бромейдж, имунолог и професор по биология в Масачузетски Университет.

 

Ако общувате навън е от съществено значение да е с възможно по-малко хора. Контактът с хора от едно домакинство е по-безопасен от общуването с хора от различни семейства. Най-сигурно е да се социализирате, когато процентът на положителни резултати от тестването в страната е 5% или по-нисък, защото това намалява шанса да има заразоразпространител сред гостите.

Експертите препоръчват, при събитие, на което има повече хора на открито, да носите маска. Също така е нужно музиката да е по-тиха, за да не се налага хората да говорят на висок глас и да викат (говоренето на висок глас изхвърля повече капчици, отколкото нормалния говор). Много е важно и да не споделяте храна и прибори за хранене.

Учените са на мнение, че събиранията с приятели и близки на открити пространства е многократно по-сигурно за здравето, но е необходимо да спазвате социална дистанция и да носите маски, ако има много хора около вас и няма как да стоите на препоръчителното разстояние.

Източник: nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *