ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Четири сигурни начина за предотвратяване на варикозата

Длъжни сме да отделим място време и за тази не по-малко сериозна болест, още повече че тя е подмладяла значително. Затова опитайте да пред­пазите вените си, като се възползвате от нашите съвети:

  • Бъдете внимателни с хормонотерапията. Женските хормони естрозените влияят върху състоянието на вени­те, затова жените по-често страдат от варикоза. Ако имате склонност към тази; болест, по-добре се откажете от хормоналните контрацептиви. А в период на климакс въобще забравете за заместителната хормонотерапия. Ако все пак се налага, непременно се консултирайте и с флеболог, а не само с гинеколог.
  • Важно е как седите. Световна­та статистика показва, че 30 на сто от тези, които работят в седнало положение,страдат от болни вени. Ставайте на всеки 25-30 минути, за да походите из стаята. Не позволявайте краката ви да отичат и се разделете с вредния навик да поставяте крак върху крак. Като гледате телевизия, слагайте краката си на табуретка, ако летите със самолет, пийте повече течности – особено чай с лимон. По време на полет не носете тесни дрехи, това затруднява движението на кръвта по периферните кръвоносни съдове. В самолета се събуйте, а на всеки 20-30 минути изпъвайте краката си напред и по 20 пъти раздвижвайте пръстите.
  • Много е полезно плуването и въоб­ще водата. Тя оказва някакво налягане на вените, тонизира ги и не им позво­лява да се разширяват. Ако можете, плувайте. Полезно е да ходите или бя­гате по брега съвсем близо до морете или езерото – да усещате хем водата, хем пясъка. Това също подобрява пери­ферното кръвообращение.
  • Наблягайте на плодовете и зе­ленчуците. Едни продукти укрепват венозната Система, други й вредят. На вените е нужен витамин Е, той им придава еластичност. Има го много в ръжените и пшеничните кълнове, в бобовите продукти, в салатата, в зеления лук, черния дроб, яйчения жълтък, в царевичното и соевото масло, както и в зехтина. За вените е полезен и витамин С, защото ги прави по-здрави. Съдържа се най-вече в шипките, Пипера, черната боровин­ка, зелето, цитрусовите плодове. На тях им е необходим и рутин, т.е. ви­тамин РР, защото укрепва венозните стени и клапите – има го в шипките, цитрусовите плодове, орехите. Биоф- лавоноидите облекчават работата на вените. Тези вещества придават на плодовете характерния тъмночервен цвят. Биофлавоноидите разтварят тромбите по-активно от аспирина дори. И облекчават придвижването на кръвта по вените. Търсете ги във виш­ните и тъмните череши. Медта също е нужен елемент за вените, съдържа се най-много в морските дарове. В крайна сметка никога не забравяйте колко важно е да приемате повече течности, за да не се сгъстява кръвта.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *