БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Опасна ли е заразата с норовирус и как да се предпазим: съвети от специалист

Инфекцията с норовирус може да причини внезапно начало на силно повръщане и диария. Усложненията са свързани със степента на дехидратация

норовирус
Лятото е сезонът на заразата с норовирус

Малките деца и възрастните хора са изложени на особен риск от дехидратация, заради зараза с норовирус.

Норовирусите са голяма група патогени. Заразата с норовирус е една от основните причини за развитието на гастроентерит, придружен от прояви като диария и повръщане. Най-просто казано, вирусът води до по-познато понятие – натравяне. Такива вируси могат да заразят абсолютно всички – деца, възрастни хора и хора в трудоспособна възраст. Няколко десетки милиона норовирусни инфекции се регистрират в света годишно.

Норовирусите се развиват постоянно и на всеки 2-4 години се появяват нови щамове. Не е толкова трудно да се случи такава инфекция. Този вирус е силно заразен и се предава едновременно по няколко начина – фекално-орален, контактно-битов, чрез храна и вода. Най-често такъв патоген се предава чрез мръсни съдове и храна.

И така, какви точно продукти могат да бъдат заразени с норовирус?

Препоръките за превенция на такова заболяване са доста недвусмислени и ясно предписват как точно може да се случи заразата чрез храна. Най-често вирусът се предава чрез зеленчукови салати, когато процесът на обработка на зеленчуците е недостатъчна. Иначе казано, зеленчуците се измиват неправилно или изобщо не се измиват (патогенът остава на повърхността), термичната обработка се провежда недостатъчно там, където е необходимо и т.н. Можете също така да уловите инфекцията, като консумирате готови сандвичи с колбаси и сирена – вирусите и бактериите се събират по-бързо върху тях.

Друг вариант, който е опасен от гледна точка на норовируса, са ръчно приготвените ястия. Тук говорим главно за неспазване на хигиената от готвачи, недостатъчно миене на ръцете и използване на мръсни съдове. Също така, потенциално опасни продукти, които съдържат норовирус са зеленчуковите пюрета, тоест онези ястия, които не са подложени на многократна термична обработка.

Съществуват рискове за инфекция и чрез консумацията на замърсена вода. Това може да бъде или чешмяна вода в райони, където тя не е достатъчно добре почистена, или вода от затворени и открити резервоари. Последните се заразяват, ако в тях попаднат отпадни води .

Как да се предпазите?

За да не се заразите с такъв тежък вирус, който води до сложни симптоми и животозастрашаващо състояние, като дехидратация, трябва да се спазват редица прости препоръки.

Ето какво следва да направите:

– Когато се храните на обществени места – ресторанти, столови, кафенета – си струва компетентно да подходите към избора на такова място. Това трябва да са доказани заведения с организирана трапезария и с топли ястия в менюто.

– През лятото е нужно да се опитате да избягвате многокомпонентни салати и онези ястия, които могат да се приготвят ръчно без обработка (говорим за палачинки с гарнитура, зеленчуци на пюре и др.). Естествено, винаги трябва да миете ръцете си преди ядене или колкото е възможно по-често.

– Избягвайте да ядете ястия и продукти с многокомпонентни съставки, например дюнери и други подобни.

– Не е добра идея да се храните в движение.

– Трябва да се предпочита бутилирана или преварена вода.

– Когато готвите у дома, не трябва да забравяте правилата за обработка на продуктите – те трябва да бъдат старателно измити, да обработите зеленолистните зеленчуци и плодове с вряла вода. Използвайте различни дъски за рязане за различните видове сурови продукти. Съдовете трябва да се мият добре и след това да се подсушават.

В случай, че е настъпила инфекция и са се появили характерни симптоми – гадене, диария и повръщане – трябва да се изолирате от близките си, да се консултирате с лекар и да започнете лечение. Също така си струва да консумирате повече течности, за да възстановите баланса в организма и да предотвратите дехидратацията.

Каква е разликата между ротавирус и норовирус?

Ротавирусът е вид двуверижен РНК вирус, принадлежащ към семейството на реовирусите. Общо са известни девет вида ротавируси, но човек може да се зарази само с три: A, B и C.

София Русанова

Норовирусът от своя страна е една от разновидностите на ентеровирусите. За първи път е изолиран от учени от Съединените щати в град Норфолк (Източна Англия) през 1972 година.

Както обяснява специалистката по инфекциозни болести София Русанова, двата вируса не могат лесно да бъдат разграничени, тъй като те се появяват по подобен начин. Тези вируси обаче имат малко по-различни пътища на предаване.

Норовирусът се предава по фекално-орален път (често чрез използване на немити плодове и зеленчуци), по контактно-битов път, а също и по вода. Ротавирусът също се предава по фекално-орален път, тоест чрез мръсни ръце, предмети от бита и хранителни продукти. Възможно предаване на ротавирус чрез въздушни капчици.

Как се лекува ротавирус и норовирус?

Според лекарката лечението и на двата вируса е едно и също: симптоматично. „Чревна инфекция, ако е причинена от вирус, се лекува симптоматично в 90% от случаите. Като специалист по инфекциозни заболявания никога не предписвам антивирусни лекарства, ако видя, че имам пациент с ротавирусна или норовирусна инфекция “, казва Русанова.

В случай, че пациентът не може да пие сам, се предписва инфузионна терапия: интравенозно и капково вливане на солеви разтвори. Ако човек може да консумира вода, тогава му се дават специални физиологични разтвори и електролитни напитки, може да се предпишат и абсорбенти.

„И двата вируса са най-често засягат малките деца, но възрастните, които се грижат за тях, също могат да се заразят“, предупреждава специалистката.

Изглед на опаковката на продукта Алказакс Био

 

Поръчай Алказакс Био

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *